foto

Glenn Ford

  • nar. 1.5.1916
    Sainte-Christine, Quebec, Kanada
  • zem. 30.8.2006 (90 let)
    Beverly Hills, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tento herec se narodil 1. května 1916 v kanadském Quebecu. Celým jménem se jmenuje Gwyllyn Samuel Newton Ford. Velmi často se objevoval ve westernech. Byl čtyřikrát ženatý. Jeho rodiči jsou herec Peter Ford a Eleanor Powell. Jeho otec byl vedoucím pracovníkem na železnici. Rodiče se do Kanady přistěhovali z kalifornské Santa Moniky, když malému Glennovi bylo osm let. Jeho herecká kariéra začala již na střední škole. Následovalo studium herectví na západním pobřeží a pokračovalo prací pro jednu kočovnou divadelní společnost. Nějakou dobu pracoval v Santa Monice jako barman.

V roce 1939 absolvoval kamerové zkoušky v Columbia Pictures. U kamerových zkoušek obstál a podepsal s filmovým studiem smlouvu. Debutoval však ve filmu společnosti 20th Century Fox. Film se jmenoval HEAVEN WITH A BARBED WIRE FENCE. Byl to právě vyhledávač talentů z 20th Century Fox, který Glenna objevil. Jmenoval se Tom Moore. Jeho cesta k hvězdné slávě byla přerušena vojenskou službou během druhé světové války. Sloužil jako důstojník u vojenského námořnictva. Sloužil také ve válce ve Vietnamu.

Po válce se objevil ve filmu GILDA. Jeho kariéra během 40. a 50. let ukazovala, že jeho herecký talent bude velký. Z dalších slavných filmů natočených v tomto období, ve kterých si Glenn Ford zahrál, patří například VELKÝ ZÁTAH, CESTA ZA ZÁCHRANOU nebo DŽUNGLE PŘED TABULÍ.

Glenn Ford je pro spoustu svých fanoušků a fanynek nezapomenutelným představitelem různých milovníků, které ztvárnil ve velké spoustě svých filmů. Několikrát se objevil po boku slavné herečky Rity Hayworth. Často během své kariéry trval na tom, aby jeho tvář byla snímána hlavně z levé strany. A to kvůli zranění, které měl na pravé straně svého obličeje. Byl příbuzensky spřízněn se Sirem Johnem A. MacDonaldem, který byl prvním kanadským premiérem. Národností byl polovičním walesanem, jeho matka pocházela z jižního Walesu. Jeho rodina má kořeny v anglické čtvrti Horwich, nedaleko Boltonu v Lancashiru.

Navzdory jeho znamenitému herectví a popularitě nikdy nebyl nominován na Oscara. K jeho blízkým přátelům patřil herec William Holden. Byl členem Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Původně měl hrát postavu Hondo Lanea ve filmu HONDO, ale nakonec se rozhodl z projektu vycouvat. Roli převzal John Wayne. V roce 1972 vstoupil do Síně slávy ve Western Heritage Museum.

Kvůli zdravotním potížím byl v roce 1991 nahrazen Robertem Mitchumem v seriálu POD AFRICKÝM NEBEM. Ve stejném roce kvůli zdravotním komplikacím ukončil svoji hereckou kariéru. O rok později, v roce 1992 ho francouzská legie vyznamenala čestnou medailí za jeho služby v době druhé světové války. Prvního května 2006 oslavil své devadesáté narozeniny v egyptském divadlu v Hollywoodu. V restaurované podobě se zde promítal jeden z jeho nejslavnějších filmů GILDA, natočený v roce 1946. Promítání se zúčastnilo několik stovek diváků. Zemřel 30. srpna 2006 v Beverly Hills.

Josef "videofil" Novák

Herecká filmografie

Filmy

1991 Konečný verdikt (TV film)
Zběsilec
1990 Hraniční přestřelka
1989 Casablanca Express
1986 My Town (TV film)
1981 Všechno nejlepší k mým narozeninám
1980 Fukkatsu no hi
Where Have All the Children Gone (TV film)
1979 Beggarman, Thief (TV film)
Bratři Sackettové (TV film)
Day of the Assassin
Gift, The (TV film)
Visitor, The
1978 Evening in Byzantium (TV film)
No Margin for Error (TV film)
Superman
1977 3,000 Mile Chase, The (TV film)
1976 Bitva o Midway
1974 Disappearance of Flight 412, The (TV film)
Greatest Gift, The (TV film)
Punch and Jody (TV film)
1973 Detektiv Jarrett zasahuje (TV film)
Santee
1970 Howdy (TV film)
The Brotherhood of the Bell (TV film)
1969 Heaven with a Gun
MCRD, San Diego
Smith!
1968 Day of the Evil Gun
1967 Last Challenge, The
Nastal čas zabíjet
1966 Hoří v Paříži?
Rage
1965 Dolarová past
Honáci
1964 Advance to the Rear
Drahoušek
Fate Is the Hunter
1963 Love Is a Ball
The Courtship of Eddie's Father
1962 Experiment in Terror
The Four Horsemen of the Apocalypse
1961 Cry for Happy
Plná kapsa zázraků
1960 Cimarron
1959 Altánek
It Started with a Kiss
1958 Imitation General
Kovboj
Ovčák
Torpedo Run
1957 Cesta za záchranou
Don't Go Near the Water
1956 Jubal
Nejrychlejší střelec
Ransom!
Screen Snapshots: Hollywood Small Fry
Čajovna U srpnového měsíce
1955 Džungle před tabulí
Have Faith In Our Children
Interrupted Melody
Násilní muži
The Americano
Trial
1954 City Story
Lidská bestie
1953 Appointment in Honduras
Plunder of the Sun
Terror on a Train
The Man from the Alamo
Velký zátah
1952 Affair in Trinidad
The Green Glove
Young Man with Ideas
1951 Follow the Sun
Redhead and the Cowboy, The
The Secret of Convict Lake
1950 Convicted
The Flying Missile
White Tower, The
1949 Lust for Gold
Mr. Soft Touch
The Doctor and the Girl
The Undercover Man
1948 Muž z Colorada
Screen Snapshots: Hollywood Holiday
The Loves of Carmen
The Mating of Millie
The Return of October
1947 Framed
1946 Gallant Journey
Gilda
Uloupený život
1943 Desperáti
Destroyer
1942 Flight Lieutenant
Martin Eden
Screen Snapshots Series 21, No. 6
1941 Go West, Young Lady
Tak končí naše noc
Texas
1940 Babies for Sale
Blondie Plays Cupid
Convicted Woman
Men Without Souls
The Lady in Question
1939 Heaven with a Barbed Wire Fence
My Son Is Guilty
1937 Night in Manhattan

TV seriály

1978 When Havoc Struck (TV seriál)
1976 Once an Eagle (TV seriál)
1975 Family Holvak, The (TV seriál)
1974 Friends of Man (TV seriál)
1971 Cade's County (TV seriál)

Dokumentární

2005 Budd Boetticher: A Man Can Do That (TV film)
2001 Pulp Cinema
2000 Hollywood Remembers Lee Marvin (TV film) - a.z.
1994 100 let hollywoodského westernu (TV film)
1992 Our Hollywood Education
1981 Great White Death
The Rebels: Marlon Brando
1980 Sinatra: The First 40 Years (TV film)
1979 When the West Was Fun: A Western Reunion (TV film)
1978 Making of 'Superman: The Movie', The (TV film)
1977 That's Action
1971 Once Upon a Wheel
1970 Nothing for Granted: The Story of the Navy's Test and Evaluation Force
1965 Hollywood My Home Town - a.z.
1963 Hollywood Without Make-Up - a.z.
1956 Operation Teahouse
1955 Hollywood Mothers and Fathers
1953 Screen Snapshots: Hollywood's Greatest Comedians
1950 Screen Actors
1946 Screen Snapshots Series 25, No. 10: Famous Fathers and Sons
1943 Hollywood in Uniform
Show Business at War

TV pořady

2007 Memòries de la tele (TV pořad)
1987 Circus of the Stars #12 (TV pořad)
1982 Star-Studded Spoof of the New TV Season, G-Rated, with Glamour, Glitter and Gags (TV pořad)
1965 Hollywood Talent Scouts (TV pořad)
1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.
1952 This Is Your Life (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace