Reklama

Reklama

Renée Cosima

Renée Cosima

nar. 01.09.1922
Neuilly-sur-Seine, Paříž, Île de France, Francie

zem. 10.07.1981 (58 let)
Ergue-Gaberic, Francie

Biografie

Herečka Renée Cosima byla jednou z mnoha krásek, které se po druhé světové válce vyrojily ve francouzské kinematografii, její kariéra však byla jen krátká a z dnešního pohledu ani nijak významná. Pocházela z Paříže a od dětství toužila po kariéře baletky, tanec později studovala v rámci výukového programu pařížské Opery. Ze zdravotních důvodů se ale tohoto snu musela vzdát, lékem na zklamání pro ni byla nabídka k sňatku od jihoamerického diplomata a na několik let Francii opustila.

V roce 1947 se Renée Cosima objevila znovu ve Francii, rozvedená a zklamaná, tentokrát z nevydařeného manželství. Ovšem plná energie a plánů. Okouzlilo ji divadlo a k filmu ji přivedlo setkání se slavným Jeanem Cocteau. Před kamerou se mihla poprvé v historickém dramatu TAJEMSTVÍ MAYERLINGU (Le secret de Mayerling, 1948), ve větší roli ji mohli diváci vidět poprvé v Duvivierově filmu V KRÁLOSTVÍ NEBESKÉM (Au royaume des cieux, 1949). Zmíněný Jean Cocteau ji přizval ke spolupráci na filmu ORFEUS (Orphée, 1949), velkou hereckou příležitost jí nabídl snímek HROZNÉ DĚTI (Les enfants terribles, 1949) natočený podle Cocteauova románu v režii J. P. Melvilla.

Renée Cosima sama zdůrazňovala, že pro film pracuje z lásky k umění, nikoli kvůli penězům, přesto se v padesátých letech nevyhnula účasti v několika projektech čistě komerčního zaměření a pod vedením průměrných režisérů odehrála před kamerou několik středně velkých rolí (GIGOLO – Gibier de potence, 1951; ZTROSKOTANCI – Les naufrageurs, 1959). Co se týče divadla, připomeňme alespoň její kreaci ve slavné hře Dům Doni Bernardy, v níž hrála v pařížském divadle Théâtre de l’Ambigu.

Znovu se Renée Cosima provdala v roce 1957, jejím druhým manželem se stal bohatý průmyslník Guenaël Bolloré, který byl později scénáristou a producentem již zmíněného filmu ZTROSKOTANCI (Les naufrageurs, 1959). Renée Cosima stála před kamerou naposledy v rámci kriminálky DNES PŘIJDE VRAH (L’assassin viendra ce soir, 1964), od té doby žila v soukromí.

Zemřela na následky infarktu 10. července 1981 ve věku 59 let v malém městečku Ergue-Gabéric na západním pobřeží Francie.

Pavel "argenson" Vlach

Herečka

Producentka

Dokumentární
1955

Des Lapons et des rennes

Reklama

Reklama