foto

Karl Freund

  • nar. 16.1.1890
    Dvůr Králové, Čechy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 3.5.1969 (79 let)
    Santa Monica, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Karl Freund byl filmový režisér, ale hlavně kameraman. Narodil se roku 1890 ve Dvoře Králové v tehdejším Rakousku-Uhersku. K filmu se dostal v roce 1905 jako patnáctiletý, když začal pracovat v Berlíně jako pomocník u promítačky. Později začal natáčet krátké šoty pro filmové týdeníky.

Výrazně se mu jako kameramanovi podařilo prorazit až roku 1920. To se konala premiéra snímku KABINET DOKTORA CALIGARIHO (Das Kabinett des Doctor Caligari), prvního filmu tzv. expresionistického hnutí, na kterém se jako kameraman částečně podílel. Poté spolupracoval s velkými hvězdami tehdejší německého filmu: s Fritzem Langem a Friedrichem W. Murnauem. S Langem natočil velkofilm METROPOLIS z roku 1927 a s Murnauem dílo POSLEDNÍ ŠTACE (Der Letzte Mann) natočené v roce 1924.

Na konci 20. let Freund odjel do USA, kde se v roce 1931 podílel na natáčení filmu DRÁKULA (Dracula) od George Melforda. Od rok později pak debutoval jako režisér hororem MUMIE (The Mummy) s Borisem Karloffem (představitel filmového Frankensteina). Nejplodnějším rokem se pro Freunda stal rok 1934, kdy režíroval okolo pěti filmů. Posledním režírovaný snímek je roku 1935, horor MAD LOVE.

S blížící se válkou se vrátil do Německa pro svou dceru, která byla Židovka z matčiny strany. Manželku však nezachránil a ta během holokaustu zemřela. Karl Freund zemřel roku 1969 v Santa Monice v Kalifornii.

Rondon

Kameramanská filmografie

Filmy

1953 I Love Lucy
1950 Bright Leaf
Montana
1949 South of St. Louis
1948 Key Largo
The Decision of Christopher Blake
Wallflower
1947 That Hagen Girl
This Time for Keeps
1946 A Letter for Evie
Two Smart People
Undercurrent
1945 Dangerous Partners
The Thin Man Goes Home
Without Love
1944 Sedmý kříž
1943 A Guy Named Joe
Cry 'Havoc'
Du Barry Was a Lady
1942 A Yank at Eton
Pláň Tortilla
War Against Mrs. Hadley, The
1941 Pošlapané květy
The Chocolate Soldier
1940 Florian
Keeping Company
Pýcha a předsudek
The Earl of Chicago
We Who Are Young
Zelené peklo
1939 Balalaika
Barricade
Golden Boy
Rose of Washington Square
Tail Spin
1938 Brána sedmi moří
Letter of Introduction
Man-Proof
Three Comrades
1937 Dobrá země
Hraběnka Walewská
Nad Irskem hřmí
1936 Dáma s kaméliemi
Velký Ziegfeld
1933 The Kiss Before the Mirror
1932 Afraid to Talk
Air Mail
Back Street
Murders in the Rue Morgue
Scandal for Sale
1931 Dracula
Personal Maid
Strictly Dishonorable
Up for Murder
Špatná sestra
1930 Na západní frontě klid
Sleeping Partners
The Boudoir Diplomat
The Lottery Bride
1929 Slečna Elsa
1928 A Knight in London
Doña Juana
1927 Metropolis
1926 Manon Lescautová
1925 Tartuffe
Varieté
1924 Finance pana velkovévody
Michael
Poslední štace
1923 Der Tiger des Zirkus Farini
Žena ďábel
1922 Herzog Ferrantes Ende
Hořící důl
Kinder der Finsternis - 2. Kämpfende Welten
Lucrezia Borgia
Tiefland
1921 Der Roman der Christine von Herre
Der verlorene Schatten
Kinder der Finsternis - 1. Der Mann aus Neapel
Ratten, Die
Schwur des Peter Hergatz, Der
Verlogene Moral
1920 Bucklige und die Tänzerin, Der
Der Januskopf
Frau im Delphin, oder 30 Tage auf dem Meeresgrund, Die
Jak Golem na svět přišel
Katharina die Grosse
Pavouci II (Brillantová loď)
Satanas
1919 Arche, Die
Gesunkenen, Die
Knabe in Blau, Der
Letzten Menschen, Die
Pavouci I (Zlaté jezero)
Rausch
1918 Blaue Laterne, Die
Dame, der Teufel und die Probiermamsell, Die
Gefangene Seele
1917 Christa Hartungen
Die Claudi vom Geiserhof
Die Prinzessin von Neutralien
Faust des Riesen, Die
Höhenluft
1916 Die Ewige Nacht
Ehe der Luise Rohrbach, Die
Engeleins Hochzeit
Frau Eva
Gelöste Ketten
1915 Vordertreppe - Hintertreppe
1914 Andílek
Eine Venezianische Nacht
Feuer, Das
Hund von Baskerville, Der
Kind ruft, Das
Tochter der Landstraße, Die
Zapatas Bände
1913 Die Suffragette
Filmprimadonna, Die
S1
1911 Heißes Blut

TV seriály

1955 Those Whiting Girls (TV seriál)
1954 December Bride (TV seriál)
Willy (TV seriál)
1951 I Love Lucy (TV seriál)

Režijní filmografie

Herecká filmografie

Scenáristická filmografie

Dokumentární

1927 Berlin, symfonie velkoměsta

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace