foto

George Coulouris

  • nar. 1.10.1903
    Manchester, Anglie, Velká Británie
  • zem. 25.4.1989 (85 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

George Coulouris byl synem Abigail a Nicholase, který pocházel z Řecka. Studoval na velmi prestižní Manchester Grammas School, kde si oblíbil divadlo, proto po dokončení studia nastoupil na Univerzitu of Speech and Drama, kde s ním studoval Laurence Olivier nebo Peggy Ashcroft.

Svůj divadelní debut měl v roce 1926 ve Shakespearově hře „Henry V“. V Anglii ale neviděl žádný potenciál, a proto se rozhodl odletět do Ameriky, kde nakonec v roce 1933 vystoupil i na Broadwayi, kde se o několik let později setkal s Orsonem Wellesem. Ten byl nadšený z jeho talentu a zápalu pro herectví a nabídl mu členství ve spolu Mercury Theatre. George nabídku přijal a díky Orsonovi našel zalíbení i jako rádiový herec.

V roce 1941 mu Orson Welles přidělil roli bankéře Waltera Thatchera ve filmu Občan Kane (1941), tahle role mu zajistila členství v Hollywoodu a díky tomu si v budoucnu zahrál ve filmu Pan Skeffington (1944) nebo Johanka z Arcu (1948). Zahrál si většinou vedlejší filmové role, které měli zlý charakter, občas se objevil i v nějaké komediálnější roli. 

Po roce 1950 se vrátil zpátky do Velké Británie, kde převážně působil jako divadelní herec. Jen občas přijal nabídku k filmu. Například si zahrál i hlavní role v hororech The Man Without a Body (1957) a Womaneater (1957).

George Coulouris byl dvakrát ženatý, nejprve s Louise Franklin, se kterou měl dvě děti, počítačového vědce George Coulourise jr. a umělkyni Mary Louise Coulouris. Manželství skončilo smrtí jeho ženy Louise v roce 1976. Jeho druhou manželkou byla Elizabeth Donaldson, byli spolu až do Georgovi smrti v roce 1989. George Coulouris zemřel na selhání srdce způsobené Parkinsonovou chorobou.

Tereza "Streeper" Filounková

Herecká filmografie

Filmy

1976 Hotel Ritz
Volání na ďábla
1974 Antikrist
Mahler
Percyho možnosti
Vražda v Orient expresu
1973 Coffee, Tea or Me? (TV film)
Motýlek
The Final Programme
The Stranger (TV film)
1972 Tower of Evil
1971 Krev z hrobky mumie
Mechanický pomeranč
1970 No Blade of Grass
Unfair!
1969 Land Raiders
The Assassination Bureau
1968 Koroshi (TV film)
Other People, The
1966 Arabeska
Too Many Thieves
1965 Crooked Road, The
The Skull
1963 Come Fly with Me
In the Cool of the Day
1961 Fury at Smugglers' Bay
Král králů
1960 Bluebeard's Ten Honeymoons
Spřízněni srdcem
Surprise Package
The Boy Who Stole a Million
1958 I Accuse!
Law and Disorder
Spy in the Sky!
The Son of Robin Hood
Velké peníze
Útěk do pouště
1957 Doktor hledá místo
Kill Me Tomorrow
Seven Thunders
Tarzan and the Lost Safari
The Man Without a Body
Womaneater
1956 Vojínův postup
1955 Doktor na moři
1954 Doktor v domě
Duel in the Jungle
Mask of Dust
Runaway Bus, The
The Teckman Mystery
1953 A Day to Remember
The Dog and the Diamonds
The Heart of the Matter
1952 A Time to Be Born (TV film)
Outcast of the Islands
Venetian Bird
1951 Appointment with Venus
1950 Kill or Be Killed
1948 A Southern Yankee
Beyond Glory
Johanka z Arcu
Spi, má lásko
1947 Kalifornie
Mr. District Attorney
Where There's Life
1946 Nikdo nežije věčně
The Verdict
1945 A Song to Remember
Confidential Agent
Dáma ve vlaku
Hotel Berlin
1944 Between Two Worlds
Nic než osamělé srdce
Pan Skeffington
The Master Race
1943 Assignment in Brittany
Komu zvoní hrana
Porobená země
Watch on the Rhine
1941 Občan Kane
1940 All This, and Heaven Too
The Lady in Question
1933 Christopher Bean

TV seriály

1985 Mussolini: The Untold Story (TV seriál)
1983 Jemima Shorová pátrá (TV seriál)
1979 Hart a Hartová (TV seriál)
1978 The Doombolt Chase (TV seriál)
1973 BBC2 Playhouse (TV seriál)
1972 Clouds of Witness (TV seriál)
Crown Court (TV seriál)
Search (TV seriál)
1969 Christ Recrucified (TV seriál)
Ours Is a Nice House (TV seriál)
1967 Dundee and the Culhane (TV seriál)
Haunted (TV seriál)
The Prisoner (TV seriál)
1965 BBC Play of the Month (TV seriál)
The Trials of O'Brien (TV seriál)
1964 Danger Man (TV seriál)
R3 (TV seriál)
The Wednesday Play (TV seriál)
1963 Crane (TV seriál)
Doctor Who (TV seriál)
1962 Man of the World (TV seriál)
Suspense (TV seriál)
Z Cars (TV seriál)
Zero One (TV seriál)
1961 Ghost Squad (TV seriál)
Pathfinders to Venus (TV seriál)
1960 Danger Man (TV seriál)
Pathfinders to Mars (TV seriál)
1959 Maigret (TV seriál)
The Third Man (TV seriál)
1956 Assignment Foreign Legion (TV seriál)
Hancock's Half Hour (TV seriál)
Nom-de-Plume (TV seriál)
The Adventures of Aggie (TV seriál)
1955 ITV Television Playhouse (TV seriál)
London Playhouse (TV seriál)
1954 Colonel March of Scotland Yard (TV seriál)
The Vise (TV seriál)
1953 Douglas Fairbanks Jr. Presents (TV seriál)
1950 BBC Sunday-Night Theatre (TV seriál)
1948 The Philco Television Playhouse (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace