foto

Kirk Douglas

  • nar. 9.12.1916 (100 let)
    Amsterdam, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vyrůstal se svými šesti sestrami v nuzných poměrech jako syn rusko-židovských negramotných přistěhovalců (jeho otec byl v Rusku koňským handlířem a v USA se stal hadrářem). Aby rodinu finančně podpořil, od dětství tvrdě pracoval, mj. jako kamelot, číšník, uvaděč, prodavač ovoce a noční hlídač. Na jevišti stanul poprvé ve třinácti letech, kdy navštěvoval Wilbur Lynch High School. 1935-39 studoval na St. Lawrence University v Cantonu (stát New York), přitom se zároveň věnoval divadlu a sportům (byl několikanásobným studentským přeborníkem v boxu a řecko-římském zápase). V té době užíval umělecké jméno Isadore Demsky. 1939-41absolvoval odbornou hereckou průpravu v American Academy of DramaticArts v New Yorku, hrál na letních scénách v New Yorku a Pensylvánii. V roce 1941 se objevil poprvé na Broadwayi v úloze zpívajícího doručovatele telegramu v revue Jaro je tady a 1942 se představil pod pseudonymem George Spelvin v broadwayské inscenaci Čechovova dramatu Tři sestry.

1942-44 sloužil jako poručík u námořnictva v Tichomoří. Po válce se vrátil na Broadway a uplatnil se rovněž v rozhlase a ve filmu, kde debutoval již pod jménem Kirk Douglas úlohou Waltera O'Neila, slabošského manžela hlavní hrdinky (Barbara Stanwycková) v kriminálního dramatu Podivná láska Marthy Iversové (r. L. Milestone). První výraznou rolí, kterou na sebe upozornil, byl egoistický boxer bez skrupulí Midge Kelly ve sportovním dramatu Šampion (r. M. Robson).

Díky své drsné a ostře řezané tváři s výrazným důlkem na bradě a s pronikavým pohledem, v němž se zračí nepokoj i cynické sebevědomí, i díky atletické postavě a široké, rozložité chůzi byl přímo předurčen pro postavy tvrdých mužů prudké až násilnické povahy, kteří se často stávají oběťmi svého vlastního hněvu a nemilosrdného jednání. Právě tímto typem rolí se prosadil jako hvězda westernů, dobrodružných a kriminálních filmů. Poč. 50. let zaujal také psychologicky propracovanějšími portréty nesympatických hrdinů, z nichž vynikají zejm. bulvární reportér lokálního deníku Charles Tatum v dramatu o cynických metodách amerických lovců senzací Senzace v jeskyni (r. B. Wilder), newyorský policejní inspektor s patologickými sklony James McLeod v Detektivním příběhu (r. W. Wyler) a energický a brutální film. producent Jonathan Shields v kritickém snímku o Hollywoodu Město iluzí (r. V. Minnelli).

Jako značně rozporuplná osobnost, dohnaná svou sebezničující zarputilostí a tvůrčí posedlostí k šílenství a smrti, se projevuje v jeho pojetí holandský malíř Vincent van Gogh, v životopisném dramatu podle stejnojmenného románu Irvinga Stonea Žízeň po životě (r. V. Minnelli). Rostoucí spory s režiséry a touha po nezávislosti, jež by mu umožnila vybírat si postavy podle svých představ, vyprovokovaly K. D. k tomu, že 1955 založil vlastní produkční společnost Bryna Productions (1962 rozšířená o odnož s názvem JoelProductions), která se podílela na vzniku několika významných historických a protiválečných velkofilmů (Stezky slávy, Vikingové, Pekelník, Spartakus), v nichž vytvořil hlavní role.

Při natáčení eposu Spartakus se osobně zasadil o to, aby scénář podle románu Howarda Fasta napsal spisovatel Dalton Trumbo (jeden z pověstné hollywoodské desítky scenáristů, kteří byli Výborem pro vyšetřování neamerické činnosti dáni na černou listinu) a zajistil mu tím oficiální návrat do Hollywoodu. Vedle postav westernových pistolníků (mj. Muž bez hvězdy, Poslední vlak z Gun Hillu, Přestřelka u ohrady O.K., Cesta na západ) a armádních důstojníků (mj. Stezky slávy, Sedm květnových dní, Hrdinové z Telemarku, Po zlém, Vrhnout mohutný stín, Hoří Paříž?) se dokázal neméně zdatně vyrovnat i s úlohou současníka, zmoženého stereotypem dosavadního života a odhodlaného radikálně řešit osobní krizi, jak to učinil úspěšný odborník reklamní agentury Eddie Anderson, jehož ztělesnil v psychologickém dramatu Tichá dohoda (r. E. Kazan).

Během 70. let sice polevila jeho herecká aktivita, zato ve vlastní produkci režíroval dobrodružný snímek z prostředí pirátů Rošťák a western Trestní oddíl. 1963 zakoupil autorská práva na román Kena Keseyho Vyhoďme ho z kola ven a ještě téhož roku se představil na Broadwayi jako rebelantský pacient psychiatrického ústavu Randle Patrick McMurphy v jevištní dramatizaci této knihy. Pro její zfilmování si vytipoval režiséra Miloše Formana, kterého zcela náhodou stejnou věcí pověřil o mnoho let později Douglasův syn Michael, nový majitel práv. Ve filmové verzi s názvem One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975, Přelet nad kukaččím hnízdem) se však musel vzdát ústředního hereckého partu ve prospěch podstatně mladšího Jacka Nicholsona. K. D. je autorem memoárové knihy The Ragman's Son (1988, Hadrářův syn) a románů Dance with the Devil (1990, Tanec s ďáblem), The Secret (1992, Tajemství) a The Last Tango in Brooklyn (1994, Poslední tango v Brooklynu).

Kromě tří oscarových nominací (Šampion, Město iluzí, Žízeň po životě) mu byla 1967 udělena Cena Cecila B. DeMilla, 1981 byl vyznamenán prezidentem Jamesem Carterem Medailí svobody za cesty kolem světa ve funkci velvyslance dobré vůle, 1984 byl zvolen do Kovbojské dvorany slávy a 1985 dostal francouzský Řád čestné legie. Za celoživotní dílo mu byly uděleny American Cinema Award (1987), Cena Národní film. rady (1989), Cena Amerického film. institutu (1991), Čestný Oscar (1996) a Zlatý medvěd na MFF v Berlíně (2001). Počátkem roku 1960 navštívil také Prahu, kde besedoval se studenty filozofické fakulty.

Z prvního manželství s herečkou Dianou Dillovou (1943-51) pocházejí dva synové: slavný producent a populární herec Michael Douglas a TV producent Joel Douglas. Od 1954 je ženatý s reklamní agentkou, Belgičankou Anne Budyensovou, s níž má syny Erica a Petera Douglasovy, kteří se také věnují herectví a producentské činnosti.

Ripper

Herecká filmografie

Filmy

2012 Final Cut - Dámy a pánové - a.z.
2008 Empire State Building Murders (TV film)
2004 Illusion
2003 Tak to chodí
1999 Honba za diamanty
1994 Hamouni
Vezmi mě znovu domů (TV film)
1992 Odvážné příběhy (TV film)
Tajemství (TV film)
1991 Oscar
Veraz
1988 Kdo seje vítr (TV film)
1987 Okovy slávy (TV film)
1986 Drsní chlapi
1985 Amos (TV film)
1984 Tas! (TV film)
1983 Útěk Eddieho Macona
1982 Muž od Sněžné řeky
Remembrance of Love (TV film)
1980 Saturn 3
Tajemná záře nad Pacifikem
1979 Home Movies
Kaktusový Jack
1978 Zuřivost
1977 Holocaust 2000
1976 Victory at Entebbe (TV film)
1975 Once Is Not Enough
Patrola
1974 Mousey (TV film)
1973 Dr. Jekyll and Mr. Hyde (TV film)
Scalawag
1972 Uomo da rispettare, Un
1971 Přestřelka
The Light at the Edge of the World
To Catch a Spy
1970 Byl jednou jeden lotr
1969 Tichá dohoda
1968 A Lovely Way to Die
Bratrství
Legend of Silent Night, The (TV film)
1967 Cesta na západ
Válečný vůz
1966 Hoří v Paříži?
Velký žal
1965 Hrdinové z Telemarku
Po zlém
1964 Sedm květnových dní
1963 For Love or Money
Hook, The
Seznam Adriana Messengera
1962 Stateční jsou osamělí
Two Weeks in Another Town
1961 Poslední západ slunce
Town Without Pity
1960 Spartakus
Strangers When We Meet
1959 Pekelník
Poslední vlak z Gun Hillu
1958 Vikingové
1957 Přestřelka u ohrady O.K.
Stezky slávy
Top Secret Affair
1956 Žízeň po životě
1955 Indiánský bojovník
Muž bez hvězdy
Závodníci
1954 Ulisse
20 000 mil pod mořem
1953 Čin lásky
Příběh tří lásek
The Juggler
1952 Město iluzí
The Big Trees
Vysoké nebe
1951 Along the Great Divide
Detektivní příběh
Eso v rukávu
1950 Mladík s trumpetou
The Glass Menagerie
1949 Dopis třem manželkám
Champion
1948 I Walk Alone
My Dear Secretary
The Walls of Jericho
1947 Mourning Becomes Electra
Pryč od minulosti
1946 Podivná láska Marty Iversové

TV seriály

1996 Simpsonovi (TV seriál)
Den, kdy zemřelo násilí (S07E18)
1989 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
1976 Arthur Hailey's the Moneychangers (TV seriál)
1957 The Seven Lively Arts (TV seriál)

Dokumentární

2017 If You're Not in the Obit, Eat Breakfast
2014 Anatomy of a Film
2013 Cooper and Hemingway: The True Gen
2012 Pokoj 237
10 věcí, které nevíte (TV seriál) - a.z.
2011 Hvězdy stříbrného plátna (TV seriál)
2010 Kameraman: Život a dílo Jacka Cardiffa
2009 Hollywoodští rivalové (TV seriál)
Kirk Douglas: Before I Forget
2007 Trumbo
100 Years of John Wayne (TV film) - a.z.
2005 ... A Father... A Son... Once Upon a Time in Hollywood (TV film)
2004 Les 40 ans de la 2 (TV film) - a.z.
2003 The Making of '20000 Leagues Under the Sea'
2002 Darkness at High Noon: The Carl Foreman Documents
2001 Lana Turner... a Daughter's Memoir (TV film)
Pulp Cinema
2000 Life and Times of Kirk Douglas, The
1995 Vampira - a.z.
1994 A Century of Cinema
1989 Clive James' Postcard from... (TV seriál)
1988 Racing Experience, The
1985 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV film)
1984 Salute to Lady Liberty (TV film)
1983 James Bond: The First 21 Years (TV film)
1977 The Hollywood Greats (TV seriál)
1971 Once Upon a Wheel
1968 Rowan & Martin at the Movies
1963 Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.
Hollywood Without Make-Up - a.z.
1960 Behind the Scenes at Gladiator School
1959 Premier Khrushchev in the USA
1956 Cinépanorama (TV seriál)
Van Gogh: Darkness Into Light

TV pořady

2011 83. Annual Academy Awards (TV pořad)
2009 Michael Douglas: Pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
2007 Al Pacino - pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
Memòries de la tele (TV pořad)
2003 AFI's 100 Years... 100 Heroes & Villains (TV pořad)
75. Annual Academy Awards (TV pořad)
1996 Scene by Scene (TV pořad)
1994 Brisant (TV pořad)
Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
66. Annual Academy Awards (TV pořad)
1991 American Film Institute Salute to Kirk Douglas, The (TV pořad)
1990 Tonight Live with Steve Vizard (TV pořad)
1988 America's Tribute to Bob Hope (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
The 38th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
20 heures le journal (TV pořad)
7 sur 7 (TV pořad)
1978 Tribute to Mr. Television Milton Berle, A (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1972 Special London Bridge Special, The (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
1957 The Mike Wallace Interview (TV pořad)
1949 Floor Show (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Producentská filmografie

Režijní filmografie

Filmy

1975 Patrola
1973 Scalawag

Scenáristická filmografie

Dokumentární

2009 Kirk Douglas: Before I Forget

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(51)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace