Reklama

Reklama

Zdeněk Mahler

Zdeněk Mahler

nar. 07.12.1928
Batelov, Československo

zem. 17.03.2018 (89 let)
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko

Zajímavosti (9)

  • Díky scénáři pro mnohem později (a v pozměněné podobě) realizovaný film Lidice (2011) získal Cenu Sazky pro nerealizované scénáře. Na toto vítězství později vzpomínal: "To bylo celé burleska! Šel jsem tam s tím, že nic nedostanu, že mě čeká jen ostuda, jak se stařec cpe mezi mladé a nemá na to. Tu nervozitu jsem musel jít před přenosem rozchodit nahoru na Ladronku... dobře hodinu jsem tam chodil! Pak jsem přišel do totálně narvané Lucerny, mezi všechny ty celebrity a krásné holky, já, člověk profesí navyklej na samotu a rozmlouvání s cuhama. S Markem Epsteinem, což je výbornej chlap, i s tou sympatickou dívenkou jsme se domluvili, že budeme mluvit v plurálu, ať už se ta cena sveze kamkoliv, jenomže pak jsem viděl zákulisí té zubožené Lucerny, vylámané schody, stoly z první republiky a padla na mě neuvěřitelná tíseň. A když jsem vyšel na pódium, a uviděl v první řadě ten uzlíček, Václava Havla, měl jsem myšlenky už úplně jinde. Musel jsem myslet na to, jak se tu musí cítit on, vždyť to není jen nějakej zchátralej barák, to je osud jeho rodového díla! Takže z toho, co se dělo na pódiu, když jsem vyhrál, si moc nepamatuju. Měl jsem jedinou touhu - utéct. Producent Adam Dvořák se na mě vrhal, že by měl o scénář zájem, ale všem jsem utekl. Paní v šatně mi zabalila toho paňácu do igelitky z Alberta, a protože na taxíka jsem neměl, vlezl jsem do metra. A najednou se ke mně na Hradčanské ženou nějaké tři gorily, tak jsem si říkal, že už se to ví, tak to pěkně schytám a pak jsem si všiml, že přede mnou na schodech jede poslanec za KSČM Dolejš a že tohle je asi ochranka, která se bojí, abych ho tím paňácou zabaleným v igelitce nepraštil." (NIRO)

Lidice (2011)

  • Původní myšlenka začala klíčit v hlavě scenáristy Zdeňka Mahlera dobré půlstoletí předtím, než film konečně vznikl: „To je ještě z doby, kdy jsme bydleli s Milošem Formanem na Kampě, což bylo někdy koncem 50. let. Rozhodl jsem se tehdy, že než začnu psát, provedu určité průzkumné práce, ale protože jsem nechtěl přijít do Lidic mezi těch pár vdov, co přežily, a bejt za blbýho, tak jsem nejdřív obešel okolní vesnic. Což se neukázalo příliš šťastným, jednak proto, že vzájemné vztahy nebyly nejlepší, a jednak proto, že když jsem vlezl do Lidic, tak jsem věděl už leccos nejen já o nich, ale i oni o mně. Navíc, já toho chlapa, jedinýho, který přežil Lidice, padl! Bydlel ve vedlejší vsi, jenže se o něm nesmělo mluvit, takže jsem byl okamžitě pozván na ústřední výbor komunistické strany, kde mě soudružka Leflerová velmi důrazně varovala, abych v tomto směru nevyvíjel žádnou další aktivitu.“ (NIRO)

Lidice (2011)

  • Scenárista Zdeněk Mahler se začátkem 60. let osobně setkal s jediným mužem, který vyhlazení Lidic přežil, Františkem Saidlem. Ten byl pak ve filmu ztvárněn pod jménem František Šíma (Karel Roden). (Olík)

Amadeus (1984)

  • Na filmu se jako historický poradce a hudební znalec podílel Zdeněk Mahler, i když v titulcích nebyl uveden. Zúčastnil se natáčení a hrál malou roli kardinála v němé epizodě, která ale po střihové úpravě ze scény vypadla. (raininface)

Amadeus (1984)

  • Když se Zdeněk Mahler, představitel kardinála, a Vladimír Svitáček, který ztvárnil papeže, vraceli v kostýmech zpět na Barrandov, žehnali kolemjdoucím z okýnka automobilu. Po Praze se pak chvíli šířila zpráva, že šlo o tajnou návštěvu skutečného papeže Jana Pavla II, který byl v tu dobu shodou okolností zrovna na návštěvě Polska. (Olík)

Den sedmý, osmá noc (1969)

  • Zdeněk Mahler začal psát scénář bezprostředně potom, co se dozvěděl o obsazení ČSSR vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Pro zajímavost - dozvěděl se to z telefonátu Jiřiny Jiráskové. Název scénáře byl "Než napočítáš do tří".
    (mchnk)

Svatba jako řemen (1967)

  • Námět na film objevil dramaturg Václav Šašek v časopise Kriminalistický sborník, který vydávalo Ministerstvo vnitra jako interní tisk pro své zaměstnance. Na základě krátkého reportážního článku vypracoval Zdeněk Mahler scénář. (Andrrew)

Scenárista

Spisovatel

Filmy
2011

Lidice - kniha

1979

Božská Ema - kniha

Herec

Host

Ovládací panel

Fanklub

(26)

Reklama

Reklama