foto

Pentti Linkola

  • nar. 7.12.1932
    Helsinki, Uudenmaan lääni, Finsko
  • zem. 5.4.2020 (87 let)
    Valkeakoski, Pirkanmaa, Finsko

Biografie

Pentti Linkola, narodený 7.12.1932, je fínsky hlbinný ekológ, mysliteľ a spisovateľ. Vyrastal v akademickom prostredí Helsinskej univerzity, na ktorej pracoval jeho otec (ako docent botaniky) aj jeho starý otec (ako rektor), a na ktorej zanietene študoval zoológiu a botaniku. Popri štúdiu sa zaujímal o prírodovedné odbory a mal veľké predpoklady stať sa známym ornitológom.

Ešte pred dokončením školy sa však rozhodol všetky odborné štúdie prerušiť a začať žiť prostý život na samote ako rybár. Za krátku dobu na to, ako 23-ročný vydal svoju prvú knihu, ktorá bola o vtákoch. V dobe, keď o 5 rokov neskôr vydával svoju druhú knihu, ešte stále presadzoval pacifistický postoj. Žijúc v lese si však čoraz viac uvedomoval zhoršujúci sa stav životného prostredia a rýb v rieke, a pristúpil na radikálnejšiu rétoriku. Všetky jeho ďalšie publikácie ostro kritizujú technologický pokrok, obviňujú demokraciu z toho, že umožnila ľuďom ničiť prírodu, a navrhujú zníženie populácie ako jediné riešenie. Antológiu svojich článkov dokonca v roku 1979 venoval Andreasovi Baaderovi a Ulrike Meinhofovej z anti-kapitalistickej militantnej organizácie RAF.

V roku 1985 Linkola stál pri začínajúcej fínskej Strane zelených, z ktorej ale onedlho odišiel, pretože nezdieľala jeho radikálny manifest. O spomínaných témach rozpráva v dokumentárnych filmoch Mitä nyt rauhanliike? (1971), Ollaanko tuhon tiellä? (1974), Tuhlaajapojan päiväkirja (1987) a Sielunmetsä (2017), ale aj vo viacerých televíznych talkshow. V roku 2011 vydal svoju prvú knihu v anglickom jazyku "Can Life Prevail?", v ktorej zhŕňa svoju filozofiu. V roku 1995 založil environmentálnu neziskovú organizáciu Finnish Nature Heritage Foundation, v ktorej pracoval až do svojej smrti.

Pentti Linkola dňa 5.4.2020 zomrel v noci v spánku doma v dedinke Sääksmäki.

canis "whack" lupus

Herecká filmografie

TV seriály

1966 Kesäleski (TV seriál)

Dokumentární

2019 Toisinajattelija
2017 Aktivistka
Sielunmetsä
2015 Itse asiassa kuultuna: Pentti Linkola (TV film)
2003 Minun uskoni (TV seriál)
1996 Linkolan luona ulvoi susi (TV film)
1994 Kalastaja (studentský film)
1989 Spekulaatio
1988 Suomi vuonna nolla (TV film)
1987 Tuhlaajapojan päiväkirja (TV film)
1974 Ollaanko tuhon tiellä? Luonnonsuojelija vastaan teknokraatti (TV film)
1971 Mitä nyt rauhanliike? - Hyvästi pasifismi (TV film)
1968 Nous' hauki puuhun laulamaan (TV film)

Host

TV pořady

2016 Perjantai (TV pořad)
2008 Maria! (TV pořad)
2007 10 kirjaa jotka muuttivat maailmaa (TV pořad)
2004 Arto Nyberg (TV pořad)
2003 Persona non grata (TV pořad)
1969 Ajankohtainen kakkonen (TV pořad)