Reklama

Reklama

Angus Scrimm

Angus Scrimm

nar. 19.08.1926
Kansas City, Kansas, USA

zem. 09.01.2016 (89 let)
Tarzana, California, USA

Biografie

"Pohřeb za chvíli začne... Pane!" - PHANTASM

Když se představitel proslulého Tall Mana Angus Scrimm poprvé dozvěděl, že jeho přítel, nezávislý scenárista a režisér Don Coscarelli pro něj napsal roli „aliena“ ve svém novém filmu, byl zvědav z jaké země jeho „cizinec“ pochází. Odpověď zněla: „Ale on není z jiné země, je z jiného světa.“ Tehdy ještě Scrimm netušil, že role nesmrtelného otrokáře z cizího rozměru z Coscarelliho kultovní série PHANTASM z něj učiní hororovou ikonu přirovnávanou k Borisu Karloffovi, Belovi Lugosimu či Vincentu Priceovi.

Angus Scrimm, vlastním jménem Lawrence Rory Guy, se narodil 19. srpna 1926 v Kansas City, odkud se jeho rodina později přestěhovala do Kalifornie. Už jako malého chlapce ho fascinovaly filmy a ve dvanácti letech pracoval nějaký čas jako uvaděč v kině. V Kalifornii pak vystudoval na USC drama pod vedením Williama C. De Milla, staršího bratra legendárního hollywoodského režiséra Cecilla B. De Milla. Svou divadelní, filmovou a televizní kariéru zahájil rolí Abrahama Lincolna ve výukovém filmu Encyklopedie Brittanicca.

Jeho prvním celovečerním filmem se stal podřadný krvák SCREAM BLOODY MURDER natočený v roce 1971, do kin ale uvedený až o dva roky později. Za jeho oficiální debut na stříbrném plátně je proto považován až jeho druhý film, hororová prvotina později známého režiséra Curtise Hansona (L.A. PŘÍSNĚ TAJNÉ) v produkci béčkového krále Rogera Cormana SWEET KILL (1973) o úchylném vrahovi žen. V roce 1976 dostal svou do té doby největší hereckou příležitost v celovečerním debutu svého přítele Dona Coscarelliho JIM THE WORLD GREATEST. Paradoxně nešlo o horor, ale o drama o dospívajícím chlapci, kterého terorizuje a nakonec i zabije jeho otec alkoholik (Guy) a Guy se tu poprvé setkal s dalším Coscarelliho kmenovým hercem, Reggiem Bannisterem, který měl později opakovaně ztvárnit jeho protihráče v sérii PHANTASM.

Po natočení svého druhého celovečerního filmu KENNY AND COMPANY se Don Coscarelli zavřel na tři týdny na chatě v lesích a během nich tam napsal scénář k hororu, ve kterém se nacházela i role psaná od začátku na tělo Guyovi. Film pojednával o dvou bratrech, kteří odhalí, že pod poklidnou fasádou jejich rodného maloměsta se ukrývá groteskní zlo, zosobněné démonickým majitelem pohřebního ústavu (Guy), ve skutečnosti vetřelcem z jiné dimenze, dělajícím z mrtvol fyzicky zdeformované otroky, které posílá do svého světa. Aby podpořil mrazivý dojem ze své záhrobní nemesis označované v titulcích lakonicky jako Tall Man (Dlouhán), přijal Guy strašidelněji znějící umělecký pseudonym Angus Scrimm, odvozený od jména jednoho jeho příbuzného (Angus) a označení pro divadelní oponu (scrim). Také ve filmu vystupoval v oblecích o několik čísel menších než byla jeho velikost, aby umocnil výšku své postavy.

Ultralevný snímek (stál pouhých 300 000 dolarů) nakonec vydělal jen v USA okolo 12 milionů a získal zvláštní cenu poroty na Festivalu fantastických filmů ve francouzském Avoriazu. Tall Man kráčející ve filmu zpomaleně po ulici a slastně nasávající páru z otevřeného zmrzlinářského auta se ve Scrimmově sugestivním podání stal okamžitě miláčkem publika, stejně jako jeho kulatí létající mozkožrouti. Scrimm si roli ke dnešku třikrát zopakoval v dalších pokračováních PHANTASM, přičemž v zatím posledním čtvrtém díle si střihl dokonce dvojroli. Později byl Scrimm na jednom večírku požádán, aby si oblékl svůj kostým z filmu a pronesl svou kultovní hlášku „BOOOY!“ Na večírku byl tehdy ještě neznámý béčkový režisér Jim Wynorski a když uviděl filmového Tall Mana v akci, angažoval jej do hlavní záporné role ve svém celovečerním debutu, fantastické komedii LOST EMPIRE (1984), kde se mimochodem objevil i jiný herec z PHANTASM, Bill Thornburry.

Následovalo několik rolí těžících ze Scrimmovy popularity mezi hororovými fanoušky v převážně béčkových hororech jako DĚS V HLAVĚ ( 1990) s Brucem Campbellem, upírský SUBSPECIES (1991), kde si zahrál svou první hlavní roli, hvězdně obsazeném dramatu NEBEZPEČNÁ HRA (1993) nebo PÁN PROKLETÝCH PŘÁNÍ (1997), kde namluvil hlas vypravěče a kde se objevily i další hororové ikony jako Robert Englund (série NOČNÍ MůRA V ELM STREET), Tony Todd (CANDYMAN I.,II.,II.), Kane Hodder (PÁTEK TŘINÁCTÉHO VI.,VII.,VIII. a JASON X), Ted Raimi (ARMY OF DARKNESS) či Scrimmův kolega ze série PHANTASM Reggie Bannister. Od LOST EMPIRE se také opakovaně objevoval v čestných miniroličkách u Wynorského (CHOPPING MALL, TRANSYLVANIA TWIST, MUNCHIE, MUNCHIE STRIKES BACK, VAMPIRELLA). V televizi pak opakovaně vystoupil v akčním seriálu stanice ABC „ALIAS“ a zahrál si v epizodě Dona Coscarelliho pro hororovou antologii stanice Showtime MASTERS OF HORROR nazvané „INCIDENT ON AND OFF MOUNTAIN ROAD“.

V roce 1994, kdy bylo uvedeno třetí PHANTASM, byl Scrimm spolu s Coscarellim zařazen do hororové síně slávy magazínu Fangoria, vedle osobností jako Stephen King, Anthony Hopkins nebo Vincent Price. Coscarelli už několik let připravuje poslední díl PHANTASM s pracovním názvem PHANTASM´S END, jehož realizace ale stále ztroskotává na nedostatku financí. Snad se oběma podaří jejich společnou symfonii hrůzy bavící diváky už přes čtvrt století úspěšně završit. Scrimm už sice dávno není žádný mladík, ale co se týče případného pokračování, má ve věci jasno: „Vyřiďte jim, že jsem ještě nepověsil koule na hřebík!“

Tall Manovy klíčové hlášky:

„The funeral is about to begin... Sir!“ (PHANTASM)
„BOOOY!!!!!!“ (PHANTASM)
„You think that when you die, you go to Heaven? You come to us!“ (PHANTASM II)
No, it´s not a dream!“ (PHANTASM II)
"It´s never over!" (PHANTASM III)

Josef "choze" Blažek

Související novinky

PHANTASM pokračuje

PHANTASM pokračuje

11.03.2005

Štúdio New Line Cinema chce nadviazať na kultovú hororovú sériu PHANTASM, a zrejme hneď trilógiou! Fanušíkovia však (prekvapivo) veľmi vysmiati nie sú - s Donom Coscarellim, "duchovným otcom" celej… (více)

Související novinky

PHANTASM pokračuje

PHANTASM pokračuje

11.03.2005

Štúdio New Line Cinema chce nadviazať na kultovú hororovú sériu PHANTASM, a zrejme hneď trilógiou! Fanušíkovia však (prekvapivo) veľmi vysmiati nie sú - s Donom Coscarellim, "duchovným otcom" celej… (více)

Reklama

Reklama