foto

Olle Hellbom

  • nar. 8.10.1925
    Mörkö, Stockholms län, Švédsko
  • zem. 5.6.1982 (56 let)
    Stockholm, Stockholms län, Švédsko

Biografie

Olle Hellbom (1925-1982) Režisér, producent a scenárista. Začínal v reklamě a TV. Proslavil se především filmy a TV seriály vzniklými podle knih Astrid Lindgrenové, např. Děti z Bullerbynu (Alla vi barn i Bullerbyn, 1970), Emil i Lönneberga (1971), sérií snímků o Pipi Dlouhé punčoše (1969–1970) či filmem Bratří Lví srdce (Bröderna Lejonhjärta, 1977).

Zlín Film Festival

Režijní filmografie

Filmy

1981 Rasmus na cestách
1977 Bratři Lví srdce
1974 Nejbáječnější Karkulín na světě
1973 Emil och griseknoen
Pippi se připravuje na Vánoce
1972 Michal dělá pořádek
1971 Emil i Lönneberga
1970 Pippi na útěku
Pippi v zemi Taka-Tuka
1969 Pippi dlouhá punčocha
1968 Vi på Saltkråkan
1967 Ztroskotání na ostrově
1966 Piráti na Albertině
1965 Svatba s překážkami
1964 Akce Mojžíš
1960 Bara roligt i Bullerbyn
Děti z Bullerbynu
1959 Raggare!
1957 Mästerdetektiven lever farligt
1953 Döderhultarn

TV seriály

1986 Rasmus na cestách (TV seriál)
1985 Bröderna Lejonhjärta (TV seriál)
1984 Karlsson på taket (TV seriál)
1977 Så går det till på Saltkråkan (TV seriál)
1974 Emil i Lönneberga (TV seriál)
Den stora snöstormen (E13)
Griseknoens märkliga bravader (E12)
Sugga är också galen! (E11)
další epizody (13)
1970 Pipi Dlouhá punčocha (TV seriál)
Pipi chodí po provaze a vrátí se do vily Vilekuly (S03E04)
Pipi jede ve vlaku, na seně a nakonec ve vlastním autě (S03E03)
Pipi se plaví v sudu, ztratí se a stane se pouliční zpěvačkou (S03E02)
další epizody (8)
1969 Pipi Dlouhá punčocha (TV seriál)
Pippi går ombord (S01E13)
Pippi håller avskedskalas (S01E12)
Pippi är skeppsbruten (S01E11)
další epizody (13)
1964 Vi på Saltkråkan (TV seriál)
1962 Alla vi barn i Bullerbyn (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce