foto

Gustav Knuth

  • nar. 7.7.1901
    Brunswick, Německá říše
  • zem. 1.2.1987 (85 let)
    Küsnacht, Curych, Švýcarsko

Biografie

Gustav Knuth se narodil 7. července 1901 v Brunswicku. Již od 13 let se zajímal o divadlo. Učil se na zámečníka, opustil školu, když mu sestra umožnila, aby docházel na hodiny herectví. V období 1918-19 vystupoval v lázeňských a letních divadlních jevištích.

V roce 1919 přijímá angažmá v Harburgu, od roku 1933 v Hamburku a poté odešel do Berlína. Jako filmový herec debutoval Gustav Knuth v roce 1935 rolí kováře ve filmu AMMENKÖNIG. V 50. letech se stal jedním z nejvyhledávanějších herců německého filmu, např. nevrlý vévoda Max Bavorský v SISSI trilogii (1955/56/57). Na začátku 60. let, kromě svých divadelních angažmá, se stále objevuje v televizi např. v rodinném seriálu VŠECHNA MÉ ZVÍŘATA jako veterinář (1962-63) a televizních dramatech.

V roce 1974 byl oceněn za dlouhodobou a vynikající práci v německém filmu. Téhož roku vydal knihu pod názvem "S úsměvem na klopě". Ve filmu BOCKERER v roce 1981 účinkoval naposledy. Dne 1.2.1987 zemřel na klinice nedaleko Curychu na infarkt.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

1982 So oder so ist das Leben: Vier Begegnungen in einer Großstadt (TV film)
1981 Bockerer
1980 Die Alten kommen (TV film)
1977 Schwindelig vor Geld und Liebe (TV film)
1970 Die Herberge (TV film)
1969 Pepe, der Paukerschreck - Die Lümmel von der ersten Bank, III. Teil
1968 Artisté pod kopulí cirkusu
1966 Großer Ring mit Außenschleife (TV film)
1965 Heidi
Kabale und Liebe (TV film)
1964 Die ganze Welt ist himmelblau
Heiss weht der Wind
Jetzt dreht die Welt sich nur um dich
1963 Eine schöne Bescherung (TV film)
1962 Forever My Love
1959 Alle lieben Peter
Buddenbrooks - 1. Teil
Freddy unter fremden Sternen
Geliebte Bestie
1958 Das Dreimäderlhaus
Hoch klingt der Radetzkymarsch
Ihr 106. Geburtstag
Kleine Leute mal ganz groß
Schwarze Blitz, Der
1957 Das Schloß in Tirol
Der Graf von Luxemburg
Ein Stück vom Himmel
Europas neue Musikparade 1958
Robinson nesmí zemřít
Sissi, císařovnina osudová léta
1956 Der Bettelstudent
Hengst Maestoso Austria
Heute heiratet mein Mann
Regine
Sissi, mladá císařovna
Spion für Deutschland
Wenn wir alle Engel wären
1955 Die Ratten
Griff nach den Sternen
Himmel ohne Sterne
Ich denke oft an Piroschka
Jednotka 08/15 - Ve vlasti
Sissi
1954 Auf der Reeperbahn nachts um halb eins
Der Raub der Sabinerinnen
Die Mücke
Geliebte Feindin
1953 Die Venus vom Tivoli
Muß man sich gleich scheiden lassen?
Nacht ohne Moral, Die
Žádný strach před velkými zvířaty
1952 Das kann jedem passieren
Der fröhliche Weinberg
Palace Hotel
1951 Das seltsame Leben des Herrn Bruggs
Der blaue Stern des Südens
Eine Frau mit Herz
1950 Es kommt ein Tag
Theodor im Fußballtor, Der
1949 Das Geheimnis der roten Katze
Der blaue Strohhut
Einmaleins der Ehe
Geliebter Lügner
Tromba
1948 Fahrt ins Glück
1945 Das Leben geht weiter
Unter den Brücken
1944 La Paloma
Tierarzt Dr. Vlimmen
1943 Ein glücklicher Mensch
Gefährtin meines Sommers
1942 Das große Spiel
1941 Děvče z ostrova Fanö
Friedemann Bach
Pedro má viset
1940 Zwischen Hamburg und Haiti
1939 Das Lied der Wüste
Opona padá
1938 Stíny nad přístavem
1937 Heimweh
1935 Ammenkönig, Der

TV seriály

1973 Neues vom Kleinstadtbahnhof (TV seriál)
1972 Kleinstadtbahnhof (TV seriál)
1970 Drüben bei Lehmanns (TV seriál)
1969 Salto mortale (TV seriál)
1963 Alle meine Tiere (TV seriál)
Das stille Fest (E09)
Der blaue Brief (E08)
Der Verdacht (E07)
další epizody (7)
1962 Alle meine Tiere (TV seriál)
Das Picknick (E02)
Der Graue (E01)

Dokumentární

1994 Heinz Rühmann: Kleiner Mann ganz groß (TV film) - a.z.
1981 Gustav Knuth - Ein Mime wird 80 (TV film)
1967 Hallo Max! (TV seriál)
1957 Making of Sissi - Die junge Kaiserin

Divadelní záznam

1964 Ein Volksfeind (divadelní záznam)

Host

TV pořady

1979 Peter Alexander: Wir gratulieren (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky