foto

Alice Faye

  • nar. 5.5.1915
    New York, New York, USA
  • zem. 9.5.1998 (83 let)
    Rancho Mirage, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Alice Faye, vlastním jménem Alice Jeanne Leppert se narodila 5. 5. 1915 v New Yorku. Jak o ní později psali ve filmových časopisech... "je jako růže, která se narodila, aby potěšila diváky a posluchače svým zpěvem, a mimořadně sympatickým hereckým projevem...“

Svou karieru nastartovala jako zpěvačka se zajímavě zabarveným altem - kontra altem, a až později, když se jak sama říkávala „trochu otrkala“ na podiích a různých klubech kde vystupovala, se začala ucházet o možnost zahrát si ve filmu. Hollywood jí věnoval svou pozornost, když byla obsazena do role Mony Vale ve filmu Scandals v roce 1934 (tehdy jí nebylo ještě 19 let). Zastínila svým výkonem dokonce již známou herečku Lilian Harwey. Divákům i kritikům se zalíbila a Alicina kariéra šla vzhůru.

V roce 1935 už hrála ve filmech především s hudební tématikou, jako třeba Music is Magic, King of Burlesque, Chudá bohatá holčička (s Shirley Temple), Sing Baby Sing, Slečna spisovatel, Chicago hoří, nebo On The Avenue. Přichází rok 1938, a slavný film s neméně slavnými hereckými kolegy - Tyrone Powerem a Donem Ameche - „Alexandrův Ragtime Band“, kde si zahrála roli zpěvačky Stelly Kirby se spoustou parádní hudby a zpěvu.

Natáčela každý rok průměrně 3 filmy, ale přesto, že svou profesi velice milovala, nemínila jí podřídit svůj soukromý život. Vdala se v roce 1941 za majitele hotelů Phila Harrise. Do roku 1945 ještě natočila 8 filmů, ale pak se rozhodla pro rodinu. Narodily se jí dvě dcery, kterým se bezezbytku věnovala.

K filmu se vrátila až po letech a to ve State Fair v roce 1962. Následoval film The Magic of Lassie s hercem Jimmy Stewartem (1978). Nahrávala gramofonové desky a občas pořádala koncerty. Zajímavé je, že došla větší oblíbenosti ve Velké Británii než v samotných Státech.

Čtyři dny po svých narozeninách 9. května 1998 umírá Alice Faye na rodinném ranči Mirage v Kalifornii ve věku 83 let.

marťan

Herecká filmografie

Filmy

2012 My Music: Big Band Vocalists (TV film) - a.z.
1978 Every Girl Should Have One
Kouzelná Lassie
1976 Won Ton Ton, the Dog Who Saved Hollywood
1962 State Fair
1954 Screen Snapshots: Hula From Hollywood - a.z.
1951 Screen Snapshots 2856: It Was Only Yesterday - a.z.
1945 Padlý anděl
1944 Four Jills in a Jeep
Take It or Leave It - a.z.
Wing and a Prayer - a.z.
1943 Hello Frisco, Hello
The Gang's All Here
1941 That Night in Rio
The Great American Broadcast
Week-End in Havana
1940 Lillian Russell
Little Old New York
Tin Pan Alley
1939 Barricade
Hollywood Cavalcade
Rose of Washington Square
Tail Spin
1938 Alexandrův ragtime band
Sally, Irene and Mary
1937 Chicago hoří
Cinema Circus
On the Avenue
Slečna spisovatel
Wake Up and Live
You're a Sweetheart
1936 Chudá bohatá holčička
King of Burlesque
Sing, Baby, Sing
Slepý pasažér
1935 Every Night at Eight
George White's 1935 Scandals
Music Is Magic
1934 365 Nights in Hollywood
George White's Scandals
Now I'll Tell
She Learned About Sailors

TV seriály

1998 Buffy, přemožitelka upírů (TV seriál) - a.z.
Nevinnost (S02E14) - a.z.
1974 M*A*S*H (TV seriál) - a.z.
Alkoholici (S03E09) - a.z.

Dokumentární

1999 Hidden Hollywood II: More Treasures from the 20th Century Fox Vaults (TV film) - a.z.
1997 20th Century-Fox: The First 50 Years (TV film)
Hidden Hollywood: Treasures from the 20th Century Fox Film Vaults (TV film) - a.z.
1994 A Century of Cinema
Carmen Miranda: Bananas Is My Business
1993 Shirley - Americký miláček (TV film)
1987 Biography (TV seriál)
Happy 100th Birthday Hollywood (TV film)
1975 Brother, Can You Spare a Dime?
1936 20th Century Fox Promotional Film
1934 The Hollywood Gad-About

TV pořady

1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.
The Jack Paar Program (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace