foto

Irene Dunne

  • nar. 20.12.1898
    Louisville, Kentucky, USA
  • zem. 4.9.1990 (91 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Irene Dunne předzdívaná kritikou i veřejností „První dámou Hollywoodu“ byla herečkou uznávanou, a i když byla několikrát nominovaná na Oscara, nikdy se jí nepodařilo tuto cenu získat. Hrála především v situačních a konverzačních komediích, přesto nikdo nebyl na pochybách o jejím vyzrálém umění a dramatickém talentu v charakterních rolích.

Irene Mary Dunne se narodila 20. prosince 1898 v Louisville, Kentucky, jako dcera lodního inspektora Josepha Johna Dunna, a Adelaide Antoinette Henry Dunn, koncertní pianistky. Irene měla mladšího bratra Charlese. Se svou rodinou žila v St. Louis a později se přestěhovali do matčina rodiště Madison v Indianě, kde její otec v r. 1909 umírá.

Irena studovala zpěv a hru na piáno, a zpívala také v kostele. Studovala na střední a vysoké škole. Aktivně se účastňovala kulturních akcí mezi které patřilo také divadlo. Spolužáci jí předzdívali „Dunnie“. Po ukončení studia pokračovala na vyšší hudební škole v Chicagu. Tu úspěšně ukončila v roce 1920, kdy se stěhuje do New Yorku.

Jejím cílem byla Broadway a kariéra na této pověstné hudební scéně. Byla pozvána na předzpívání do Metropolitní opery a ihned obdržela nabídku stálého místa a spolupráce s divadelním souborem: hlavní role v show „Irene“. Na Broadwayi debutovala o něco později v roce 1922 v muzikálu The Clinging Vine. Irene Dunne také často hostovala na různých divadelních scénách.

V roce 1929 získává konečně zájem filmařských kruhů, a tím i kontrakt u společnosti RKO. Její debutovým filmem byl Leathernecking. V roce 1931 byla poprvé nominována na Oscara za svou roli ve filmu Cimarron. Její oblíbenost stoupala, a tak mimo vystupování v divadle natáčela filmy, na které se její fanoušci vždy těšili. Do roku 1937 natočila devět filmů, a v roce 1938 už byla nejlépe placenou herečkou v USA. Její honorář byl 150 000 USD za film.

Hereckými partnery Irene byli uznávaní herci jako Spencer Tracy, Clark Gable, Cary Grant, Charles Boyer nebo Rex Harrison. Hrála ve filmech Theodora Goes Wild (1936), The Awful Truth (1937), a My Favorite Wife (1940). Opět byla nominována jako nejlepší herečka na sošku Oscara za roli ve filmu Theodora Goes Wild, a také za komedie The Awful Truth (Nahá pravda) a Love Affair (Krajkový šátek), kde byl současně nominován její herecký kolega Charles Boyer.

Vrací se k dramatickým rolím a rok 1940 přináší s sebou klasiku Penny Serenáde, (1941) s Cary Grantem. Po tříleté odmlce film The White Cliffs of Dover (1944), Anna and the King of Siam (1946) s hercem Rexem Harrisonem, Life with Father (1947). I Remember Mama (1948), a opět nominace za roli ve filmu The Mudlark (1950). Po filmu It Grows on Trees (rok 1952), se Irene Dunne rozhodla ukončit svou práci u filmu.

Její další „rolí“ byla aktivní práce v politice a při charitativních akcích. Z tohoto důvodu začala vystupovat v televizi, často pořádala koncerty, jejichž výtěžky šly na podporu neziskových organizací, na dětské domovy, na podporu hudebních škol po celých státech.

Dunneová byla příkladně pověřena presidentem Eisenhowerem, aby se účastnila jako delegátka na světovém fóru za USA v 1957. Její politické schopnosti uznával i herec a pozdější prezident Ronald Reagan. Byla provdána za zubního lékaře Francise D. Griffina. Sňatek se uskutečnil v N.Y. v roce 1928, a byla jeho ženou až do jeho smrti (1965). O svém manželství však nesměla na veřejnosti mluvit. V roce 1936 adoptovala čtyřletou holčičku Mary Frances Griffin, a žili společně s manželem v Holmby Hills, exkluzivní čtvrti Beverly Hills. Jejími sousedy a současně rodinnými přáteli byli herci Loretta Young, Jimmy a Gloria Stewart, a Bob a Delores Hope.

Irene Dunn umírá v Hollywoodu dne 4. 9. 1990 ve věku 92 let na infarkt.

Marta "marťan" Holubová

Herecká filmografie

Filmy

1955 Screen Snapshots 7855: Pennies from Hollywood - a.z.
1952 It Grows on Trees
1950 Never a Dull Moment
The Mudlark
1948 I Remember Mama
1947 Life with Father
1946 Anna a král Siamu
1945 Over 21
1944 Bílé útesy doverské
Together Again
Twenty Years After - a.z.
1943 A Guy Named Joe
1942 Lady in a Jam
1941 Serenáda za úsměv
Unfinished Business
1940 Moje nejmilejší žena
1939 Až přijde zítřek
Invitation to Happiness
Milostný románek
1938 Joy of Living
1937 High, Wide, and Handsome
Nahá pravda
1936 Divoká Theodora
Loď komediantů
1935 Magnificent Obsession
Roberta
Things You Never See on the Screen
1934 Stingaree
Sweet Adeline
The Age of Innocence
This Man Is Mine
1933 Ann Vickers
If I Were Free
No Other Woman
The Secret of Madame Blanche
The Silver Cord
1932 Back Street
Symphony of Six Million
Thirteen Women
1931 Bachelor Apartment
Cimarron
Consolation Marriage
The Great Lover
Uloupené šperky
1930 Leathernecking

TV seriály

1951 Schlitz Playhouse of Stars (TV seriál)

Dokumentární

2012 Out of My Dreams: Oscar Hammerstein II (TV film) - a.z.
1994 The Our Gang Story - a.z.
1990 Marilyn: Something's Got to Give (TV film)
1988 Entertaining the Troops - a.z.
1985 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV film)
1975 Brother, Can You Spare a Dime?
1973 Svět ve válce (TV seriál)
1963 Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.
Hollywood Without Make-Up - a.z.
1955 Dateline: Disneyland (TV film)
1943 Show Business at War
1939 Land of Liberty - a.z.

TV pořady

2009 1939: Hollywood's Greatest Year (TV pořad)
1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace