foto

Helmut Berger

  • nar. 29.5.1944 (75 let)
    Bad Ischl, Rakousko

Biografie

Helmut Berger se narodil 29. května 1944 v rakouském měste Bad Ischl v rodině hoteliérů. Kariéru začal jako model v Londýně a Paříži a hrál v televizních reklamách. Roku 1965 odešel do Itálie, kde na univerzitě v Perugii studoval italštinu. Poprvé jej objevil slavný italský režisér LUCHINO VISCONTI a obsadil jej do svého filmu ČARODĚJKY (1966), na kterém spolupracovali i jiní slavní tvůrci jako VITTORIO DE SICA, PIER PAOLO PASOLINI ČI MAURO BOLOGNINI.

Hned po tomto debutu si zahrál v patrně nejlepším a nejznámějších filmu své kariéry- SOUMRAK BOHŮ (režie opět VISCONTI), kde ztvárnil mladého šlechtice Martina von Essenbecka. Jeho další spolupráce s Viscontim přinesla další snímky jako- LUDWIG (1972) nebo RODINNÝ PORTRÉT (1974). Další slavnou roli nacistického důstojníka mu přinesl kontroverzní italský režisér TINTO BRASS ve filmu SALON KITTY (1975).

V USA se proslavil rolí Petere De Vilbise ve známém seriálu DYNASTIE. Na konci 80. let jsme jej ještě mohli vidět ve snímcích KRYCÍ JMÉNO: SMARAGD s Edem Harrisem v hlavní roli a také v závěrečném dílu Mafiánského eposu KMOTR III. (r. F. F. Coppola). V tomto období byl v Itálii stíhán a zatčen za držení drog. Od té doby se už v pořádném snímku neobjevil a hraje hlavně v televizních filmech a seriálech, kde dostává malé role. Neúspěšně se pokusil o vlastní produkci a režii.

FujDabing!

Herecká filmografie

Filmy

2019 Portae Infernales
Svoboda
2016 Timeless
2014 High Performance
Saint Laurent
2013 Ďáblův houslista
2012 Pomsta hříšnice (TV film)
2011 Mörderschwestern
2009 Detektiv wider Willen (TV film)
Pokrevní přátelství
Zapping-Alien@Mozart-Balls
2008 Der Besuch der alten Dame (TV film)
2006 Mutig in die neuen Zeiten - Nur keine Wellen (TV film)
2005 Hlasy minulosti II (TV film)
Mutig in die neuen Zeiten - Im Reich der Reblaus (TV film)
2004 Honey Baby
2002 Haider lebt - 1. April 2021
Komisařka Rosa Roth - Zúčtování (TV film)
1999 Unter den Palmen
1997 Die 120 Tage von Bottrop
Last Cut
Teo (TV film)
1996 Ombre du pharaon, L'
1994 Polizeiruf 110 - Lauf, Anna, lauf! (TV film)
1993 Boomtown (TV film)
Ludwig 1881
1992 Adelaide
1990 Kmotr III
1989 David e David (TV film)
Puritana, La
1987 Faceless
1985 Krycí jméno: Smaragd
1984 Victòria! 3: El seny i la rauxa
1983 Veliki transport
Victoria! 2: El frenesí del 17
Victoria! La gran aventura d'un poble
Ženy
1982 Die Jäger
Flüchtige Bekanntschaften (TV film)
1981 Moje žena je čarodějnice
1980 Eroina
Fantômas: L'échafaud magique (TV film)
Fantômas: Le tramway fantôme (TV film)
1978 Fünfte Gebot, Das
Poslední útok
1977 Belva col mitra, La
1976 Salon Kitty
Victory at Entebbe (TV film)
1975 Angličanka
El clan de los inmorales
1974 Rodinný portrét
1973 Ash Wednesday
Ludvík Bavorský
Reigen
Voraces, Les
1972 Colonna infame, La
1971 Un beau monstre
Una farfalla con le ali insanguinate
1970 Dorian Gray
Zahrada Finzi-Continiů
1969 Metti, una sera a cena
Sai cosa faceva Stalin alle donne?
Soumrak bohů
1968 I giovani tigri
1967 Čarodějky
1964 La Ronde

TV seriály

2005 Vyšetřovatel (TV seriál)
Bittere Wahrheit (S05E02)
2002 Unter Verdacht (TV seriál)
1999 Julia - Eine ungewöhnliche Frau (TV seriál)
1994 Dreyfusova aféra (TV seriál)
1989 Promessi sposi, I (TV seriál)
1981 Dynastie (TV seriál)
Rose di Danzica, Le (TV seriál)
1980 Fantômas (TV seriál)

Dokumentární

2019 Helmut Berger, meine Mutter und ich
2018 Helmut Berger - Der Verdammte (TV film)
Romy - La Rose (TV film)
2015 Helmut Berger, herec
2008 Romy Schneider - Eine Frau in drei Noten (TV film)
2002 Visconti (TV film)

Host

TV pořady

2009 C à vous (TV pořad)
2007 Memòries de la tele (TV pořad)
Willkommen Österreich (TV pořad)
2004 Ich bin ein Star, holt mich hier raus! (TV pořad)
1999 Beckmann (TV pořad)
1988 Lunettes noires pour nuits blanches (TV pořad)
1987 Seitenblicke (TV pořad)
1979 NDR Talk Show (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1967 Apropos Film (TV pořad)

Fanoušci tvůrce