foto

Edgar Allan Poe

  • nar. 19.1.1809
    Boston, Massachusetts, USA
  • zem. 7.10.1849 (40 let)
    Baltimore, Maryland, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký spisovatel, narodil se v roce 1809 v rodině kočovných herců. Druhé jméno převzal po rodině, jež se ho ujala po smrti matky. Po odstupu z univerzity v Bostonu vydal své první psané básně.
                                                                                           
Poe se potýkal s velkými finančními problémy. Často měnil pobyt i zaměstnání. Později vstoupil do armády. V intimním životě se mu vedlo velmi nešťastně. Měl časté sklony k alkoholismu, což vedlo i k následným problémům v osobním životě. Zemřel v roce 1849 v Baltimorské nemocnici na překrvení mozku Poe byl významným básníkem, spoluzakladatelem moderní povídky, ale byl velmi nevyrovnanou osobností. Kritika mu vyčítá jeho malé znalosti, jeho nepřesnost a to, že některé úryvky z jeho tvorby jsou převzaté od jiných autorů, to však Poe nikdy nepopíral.

Všechna jeho díla se nesou v pochmurném až hororovém duchu. Mnoho jeho knih a povídek bylo i několikrát zfilmováno. K nejznámějším patří třeba povídky JÁMA A KYVADLO, PÁD DOMU USHERŮ, MASKA RUDÉ SMRTI nebo jeho nejslavnější báseň RAVEN - v češtině Havran.

Tereza "Tessy98" Doležalová

Spisovatelská filmografie

Filmy

2018 Ligeia - povídka
2015 Animus: The Tell-Tale Heart - povídka
2014 E.A. Poe: Podivný experiment - kniha
The Cask of Amontillado - povídka
2013 Muž davu - povídka
Nevermore - povídka
2012 Tohtori Tarrin ja professori Featherin menetelmä (studentský film) - povídka
2009 Dark Heart - povídka
2008 The Tell-Tale Heart - povídka
2005 Zrádné srdce - povídka
Šílení - kniha
2003 Das verräterische Herz (studentský film) - povídka
Vrah jsi ty! (TV film) - povídka
1991 Jáma a kyvadlo - povídka
1990 Dvě ďábelské oči - povídka
1989 Maska rudé smrti - povídka
Masque of the Red Death - povídka
Zánik domu Usherů - povídka
1986 The Tell-Tale Heart - povídka
Vraždy v ulici Morgue (TV film) - povídka
1983 Kyvadlo, jáma a naděje - kniha
1981 Černá kočka - povídka
1980 The Cask of Amontillado - povídka
Zánik domu Usherů - kniha
1973 Mansion of Madness, The - povídka
The Sabbat of the Black Cat - povídka
1972 Il tuo vizio è una stanza chiusa e solo io ne ho la chiave - povídka
Legend of Horror - povídka
One Minute Before Death - kniha
System - kniha
1970 An Evening of Edgar Allan Poe - kniha
1968 Podivuhodné příběhy - povídka
1967 Hadí jáma a kyvadlo - kniha
1964 Maska rudé smrti - kniha
Puits et la pendule, Le (TV film) - kniha
1963 Fat amontillado, Ett (TV film) - povídka
1962 Historky hrůzy - kniha
Předčasný pohřeb - povídka
1961 Jáma a kyvadlo - kniha
1960 Obras maestras del terror - kniha
Tell-Tale Heart, The - kniha
Zánik domu Usherů - kniha
1959 Corazón delator, El (TV film) - kniha
1958 The Tell-Tale Heart - povídka
1956 Manfish - kniha
1954 Bérénice - kniha
Manicomio - kniha
Phantom of the Rue Morgue - kniha
1953 Tell-Tale Heart, The - kniha
1951 Rabe, Der - kniha
1949 Histoires extraordinaires à faire peur ou à faire rire... - kniha
1936 Il caso Valdemar - povídka
1935 The Raven - povídka
1934 Černá kočka - povídka
1932 Murders in the Rue Morgue - povídka
Unheimliche Geschichten - kniha
1930 Opeřené stíny - kniha
Opeřené stíny (francouzská verze) - kniha
1928 Pád domu Usherů - kniha
The Fall of the House of Usher - kniha
The Telltale Heart - povídka
1919 Die Pest in Florenz - kniha
Unheimliche Geschichten - kniha
1913 Pražský student - kniha
Système du docteur Goudron et du professeur Plume, Le - kniha
1909 The Sealed Room - kniha

TV seriály

2007 Mistři hrůzy (TV seriál) - povídka
The Black Cat (S02E11) - povídka
1995 Tales of Mystery and Imagination (TV seriál) - kniha
1970 A. C. Dupin zasahuje (TV seriál) - kniha
Vrah si ty (E03) - kniha
Ukradnutý list (E02) - kniha
Vražda v ulici Morgue (E01) - kniha
1954 Die Galerie der großen Detektive (TV seriál) - kniha

Scenáristická filmografie

Filmy

1963 Förrädiska hjärtat, Det (TV film) - divadelní hra

Herecká filmografie

Dokumentární

2010 Sodankylä ikuisesti (TV seriál) - a.z.

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(47)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace