foto

Oreste Lionello

  • nar. 18.4.1927
    Rhodos, Řecko
  • zem. 19.2.2009 (81 let)
    Řím, Itálie

Biografie

Oreste Lionello se narodil 18. dubna 1927 na řeckém ostrově Rhodos ( v té době italský ostrov Rodi), ale vyrůstal v Kalábrii. První kroky na jevišti učinil již ve věku 10 let, kdy oblečený jako lokaj, mohl zavřít oponu „Teatro Francesco Cilea Reggio Calabria“.

V roce 1953 vstoupil do společnosti muzikálového divadlo rozhlasu RAI a podílel se na rodící se stanici RAI (italský rozhlas a televize). Oreste začínal v kabaretech a v Itálii byl známý jako imitátor veterána italské politiky Giuliy Andreottiho. Oreste je považován za jednoho z „otců“ italského poválečného kabaretu. Oreste vystudoval v roce 1953 práva.

Jako herec ztvárnil něco přes sedmdesát filmových a televizních rolí. Jako dabér je to více než stovka rolí. Oreste byl "oficiální" dabér Woodyho Allena v Itálii. Jelikož měl Oreste podobný styl herectví a také se Woodymu trochu podobal, nevzalo by italské publikum k Allenovi jiný než Orestův hlas. Je to podobný případ jako je u nás brána dvojice Funes-Filipovský. Kromě Allena propůjčoval svou italštinu také třeba Peteru Falkovi, Gene Wilderovi, zmiňovanému Funesovi a mnoha dalším.

Filmový debut zažil Oreste s Vittorio De Sicou a Albertem Sordim ve snímku L´ALLEGRO SQUADRONE (1954). Další italská herecká hvězda Totó s ním hrál roku 1960 v komedii TOTÓ, FABRIZI E I GIOVANI D´OGGI a v roce 1961 znovu v TOTOTRUFFA ´62. Jelikož byl Oreste v podstatě vrstevníkem známé dvojice Franco Francchi a Ciccio Ingrassia je logické, že se objevoval ve filmech i s touto populární dvojicí. Příklad je film QUESTE PAZZE PAZZE DONNE (1963), nebo jeho role Napoleona v komedii I DUE SANCULOTTI (1966).

Kromě komedií a dramat, hrál Oreste i v tehdejších žánrech jako „giallo“. S Edwige Fenech hrál jako Arthur v mysteriózním PERCHÉ QUELLE STRANE GOCCE DI SANGUE SUL CORPO DI JENNIFER? (1971). Orchidea de Santis a Elena Veronese s ním zase hráli ve filmu PROVACI ANCHE TU, LIONEL (1967), kde hrál Oresto hlavního hrdinu Lionela Lionelliho. V historické komedii VOJÁK ŠTĚSTĚNY (IL SOLDATO DI VENTURA) v roce 1976 hrál roli Giovenala. V hlavní roli Ettora zde byl Bud Spencer.

Koncem sedmdesátých let hrál Oreste často ve filmech s Pippem Francem. Příkladem jsou komedie NERONE (1977) či SCHERZI DA PRETE (1978), IQ TYKVE (1979) a další. V těchto komediích se kromě Oresta také vždy objevovala tehdejší Pippova manželka Laura Troschel. Na počátku osmdesátých let minulého století se začal Oreste jako herec objevovat již jen sporadicky. V roce 1997 a 1998 se vrátil ke spolupráci s Pippem Francem ve dvou televizních filmech LADRI DI NASCE a LADRI SI DIVENTA. Jako signor Pairo hrál ještě v roce 2008 v komedii Vincenza Salemmeho NO PROBLEM, to již byla poslední role tehdy 81 letého Oresta.

Díky společnosti Bagaglino, založené na počátku šedesátých let se účastnil také televizních show a televizní tvorby vůbec. Bagaglino se stalo pojítkem na Pippa Franca a zakladatele Piera Francesca Pingitoreho. Oreste Lionello byl jedním ze spoluzakladatelů této společnosti. Na televizní obrazovce začal Oreste v seriálu IL MARZIANO FILIPPO (1956). Známým z televizní obrazovky se stal zejména díky roli Michelina Colnaghiho v seriálu LE AVVENTURE DI LAURA STORM (1965-1966). V období 1983-1985 uváděl AL PARADISE vysílaný v sobotu večer na RaiUno. Byl takém úspěšným televizním konferenciérem jiných pořadů.

V roce 1970 vystupoval jako zpěvák na 18° Festivalu neapolské písně. V roce 1972 založil dabingovou společnost CVD, jejímž prezidentem byl od roku 1990 až do své smrti. Oreste Lionello byl vyznamenán záslužným řádem Italské republiky (Ordine al merito della Repubblica Italiana). V roce 2008 obdržel Zlatého delfína za celoživotní dílo a posmrtně obdržel 10. května 2010 Zlatý úsměv - Sorriso d'Oro.

Oreste byl otcem pěti dětí, které jsou dnes také známé v italském filmovém světě. Dnes režisér Fabio Luigi Lionello, herečka Cristiana Lionello, herec Luca Lionello, dabérka Alessia Lionello a herec Davide Lionello. Oreste zemřel 19. února 2009 v 81 letech po dlouhé nemoci.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herecká filmografie

Filmy

2008 No Problem
2007 Di che peccato sei? (TV film)
2005 Imperia, la grande cortigiana (TV film)
2003 Opopomoz aneb Vánoční příběh
1999 Fetentoni, I
1998 Ladri si diventa (TV film)
1997 Ladri si nasce (TV film)
1985 Massimamente folle
1983 Sfrattato cerca casa equo canone
1982 Attenti a quei P2
Quella peste di Pierina
1980 Ciao marziano
1979 IQ tykve
Tutti a squola
1978 Scherzi da prete
1977 Chaotická brigáda
Nerone
Per amore di Poppea
1976 Cassiodoro il più duro del pretorio
La madama
La pretora
La prima notte di nozze
Ragazza alla pari
Remo e Romolo - storia di due figli di una lupa
Voják štěstěny
1975 Conviene far bene l'amore
Un sorriso, uno schiaffo, un bacio in bocca - a.z.
1974 Antoine et Sébastien
Sex v hlavě
Signora gioca bene a scopa?, La
1973 Mamma... li turchi!
Paolo il caldo
Provaci anche tu, Lionel
1972 Perché quelle strane gocce di sangue sul corpo di Jennifer?
1971 Čtyři mouchy na šedém sametu
1969 I Quattro del pater noster
1968 Profeta, Il
1967 Riderà!
1966 I due sanculotti
Top Crack
1965 Mandragora
1964 Magnifico gladiatore, Il
Ultima carica, L'
1963 Eroe di Babilonia, L'
Imbroglioni, Gli
Queste pazze pazze donne
1962 Pillole di Ercole, Le
1961 Tototruffa '62
1960 Dos rivales, Los
Totò, Fabrizi a dnešní mládež
1959 Cavalieri del diavolo, I
1958 È arrivata la parigina
1954 Allegro squadrone

TV seriály

1979 C'era una volta Roma (TV seriál)
1975 Diagnosi (TV seriál)
1970 I racconti di Padre Brown (TV seriál)
1965 Le avventure di Laura Storm (TV seriál)
1964 Le inchieste del commissario Maigret (TV seriál)

Dokumentární

2016 FantastiCozzi - a.z.
2012 Der Fall der vier Fliegen - a.z.

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky