foto

Peter Falk

  • nar. 16.9.1927
    New York City, New York, USA
  • zem. 23.6.2011 (83 let)
    Beverly Hills, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Zkušenosti před filmovou kamerou získával od poloviny 50. let, kdy hostoval v několika tv seriálech a zanedlouho přišel na řadu film. Za ztvárnění rolí zabijáka Abe Relese v krimi VRAŽDA,s.r.o. (1960) a tělesného strážce Joye Boye v satirické komedii PLNÁ KAPSA ZÁZRAKŮ (1961) byl nominován na Oscara. Byť hrál úspěšně také na divadle a měl za sebou několik zajímavých filmových projektů, teprve role v úspěšném televizním seriálu z něj udělala hvězdu.

"COLUMBO" - Poprvé se Peter Falk coby poručík Columbo objevil na obrazovkách v roce 1968, ale regulérní seriál se začal vysílat až o tři roky později a vydržel sedm sezón. Columbovým poznávacím znamením se stal vedle zmačkaného baloňáku, laciných doutníků, rozpadajícího se kabrioletu Peugeot 403, také i jakoby nepřítomný pohled, který má ale dost prozaickou příčinu. Peter má totiž jen jedno oko - o pravé přišel už ve třech letech kvůli rakovině. Konec 80. let přinesl i znovuzrození poručíka Columba a v letech 1989 až 1993 vznikly čtyři další série. Od té doby bylo natočeno ještě dalších osm celovečerních columbovských speciálů. Peter se na seriálu podílel také jako producent (24 dílů), režisér (2 díly) a scénárista (1 díl). Za herecký výkon v tomto seriálu získal v letech 1972, 1975, 1976 a 1990 ceny Emmy.

Z dalších významných filmových rolí se sluší připomenout spolupráce s nezávislým režisérem Johnem Cassavetesem na psychologických dramatech MANŽELÉ (1970) a ŽENA POD VLIVEM (1974), které spolufinancoval. Dále se blýsknul v původně televizním filmu GRIFFIN A PHOENIXOVÁ (1976), který se pro velký úspěch dostal i na plátna kin. Ve filmech VRAŽDA NA VEČEŘI (1976) a DETEKTIV ZE SAN FRANCISKA (1978) hrál podobně jako ve své nejznámější roli detektivy, jimž při vyšetřování stačí důvtip, rozvaha a černý notýsek. A vidět jsme ho také mohli ve filmech německého režiséra Wima Wenderse NEBE NAD BERLÍNEM (1987) a TAK DALEKO, TAK BLÍZKO! (1993). V roce 2005 zahrál hlavní role ve dvou komediích CHECKING OUT a THE THING ABOUT MY FOLKS, které však u nás ještě nebyly uvedeny.

lukáš "5150" richtar

Herecká filmografie

Filmy

2014 Ztracený případ - a.z.
2009 Boží květ
2007 Next
Three Days to Vegas
2005 Podzimní cesta
Poslední sbohem
2004 Když do města přijdou andělé (TV film)
Příběh žraloka
2003 Divoké dny (TV film)
Hledá se John Christmas (TV film)
2002 Neporazitelný
Three Days of Rain
2001 Corky Romano - Noční můra mafie
Hubert's Brain
Ranaři
Zachraňte Chrise (TV film)
Ztracený svět (TV film)
2000 Enemies of Laughter
From Where I Sit (TV film)
Lakeboat
Letní bouře (TV film)
1998 Pravidla špinavé hry (TV film)
1997 Pronto (TV film)
1996 Klauni (TV film)
1995 Cops n Roberts
Nikdo není sám
1993 Tak daleko, tak blízko!
1992 Hráč
1990 Julie a její milenci
S duchy na útěku
1989 Cookie
1988 Vibrace
1987 Nebe nad Berlínem
Princezna Nevěsta
Šťastný Nový rok
1986 Velké problémy
1981 ...All the Marbles
Great Muppet Caper, The
1979 Blízcí příbuzní
The Muppets Go Hollywood (TV film)
1978 Detektiv ze San Franciska
Kasař Tony
1977 Premiéra
1976 Griffin a Phoenixová (TV film)
Mikey a Nicky
Vražda na večeři
1974 Žena pod vlivem
1971 Columbo: Výkupné za mrtvého (TV film)
Step Out of Line, A (TV film)
1970 Manželé
Rosolino Paternò, soldato...
1969 Hájili jsme hrad
Intoccabili, Gli
1968 A Hatful of Rain (TV film)
Anzio
Columbo: Vražda na předpis (TV film)
1967 A co láska?
1966 Brigadoon (TV film)
Penelope
Too Many Thieves
1965 Velké závody
Šli na východ
1964 Robin a 7 maskovaných
1963 Ambassador at Large (TV film)
Balkón
To je ale bláznivý svět
1962 Okamžik rozhodnutí
1961 Million Dollar Incident, The (TV film)
Plná kapsa zázraků
1960 Murder, Inc.
Pretty Boy Floyd
Secret of the Purple Reef, The
1959 The Bloody Brood
1958 Wind Across the Everglades
1957 The Power and the Glory (TV film)

TV seriály

2003 Columbo (TV seriál)
Columbo má rád noční život (S10E14)
2000 Columbo (TV seriál)
Vražda s příliš mnoha notami (S10E13)
1998 Columbo (TV seriál)
Popel popelu (S10E12)
1997 Columbo (TV seriál)
Vražedné stopy (S10E11)
1995 Columbo (TV seriál)
Podivní spojenci (S10E10)
1994 Columbo (TV seriál)
Columbo v přestrojení (S10E09)
1993 Columbo (TV seriál)
Motýl v šedých stínech (S10E08)
Ve hře je všechno (S10E07)
1992 Columbo (TV seriál)
Vrabec v hrsti (S10E06)
Není čas na umírání (S10E05)
1991 Columbo (TV seriál)
Smrt bere jackpot (S10E04)
Columbo a vražda rockové hvězdy (S10E03)
Vražda škodí zdraví (S10E02)
1990 Columbo (TV seriál)
Columbo na univerzitě (S10E01)
Žonglér - Vražda v Malibu (S09E06)
Smrtící korunka (S09E05)
další epizody (6)
1989 Columbo (TV seriál)
Vražda jako autoportrét (S09E01)
Velké podvody (S08E04)
Sex a ženatý detektiv (S08E03)
další epizody (5)
1978 Columbo (TV seriál)
Spiklenci (S07E05)
Jak vytočit vraždu (S07E04)
Předveď dokonalou vraždu (S07E03)
další epizody (4)
1977 Columbo (TV seriál)
Zkus mě chytit (S07E01)
Případ vysokého IQ (S06E03)
1976 Columbo (TV seriál)
Staromódní vražda (S06E02)
Posvítit si na vraždu (S06E01)
Poslední pocta komodorovi (S05E06)
další epizody (5)
1975 Columbo (TV seriál)
Krize identity (S05E03)
Případ diplomatické imunity (S05E02)
Zapomenutá dáma (S05E01)
další epizody (6)
1974 Columbo (TV seriál)
Za úsvitu (S04E03)
Obrácený negativ (S04E02)
Osudné cvičení (S04E01)
další epizody (7)
1973 Columbo (TV seriál)
Dvojexpozice (S03E04)
Kandidát zločinu (S03E03)
To je vražda, řeklo portské (S03E02)
další epizody (8)
1972 Columbo (TV seriál)
S dýkou v mysli (S02E04)
Rozhodující zápas (S02E03)
Džungle ve skleníku (S02E02)
další epizody (6)
1971 Columbo (TV seriál)
Její příležitost (S01E05)
Prázdný rám (S01E04)
Semínko pochyb (S01E03)
další epizody (5)
1965 The Trials of O'Brien (TV seriál)
1963 Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV seriál)
1961 The Twilight Zone (TV seriál)
The Mirror (S03E06)
1960 The Aquanauts (TV seriál)
1959 Deadline (TV seriál)
New York Confidential (TV seriál)
Play of the Week (TV seriál)
1955 Camera Three (TV seriál)

Dokumentární

2017 John G. Avildsen: King of the Underdogs - a.z.
2012 Char·ac·ter
2006 Edge of Outside
2002 Ten kluk bude točit
2000 Constant Forge, A
The 70s: The Decade That Changed Television (TV film)
1998 TV Guide's 40th Anniversary (TV film)
1997 Frank Capra's American Dream (TV film)
1995 Anything for John
1990 Motion & Emotion
1985 Sanford Meisner: The American Theatre's Best Kept Secret
1982 Cinéma cinémas (TV seriál)
Natalie - A Tribute to a Very Special Lady (TV film)
1978 Scared Straight! (TV film)
1965 Behind the Scenes with Blake Edwards' 'The Great Race'

TV pořady

2006 T'empêches tout le monde de dormir (TV pořad)
2003 ABC's 50th Anniversary Celebration (TV pořad)
Hollywoodská setkání (TV pořad)
2002 NBC 75th Anniversary Special (TV pořad)
1999 The Late Late Show with Craig Kilborn (TV pořad)
1998 The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1994 The 46th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1991 The 43rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1990 The 42nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1988 The 40th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1987 Seitenblicke (TV pořad)
1985 The 37th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1982 American Film Institute Salute to Frank Capra, The (TV pořad)
I Love Liberty (TV pořad)
Night of 100 Stars (TV pořad)
1978 The 30th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1977 Dean Martin Celebrity Roast: Frank Sinatra, The (TV pořad)
The 29th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1976 The 28th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
1972 The 24th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1969 It's Your Bet (TV pořad)
1962 The 14th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Hudební videoklipy

1984 Ray Parker Jr.: Ghostbusters (hudební videoklip)

Režijní filmografie

TV seriály

1972 Columbo (TV seriál)
Etuda v černém (S02E01)
Vražda podle plánu (S01E07)

Scenáristická filmografie

TV seriály

1993 Columbo (TV seriál)
Ve hře je všechno (S10E07)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(250)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace