foto

Kaneto Šindó

  • nar. 28.4.1912
    Hirošima, Japonsko
  • zem. 29.5.2012 (100 let)
    Tokio, Japonsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Kaneto Šindó (1912) patří mezi přední poválečné japonské tvůrce. Byl jedním z prvních, kteří se v 50. letech vydali cestou autorské tvorby pod záštitou vlastní produkční společností a nepřímo svým příkladem inicioval boom autorských produkcí 60. let. Jeho filmy se promítaly na festivalech po celém světě a grandiózní veledíla Ostrov (1960), Onibaba (1964) a Černá kočka (1968) si svého času našla cestu i do české distribuce.

Zdroj: EIGASAI 2008

Scenáristická filmografie

Filmy

2010 Pohlednice
2009 Hačikó - příběh psa - původní scénář
2008 Išiuči džindžó kótó šógakkó: Hana wa čiredomo
2007 Oka ni agatta gunkan
2003 Sova
2001 Taiga no itteki
2000 Epizodní herec
1999 Ikitai
Kanzen-naru shiiku
1998 Omoča
Solitude Point
1996 Mijazawa Kendži: Sono ai
1995 Pozdní závěť
1992 Romantický příběh od řeky Sumida
Tóki rakudžicu
1990 Donmai
1989 Oinaru genei (TV film)
1987 Eiga joyu
Věrný pes Čiko
1986 Black Board
Strom bez listí
1984 Macumoto Seičó special: Kuroi fukuin – Šinpu no giwaku (TV film)
Čiheisen
1983 Cumiki kuzuši
1981 Hokusai manga
Rennjo to sono haha
1980 Jishin retto
1979 Kósacu
Tři neodeslané dopisy
1978 Džiken
1977 Čikuzanova osamělá pouť
1975 Šówa karessusuki
1974 Waga miči
1973 Duše
Konkecudži Rika: Hamagure komoriuta
Konkecudži Rika: Hitorijuku sasurai tabi
1972 Kanawa
Konkecudži Rika
Pod vlajkou vycházejícího slunce
Sanka
1971 Gekidó no Šówaši: Okinawa kessen
Yami no naka no chimimoryo
1970 Dnes žít, zítra zemřít
Shokkaku
1969 Oni no sumu yakata
Prokletý ostrov
Senbazuru
1968 Nemureru bidžo
Operace negližé
Černá kočka
1967 Hanaoka seišun no cuma
Libido
Tsuma futari
1966 Irezumi
Joidore hakase
Kenka elegy
Zatôichi umi o wataru
Ztracený sex
1965 Lumpové
Seisaku no tsuma
1964 Kizudarake no sanga
Mandži
Nikutai no seisó
Onibaba
Suruga yûkyôden: Toba arashi
1963 Haha
Uso
1962 Ao beka monogatari
Katei no džidžó
Kiru
Kudžiragami
Kurotokage
Tadare
Člověk
Šitojakana kedamono
1961 Ai to honó to
Akó róši
Haitoku no mesu
Kenshin
Kumo ga čigireru toki
Macukawa džiken
Necuaiša
Onna no kunshô
1960 Gambare! Bangaku
Kunisada Čúdži
Onna no saka
Ostrov
Robo no ishi
Óinaru bakušin
Život který mám rád
1959 Hanajome-san wa sekaiiči
Karatači nikki
Smrtonosný mrak
Sono kabe o kudake
1958 Futeki na otoko
Hadaka no taijó
Hitotsubu no mugi
Hyoheki
Joru no cuzumi
Joru no sugao
Kanashimi wa onna dakeni
1957 Bitoku no joromeki
Chijo
Hikage no musume
Umi no jaródomo
1956 Akó róši: Ten no maki – Či no maki
Džojú
Gin šindžú
Nerawareta otoko
Ryūri no kishi
1955 Ai sureba koso: Daippa – Hanauri musume
Bijo to kairyu
Ginza no onna
Haha naki ko
Kabuki džúhačiban: Narukami – bidžo to kairjú
Ókami
1954 Ashizuri misaki
Dorodarake no seišun
Stoka
Wakai hitotači
1953 Onna hitori daiči o juku
Onna no iššó
Příběh jednoho života
Senbazuru
Yoake mae
Yokubo
Či no hate made
村八分
1952 Boryoku
Děti Hirošimy
Lavina
Nišidžin no šimai
1951 Dare ga watashi o sabaku no ka
Džijú gakkó
Džóšúgarasu
Icuwareru seisó
Maihime
Příběh milované ženy
Příběh o princi Gendžim
1950 Akatsuki no tsuiseki
Nagasaki no kane
1949 Dassen jōnetsu musume
Mahiru no enbukjoku
Mori no Ishimatsu
Odžó-san kanpai
Plameny mé lásky
Sacudžinki
1948 Idainaru X
Waga šógai no kagajakeru hi
Yuwaku
1947 Andžóke no butókai
Kekkon
Šodžo wa šindžu no gotoku
1946 Džosei no šóri
Machibôke no onna
Omicu no endan

TV seriály

1976 Šin Zatóiči (TV seriál)
1974 Zatóiči monogatari (TV seriál)

Dokumentární

1988 Sakura-tai Chiru
1975 Život jednoho režiséra

Producentská filmografie

Spisovatelská filmografie

Filmy

2007 Oka ni agatta gunkan - povídka
2000 Epizodní herec - kniha
1992 Tóki rakudžicu - kniha

Herecká filmografie

Filmy

2007 Oka ni agatta gunkan
1972 Sanka

TV seriály

2000 Nippon Academy šó (TV seriál)

Dokumentární

2006 Eiga kantoku tte nanda!
1983 Ikite wa mita keredo - Ozu Yasujirô den
1975 Život jednoho režiséra

TV pořady

2013 Nippon Academy šó (TV pořad)
2012 Nippon Academy šó (TV pořad)
1978 Nippon Academy šó (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace