foto

Douglas Henshall

  • nar. 19.11.1965 (53 let)
    Glasgow, Skotsko, Velká Británie

Biografie

S hraním začal v osmdesátých letech v Barrhead Youth Theatrev v Glasgow, když se tam dalo k divadlu několik jeho přátel. Hraní se mu natolik zalíbilo, že se přihlásil na Mountview Theatre School, aby ho vystudoval. Přes několik angažmá na skotských jevištích se dostal až do Royal Shakespeare Company. Účinkoval i v několika úspěšných hrách na West Endu. Ve hře Betrayal si zahrál  s Kristin Scott Thomas, se kterou se už před tím potkali ve filmu Andělé a hmyz. Jeho hlas můžeme slyšet i ve hrách BBC radio.

Televizním debutem pak byla, jako u mnoha skotských herců, role v seriálu Taggart. Následovala řada filmů a seriálů. Za film Kid in the Corner si odnesl cenu pro nejlepšího herce v mini-sérii na festivalu v Monte-Carlu.

V roce 2007 přišla jedna ze dvou rolí, pro které je Douglas nejvíce známý - profesor Nick Cutter v seriálu Pravěk útočí. Ten opustil, když začal cítit, že jeho kvalita začíná upadat. Tou druhou je detektiv Jimmy Perez v krimi-seriálu Shetland. Ten se, jak název napovídá, odehrává na skotských Shetlandech.

Lukáš "Ludus" B

Herecká filmografie

Filmy

2015 Iona
Party Pieces
2014 Spása
2012 Doors Open (TV film)
Kidnap Diaries, The (TV film)
V kruhu koruny: Jindřich IV. (2. díl) (TV film)
2011 Kako su me ukrali Nemci
Orel Deváté legie
2009 Dorian Gray
2008 French Film
Mladý Indiana Jones: Nový vítr
2007 Lezioni di volo
2006 Zachraňte Jimmyho
2005 Návrat pana Ripleyho
2003 Když tě miluji... (TV film)
Unscrew
Za všechno může láska
2002 Tichý pláč
2001 Gentlemanské manýry (TV film)
Neposlušné srdce
1999 Letošní láska
Zlobivý kluk (TV film)
1998 Dvakrát do stejné řeky
Fast Food
Sirotci
1997 Kull dobyvatel
Sharpova spravedlnost (TV film)
1996 Crossing the Floor (TV film)
1995 Andělé a hmyz
Three Miles Up (TV film)
1994 Rose Red
1993 Down Among the Big Boys (TV film)
1992 Mladý Indiana Jones: Pouštní anabáze
1991 Jute City (TV film)
1990 Velký muž

TV seriály

2019 Shetland (TV seriál)
Episode 6 (S05E06)
Episode 5 (S05E05)
Episode 4 (S05E04)
další epizody (6)
2018 Shetland (TV seriál)
Episode 3 (S04E03)
Episode 2 (S04E02)
Episode 1 (S04E01)
2016 In Plain Sight (TV seriál)
Shetland (TV seriál)
Episode 6 (S03E06)
Episode 5 (S03E05)
Episode 4 (S03E04)
další epizody (6)
2015 Black Work (TV seriál)
Cizinka (TV seriál)
Vězení Wentworth (S01E15)
Pátrání (S01E14)
Hlídka (S01E13)
další epizody (4)
2014 Shetland (TV seriál)
Blue Lightning: Part 2 (S02E06)
Blue Lightning: Part 1 (S02E05)
Dead Water: Part 2 (S02E04)
další epizody (6)
2013 Shetland (TV seriál)
Red Bones: Part 2 (S01E02)
Red Bones: Part 1 (S01E01)
2012 Playhouse uvádí (TV seriál)
The Snipist (S01E07)
Secret of Crickley Hall, The (TV seriál)
2011 South Riding (TV seriál)
Vraždy v Oxfordu (TV seriál)
Mysl hory přenáší (S05E03)
2010 The Silence (TV seriál)
2009 Kolize (TV seriál)
Pravěk útočí (TV seriál)
Im Namen der Zukunft (S03E03)
Spurlos verschwunden (S03E02)
Nachts im Museum (S03E01)
2008 Masterpiece Contemporary (TV seriál)
Pravěk útočí (TV seriál)
Das Opfer (S02E07)
Die Falle (S02E06)
Nur ein paar Käfer (S02E05)
další epizody (7)
2007 Pravěk útočí (TV seriál)
Der gnadenlose Jäger (S01E06)
Aus heiterem Himmel (S01E05)
Verschwörungstheorie (S01E04)
další epizody (6)
2002 Dům v růžích (TV seriál)
2000 Anna Karenina (TV seriál)
1999 Psychos (TV seriál)
1995 Ghosts (TV seriál)
1994 Common As Muck (TV seriál)
1993 Lipstick on Your Collar (TV seriál)
1992 Mladý Indiana Jones (TV seriál)
Underbelly (TV seriál)
1990 Inspektor Taggart (TV seriál)
Láska na laně (S05E02)

Dokumentární

2017 Mountain: Life at the Extreme (TV seriál) - vyp.
2002 Ultimate Fights from the Movies
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace