foto

Louise Fletcher

  • nar. 22.7.1934 (84 let)
    Birmingham, Alabama, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Louise Fletcher se narodila 22. července 1934 v Birminghamu ve státě Alabama jako druhé ze čtyř dětí. Její rodiče byly neslyšící. Otec pocházel z města Arab na severovýchodě Alabamy, byl biskupským pastorem a po celé Alabamě založil více než čtyřicet kostelů pro neslyšící. Louise a její sourozenci Roberta, John, a Georgianna se narodili bez sluchové poruchy a tak je v útlém věku řeči a jazyku učila jejich teta.

Dramatické umění vystudovala na „University of North Carolina“ v Chapel Hill. Po ukončení školy se stala dočasnou členkou zájezdového divadelního souboru a vystupovala na různých letních scénách ve hře R.N. Nashe Obchodník s deštěm. Její ambice však byly větší a tak v roce 1955 odcestovala do Los Angeles, kde si přes den našla práci sekretářky a přes noc navštěvovala kurzy herectví u Jeffa Coreye. Následně získala uplatnění především v televizních pořadech a roku 1963 se objevila i v dramatu CATHERING OF EAGLES po boku dalších výborných herců.

Svou hereckou kariéru pak na několik let přerušila kvůli mateřství. Roku 1960 se totiž vdala za filmového producenta Jerryho Bicka s nímž měla dva syny. Manželství ale roku 1978 skončilo rozvodem, poté co se začalo proslýchat, že si Louise začala vztah s jedenadvacetiletým synem herce Jamese Masona.

Před kamerou se objevila až v roce 1974 ve vedlejší roli v kriminálním snímku THIEVES LIKE US. Největší slávu a úctu publika jí však přinesl film režiséra Miloše Formana PŘELET NAD KUKAČČÍM HNÍZDEM (1975), který je filmovou adaptací románu Kena Keseyho. Do podvědomí diváků se doslova zaryla rolí neústupné a autoritářské vrchní sestry Mildred Ratchedové pracující v psychiatrické léčebně. Jejím nejméně zvladatelným a „nejchápavějším“ pacientem byl Randle Patrick McMurphy v podání Jacka Nicholsona. Za své strhující herecké výkony si oba hlavní představitelé odnesli Oscara, Zlatý Glóbus a cenu Bafta za nejlepší hlavní herecké výkony. Jako host Louise Fletcher společně s Milošem Formanem roku 1997 uvedla PŘELET NAD KUKAČČÍM HNÍZDEM na MFF v Karlových Varech.

Po této senzaci se objevila v ne příliš kritiky a diváky pozitivně oceněném hororu VYMÍTAČ ĎÁBLA 2: KACÍŘ (1977), kde po boku Richarda Burtona ztvárnila úlohu psychiatričky Gene Tuskinové. Dále následovaly četné filmové hlavně vedlejší role ve snímcích, které jsou u nás málo známé. Spoluúčinkovala s Peterem Falkem v krimikomedii DETEKTIV ZE SAN FRANCISCA (1978). Herečka se často objevovala ve vědeckofantastických a klasických hororových snímcích jako STRANGE BEHAVIOR (1981), BRAINSTORM (1983), OHNIVÉ OČI (1984), KVĚTINY V PODKROVÍ (1987) a VIRTUOZITA (1995).

Výraznější role na ni čekaly prostřednictvím televizních filmů a seriálů. Roku 1996 byla nominována na cenu Emmy jako hostující herečka v seriálu PICKET FENCES (1992-96). Ve stejné kategorii byla nominována roku 2003 za spoluúčinkování v seriálu JOAN OF ARCADIA (2003-05). V poslední době se opět objevila ve filmu: například v dramatech JAK OSTŘÍHAT ADAMA (2004), SEVERNÍ POLÁRNÍ ZÁŘE (2005) či LAST SIN EATER (2007).

I přesto, že Louise Fletcher dostala mnoho příležitostí ve vedlejších i hlavních filmových a televizních rolí, už nikdy nepřekonala „svou“ sestru Ratchedovou z Formanova PŘELETU NAD KUKAČČÍM HNIZDEM.

Ondra "Agatha" Dvořák

Herecká filmografie

Filmy

2013 Perfect Man, A
2012 Rozdvojená mysl (TV film)
2011 Cassadaga
2010 The Genesis Code
2007 Poslední hřích
Postrach Dennis o Vánocích
2006 Fat Rose and Squeaky
Me and Luke (TV film)
Police blues
2005 Severní polární záře
2004 Jak ostříhat Adama
2003 Finding Home
Turning Homeward (TV film)
Čas vzpomínek (TV film)
2002 Manna from Heaven
2001 Dial 9 for Love
Okouzlení vrahem
Tápání v temnotách
2000 Big Eden
More Dogs Than Bones
Stříbrný muž
Very Mean Men
1999 Láska zabíjí
Mapa mého světa
Povedená spravedlnost (TV film)
Smlouva na papírovém ubrousku
Velmi nebezpečné známosti
Ďáblova čísla (TV film)
1997 Hříšné myšlenky (TV film)
Kozy, kozy, kozičky
Married to a Stranger (TV film)
Na rybách
Pomsta
Zavražděna, ale... její srdce žije dál (TV film)
1996 Bláznivá škola
Boss
Drsný a drsnější
Edie & Pen
Frankenstein a já
Stepfordští manželé (TV film)
1995 Return to Two Moon Junction
Virtuozita
1994 Aljaška v plamenech
Giorgino
Mýtná stanice
Pension hrůzy (TV film)
Setkání
Someone Else's Child (TV film)
1993 A potom přijde oheň (TV film)
1992 Blind Vision
Hráč
1991 Ve jménu dítěte (TV film)
1990 Nightmare on the 13th Floor (TV film)
Projekt Shadowzone
1989 Final Notice (TV film)
Karate tiger 5: Nejlepší z nejlepších
Karen Carpenter Story, The (TV film)
Modrá ocel
1988 Spojení dvou měsíců
1987 Grizzly II: The Predator
J. Edgar Hoover (TV film)
Květiny v podkroví
1986 Chlapec, který uměl létat
Druhé podání (TV film)
Last Waltz on a Tightrope (TV film)
Nejsem pro blázny
Vetřelci z Marsu
1985 Summer to Remember, A (TV film)
1984 Islands (TV film)
Ohnivé oči
Talk to Me
Tenkrát v Americe
1983 Brainstorm
Overnight Sensation
UFO - tajemní návštěvníci
1981 Divné chování
1980 Lucky Star, The
Mama Dracula
1979 Lady in Red, The
Natural Enemies
The Magician of Lublin
1978 Detektiv ze San Franciska
Thou Shalt Not Commit Adultery (TV film)
1977 Vymítač ďábla 2: Kacíř
1975 Přelet nad kukaččím hnízdem
Ruská ruleta
1974 Can Ellen Be Saved? (TV film)
Zloději jako my
1963 Srocení orlů

TV seriály

2012 Shameless (TV seriál)
Parenthood (S02E08)
A Bottle of Jean Nate (S02E07)
Can I Have a Mother (S02E06)
2011 Shameless (TV seriál)
Daddyz Girl (S01E11)
Private Practice (TV seriál)
The Hardest Part (S04E18)
2010 Private Practice (TV seriál)
Can't Find My Way Back Home (S04E09)
2009 Hrdinové (TV seriál)
Hysterická slepota (S04E05)
Inkoust (S04E03)
2004 Wonderfalls (TV seriál)
Barrel Bear (E07)
1999 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Co po sobě zanecháš (S07E25)
Mračna se stahují (S07E21)
Proměnlivá tvář zla (S07E20)
další epizody (5)
1998 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Zúčtování (S06E21)
1997 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Vysoká hra (S05E25)
1996 Případ pro Sam (TV seriál)
Sedmé nebe (TV seriál)
Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Blouznění (S05E10)
1995 Virtuální realita (TV seriál)
Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Dny Shakara (S03E24)
Boj o život (S03E13)
1994 Pohotovost (TV seriál)
Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Kolaborant (S02E24)
1993 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Útok (S02E03)
Kruh (S02E02)
V rukou Proroků (S01E19)
1992 Boys of Twilight, The (TV seriál)
1989 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
1986 Worlds Beyond (TV seriál)
1960 The Best of the Post (TV seriál)

Dokumentární

2011 Byl jednou jeden film: Přelet nad kukaččím hnízdem (TV film)
Miloš Forman - americká léta (TV film)
2009 Miloš Forman: Co tě nezabije…
2003 Il était une fois... (TV seriál)
2002 The Making of 'One Flew Over the Cuckoo's Nest'
1981 Sois belle et tais-toi

TV pořady

2003 75. Annual Academy Awards (TV pořad)
AFI's 100 Years... 100 Heroes & Villains (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace