foto

James Gammon

  • nar. 20.4.1940
    Newman, Illinois, USA
  • zem. 16.7.2010 (70 let)
    Costa Mesa, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

James Richard Gammon byl americký herec, známý především pro ztvárnění postav prošedivělých „starých dobrých pardálů" v nespočtu filmů a televizních seriálů.

Gammon se narodil v Newmanu, matce Doris Latimer /roz. Toppe/ a otci Donaldovi Gammonovi – hudebníkovi. Po rozvodu rodičů a protloukání se z jednoho bydliště ke druhému, se James rozhodl zamířit do Orlanda na Floridě. Pracoval v orlandské místní televizi ABC a jako přidružený člen WLOF Channel 9 jako pomocník kameramanů a režisérů. Ve svých dvaceti si sbalil svých pár švestek a přestěhoval se do Hollywoodu s úmyslem najít si práci. Jeho prvními televizními zářezy bylo dvojité účinkování v roli Virgila Bramleyho - zástupce šerifa ve westernovém seriálu THE ROAD WEST /1966-1967/, kde hrál po boku Barryho Sullivana, Andrewa Prinea a Glenna Corbetta.

V 70. letech pomáhal zakládat divadlo Met Theatre v Los Angeles. Během vystupování v tomto divadle si jej všimnul obchodní zástupce divadla The Public Theater a nabídnul mu obsazení do role Westona ve hře Sama Sheparda , "Curse of the Starving Class" /1978/.  Svůj sólový debut na Broadwayi odehrál jako "Dodge" v revivalu Sama Sheparda "Buried Child". Za tento výkon byl nominován na cenu Tony Award. Účinkoval také na jevišti divadla v San Franciscu, v Shepardově debutu " The Late Henry Moss" /2000/ spolu s Nickem Noltem, Seanem Pennem, Cheechem Marinem a Woody Harrelsonem.

Gammon je nicméně spíš známý díky postavě Lou Browna, manažera Clevelandských Indiánů v komedii MAJOR LEAGUE /1989/ a rolí Nicka Bridgese, otce hlavní postavy Dona Johnsona v televizním policejním seriálu NASH BRIDGES /1996-2001/. Hrál ve filmech jako COOL HAND LUKE /1967/, ve westernu SILVERADO /1985/, v dramatu režírovaném Robertem Redfordem THE MILAGRO BEANFIELD WAR /1988/, v dobrodružném filmu THE ADVENTURES OF HUCK FINN /1993/ s Elijah Woodem v hlavní roli, ve westernu s Kevinem Costnerem WYATT EARP /1994/, v dramatu s Garym Sinisem TRUMAN /1995/, ve hvězdně obsazeném válečném dramatu COLD MOUNTAIN /2003/ a taktéž v blockbusterovém westernu s Viggem Mortensenem a Jeremym Ironsem, APPALOOSA /2008/.

Gammon ztvárnil korejského válečného veterána v seriálu GREY'S ANATOMY /2005-současnost 2013/. Hrál postavu Charlese Goodnighta ve westernovém miniseriálu STREETS OF LAREDO /1995/. V roce 2006 hrál "přísného" dědečka Sama, bratra nechvalně proslulého gangstera Butche Cassidyho ve filmu OUTLAW TRAIL: THE TREASURE OF BUTCH CASSIDY. Svůj hlas propůjčil animované postavičce Marva Loache a Floyda Turbeauxe ve filmu THE IRON GIANT /1999/.

Jeho první manželství skončilo rozvodem. Má bratra Phillipa a sestru Sandru.Od roku 1972 až do své smrti byl ženatý s Nancy Jane Kapusta. S ní měl dvě dcery Allison Mann a Amy Gammon. James Gammon zemřel na rakovinu jater a nadledvinkové žlázy v Costa Mesa.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2009 Nová dcera
Otis E.
V elektrizující mlze
2008 Appaloosa
2007 Final Season, The
Jesse Stone: Radikální změna (TV film)
2006 Co bych neudělal pro lásku… (TV film)
Odvrácená strana Jericha
Outlaw Trail: The Treasure of Butch Cassidy
Uneseni
2005 Nechoď klepat na dveře
2004 Paradise (TV film)
Silver City
2003 Muž se srdcem kovboje (TV film)
Návrat do Cold Mountain
2002 Country Bears
Život nebo něco takového
2000 Cela
1999 Prapor sv. Patrika
Znáš mé jméno (TV film)
Železný obr
1998 Bez návratu
Hi-Lo Country
Loganova válka - Čest zavazuje (TV film)
Muž se železnou maskou
Pozdrav z bodu nula
1997 Apoštol
Kočovník
1996 Dvě matky Zachariáše (TV film)
1995 Divoký Bill
Truman (TV film)
1994 Hard Vice
Plavčík
První liga 2
Takoví normální zabijáci
Wyatt Earp
1993 Dobrodružství Hucka Finna
Malovaná pustina
Men Don't Tell (TV film)
Running Cool
1992 Past na Chrise
Útěk z normálu
Zločinecké způsoby (TV film)
1991 Kovboj Conagher (TV film)
Útěk před smrtí (TV film)
1990 Městský pohár
Miluji tě k smrti
Pomsta
1989 První liga
Roe vs. Wade (TV film)
1988 Lincoln (TV film)
Válka o fazolové pole
1987 Jako nepoddajný plevel
Láska nebeská
Žhavá laguna (TV film)
1985 Dlouhé horké léto (TV film)
Hard Traveling
Hell Town (TV film)
Hledání vidiny
Silverado
Stříbrná kulka
Sylvester
1983 M.A.D.D.: Mothers Against Drunk Drivers (TV film)
Women of San Quentin (TV film)
1982 Vražedné utkání (TV film)
1981 Joe Dancer: Hořká pilulka (TV film)
1980 Below the Belt
Jsem na řadě
Městský kovboj
On the Nickel
Vždycky zvítězit
Zuřivost (TV film)
1979 Bratři Sackettové (TV film)
1977 Black Oak Conspiracy
Greatest, The
1976 Bobbie Jo and the Outlaw
The Pom Pom Girls
1975 Masakr v Kansas City (TV film)
Wild McCullochs, The
1974 Macon County Line
Nevěsta pro Zandyho
The F.B.I. Story: The FBI Versus Alvin Karpis, Public Enemy Number One (TV film)
1972 Plač pro mě, Billy
1970 Intruders, The (TV film)
Macho Callahan
1969 Muž, kterému říkali Kůň
Nálet tisícem letadel
1968 Cesta do Shilohu
1967 Frajer Luke

TV seriály

2005 Chirurgové (TV seriál)
2004 LAX (TV seriál)
2002 Fillmore! (TV seriál)
Můj přítel Monk (TV seriál)
2001 Drzá Jordan (TV seriál)
1996 Detektiv Nash Bridges (TV seriál)
Tracey Takes On... (TV seriál)
1995 Ulice Lareda (TV seriál)
1992 Middle Ages (TV seriál)
Mladý Indiana Jones (TV seriál)
1991 Mírová bojiště (TV seriál)
1990 Bagdad Cafe (TV seriál)
1989 Mladí jezdci (TV seriál)
1988 In the Heat of the Night (TV seriál)
Půlnoční linka (TV seriál)
1986 Kriminální příběhy (TV seriál)
Právo v Los Angeles (TV seriál)
1985 The Equalizer (TV seriál)
1984 The Master (TV seriál)
To je vražda, napsala (TV seriál)
1981 American Playhouse (TV seriál)
Cagneyová a Laceyová (TV seriál)
1977 Lou Grant (TV seriál)
1976 Charlieho andílci (TV seriál)
Monster Squad (TV seriál)
Most Wanted (TV seriál)
1974 Petrocelli (TV seriál)
1973 Barnaby Jones (TV seriál)
Dusty's Trail (TV seriál)
1972 Kung Fu (TV seriál)
V ulicích San Francisca (TV seriál)
1971 Cannon (TV seriál)
The Waltons (TV seriál)
1968 Lancer (TV seriál)
1967 Captain Nice (TV seriál)
The High Chaparral (TV seriál)
The Invaders (TV seriál)
1966 Batman (TV seriál)
Felony Squad (TV seriál)
Monroes, The (TV seriál)
The Road West (TV seriál)
1965 The F.B.I. (TV seriál)
The Wild Wild West (TV seriál)
1962 The Virginian (TV seriál)
1959 Bonanza (TV seriál)
1955 Gunsmoke (TV seriál)
1952 Death Valley Days (TV seriál)

Dokumentární

2008 Nick Nolte: No Exit
2003 This So-Called Disaster: Sam Shepard Directs the Late Henry Moss

TV pořady

1998 Candid Camera (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace