foto

Giuseppe Porelli

  • nar. 24.11.1897
    Neapol, Itálie
  • zem. 5.3.1982 (84 let)
    Řím, Itálie

Biografie

Italský herec Giuseppe Porelli začínal ve filmu mezi dvěma světovými válkami středně velkými rolemi elegantních mužů z vyšších vrstev, až do stáří se ale objevoval v řadě filmů různých žánrů a mohli jsme jej vidět i u nás. Pocházel z Neapole a narodil se jako Giuseppe Porcelli, jako umělec později ze svého příjmení vypustil písmeno c. Původně vystudoval střední školu technického zaměření a začal pracovat na železnici. S kolegy hrál amatérské divadlo a nakonec v roce 1918 přijal nabídku k profesionálnímu angažmá.

Začínal v divadelní společnosti, kterou vedla slavná herečka Irma Gramatica, později vystřídal několik dalších souborů a vypracoval se v uznávaného představitele vedlejších postav. Takové mu byly souzeny i před kamerou, k filmu jej až po příchodu zvuku přivedl režisér Nunzio Malassoma, který jej angažoval do komedie TELEFONISTKA (La telefonista, 1932). Tento film předznamenával nastávající éru tzv. bílých telefonů, tedy společenských komedií odehrávajících se v prostředí honosných vil a ředitelských kanceláří. Právě v tomto typu filmu našel Porelli bohaté uplatnění a ve 30. a 40. letech hrál v bezmála čtyřiceti snímcích.

Ke spolupráci jej zvali osvědčení tvůrci zmíněného typu filmů bílých telefonů, režiséři jako Camillo Mastrocinque, C. L. Bragaglia nebo Mario Mattoli. Několikrát točil také s Mariem Camerinim, z jejich spolupráce připomeňme nenáročnou veselohru KRÁSNÁ ZLODĚJKA (Batticuore, 1939), která byla tehdy uvedena i v našich kinech (šlechtický manželský pár tady vytvořil s Rubi d’Almou. Před kamerou se setkal i s Lídou Baarovou, která tehdy působila v Itálii (MĚ NEOKLAMEŠ! – Ti conosco, mascherina, 1943). I po válce točil Porelli několik filmů ročně (například v roce 1954 hrál v sedmi snímcích), postupně ale klesal význam jeho rolí. Po boku slavného komika Totò nicméně vytvořil jednu z hlavních postav v úspěšné komedii BÍDA A VZNEŠENOST (Miseria e nobiltà, 1954; režie opět Mario Mattoli).

Nadále hrál divadlo, i po druhé světové válce střídal herecké soubory, vystupoval například s Enricem Viarisiem, později s Ave Ninchi. Mezi jeho významné jevištní kreace patří Lhostejní od Alberta Moravii nebo Pirandellova Sicilská komedie. Z jeho dalších filmových rolí připomeňme několikerou spolupráci s významným režisérem Carminem Gallone (DŮM VZPOMÍNEK – Casa Ricordi, 1954; DON CAMILLO MONSIGNOR… ALE NE TAK MOC – Don Camillo monsignore ma non troppo, 1961), ke spolupráci jej přizval i Vittorio de Sica (POSLEDNÍ SOUD – Il giudizio universale, 1961). Bohaté uplatnění našel Porelli také v rozhlase a později i v televizi.

Ze závěru jeho participace ve filmu vzpomeňme francouzský film ČETNÍK ZE ST. TROPEZ (Le gendarme de St. Tropez, 1964), kde hrál šéfa gangsterů Harpera. Nebylo to ostatně jeho první filmování mimo Itálii, mezinárodní obsazení doplnil již předtím v romantické komedii DONCHUÁNI Z AZUROVÉHO POBŘEŽÍ (I dongiovanni della Costa Azzurra, 1962), kde byl otcem jedné z hlavních protagonistek, Annette Vadim. Ve filmu hrál naposledy v roce 1967, později se ještě několikrát objevil v televizi, od počátku sedmdesátých let se ale držel v soukromí.

Giuseppe Porelli zemřel v Římě 5. března 1982 ve věku 84 let a zanechal po sobě bezmála 120 filmových a televizních rolí. Jeho manželkou byla divadelní a příležitostná filmová herečka Rinalda Marchetti.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1967 Latitante, Il (TV film)
Stasera mi butto
1966 Mi vedrai tornare
1964 Četník ze Saint Tropez
1963 Avventura al motel
1962 Don giovanni della Costa Azzurra, I
Mio amico Benito, Il
Peccati d'estate
Rocambole
1961 Don Camillo monsignore ma non troppo
Imprevisto, L'
Maurizio, Peppino e le indossatrici
Poslední soud
Vacanze alla baia d'argento
1960 A qualcuna piace calvo
Ambiziose, Le
Genitori in Blue-Jeans, I
Noi duri
Piaceri del sabato notte, I
Une fille pour l'été
1959 Notti dei Teddy Boys, Le
Roulotte e roulette
Tunisi top secret
1958 Addio per sempre!
Bacio del sole, Il
Carosello di canzoni
Prepotenti, I
1957 Primo applauso
Prázdniny na Ischi!
1956 Donatella
Donne, amore e matrimoni
Donne, amori e matrimoni
Giorni più belli, I
Girovaghi, I
1955 Io sono la primula rossa
1954 Amori di mezzo secolo
Bída a vznešenost
Casa Ricordi
Due orfanelle, Le
Gran varietà
Napoli è sempre Napoli
Třikrát žena
1953 Hlavní nádraží
L'incantevole nemica
Noi cannibali
Saluti e baci
Scampolo 53
Siamo ricchi e poveri
Siamo tutti inquilini
1952 Città canora, La
Era lei che lo voleva
Io, Amleto
Oggi sposi
Wir tanzen auf dem Regenbogen
1951 Accidenti alle tasse!!
Arrivano i nostri
Donne e briganti
L'eroe sono io!
Parigi è sempre Parigi
1950 Sambo
1949 Vivere a sbafo
1947 Legge di sangue
Sperduti nel buio
1946 Cronaca nera
Felicità perduta
Io t'ho incontrata a Napoli
Pryč s bohatstvím!
Sconosciuto di San Marino, Lo
1945 Dieci comandamenti, I
Non canto più
Resa di Titì, La
Ventesimo duca, Il
1944 Il fiore sotto gli occhi
1943 Assi della risata, Gli
Harlem
Il viaggio del signor Perrichon
Mě neoklameš!
T'amerò sempre
1942 Colpi di timone
L'affare si complica
Margherita fra i tre
Non mi sposo più
1941 Primo amore
Turbine
1940 Bazar delle idee, Il
Cento lettere d'amore
La peccatrice
Scandalo per bene
1939 Belle o brutte si sposan tutte
Bionda sotto chiave
Due milioni per un sorriso
Due occhi per non vedere
Krásná zlodějka
Retroscena
Trappola d'amore
1938 Amor mio non muore..., L'
Fuochi d'artificio
La casa del peccato
La mazurca di papà
Napoli che non muore
Napoli d'altri tempi
1937 Felicità Colombo
1936 Trenta secondi d'amore
1934 Frutto acerbo
Oggi sposi
1932 La telefonista

TV seriály

1971 I Buddenbroock (TV seriál)
1965 Scaramouche (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace