foto

Nerio Bernardi

  • nar. 23.7.1899
    Bologna, Itálie
  • zem. 12.1.1971 (71 let)
    Řím, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Charismatický elegán s hlubokým hlasem Nerio Bernardi natočil více než 200 filmů, a i když nikdy nehrál hlavní roli, díky početné participaci na desítkách filmů různých žánrů zůstává jeho jméno v Itálii dobře známé. Pocházel ze starobylého města Bologna a ve svých začátcích neměl úplně jasno, co by chtěl dělat, vystřídal studium matematiky a medicíny, poté získal hudební průpravu a nakonec po první světové válce začal hrát divadlo.

Začínal v Římě v divadle Teatro degli Italiani, poté vystřídal řadu angažmá v různých společnostech a hrál po boku nejslavnějších osobností italského divadla jako byla Tatiana Pavlova, Olga Solbelli nebo později po druhé světové válce Ave Ninchi. Již od roku 1918 točil také filmy, často spolupracoval s průkopníkem němé éry italské kinematografie režisérem Mariem Caserinim, zmínku si zaslouží životopisný titul NERO (1922) kanadského režiséra J. Gordona Edwardse natočený v Itálii, v němž Bernardi měl velkou roli. Koncem dvacátých let se ve společnosti Marie Melato dostal k velkým divadelním rolím, za zmínku stojí i shakespearovský repertoár, v němž hrál pod vedením slavného režiséra Maxe Reinhardta (Sen noci svatojánské, 1933; Kupec benátský, 1935).

V polovině třicátých let se Nerio Bernardi vrátil i k práci ve filmu, v roli hraběte Confalonieriho byl manželem titulní hrdinky (Marta Abba) v historickém dramatu TERESA CONFALONIERI (1937), zmínku si zaslouží i dobrodružný film ČERNÝ KORZÁR (Il corsaro nero, 1937), který byl tehdy uveden i v Československu (Bernardi zde hrál velkou roli guvernéra v Maracaibu). I když se objevoval ve filmech různých žánrů, historické a životopisné snímky začaly v jeho filmografii převažovat. Hrál například vynálezce Alexandra Grahama Bella ve filmu ANTONIO MEUCCI (1940) nebo knížete d’Este v životopisném snímku LUCRECIA BORGIA (1940). Připomeňme ale i detektivku U ČERNÉHO PANTERA (La pantera nera, 1942), která byla opět uvedena i u nás.

Koncem války s dalšími herci i režiséry odešel z bezpečnostních důvodů do Španělska. Zatímco někteří kolegové se tu uplatnili i ve filmech, Bernardi se věnoval pouze dabingu a před kameru se dostal znovu až po roce 1945 po návratu do Itálie. V poválečném období zůstával velmi vytíženým představitelem vedlejších rolí. Znovu to byly historické filmy, ale i úspěšné komedie s populárním komikem Totò, u nás jsme jej mohli vidět také v několika francouzských filmech (FANFÁN TULIPÁN – Fanfan la Tulipe, 1952; TEREZA RAQUINOVÁ – Thérèse Raquin, 1953). Své bohaté zkušenosti mezitím zúročil i jako pedagog a od roku 1952 vyučoval herectví na Akademii dramatických umění v Římě.

Během padesátých let se Nerio Bernardi stal jednou z vyhledávaných osobností pro žánr sandálu a meče, připomeňme alespoň některé, v nichž na sebe vzal podobu skutečných i mýtických osobností. Byl například mykénským králem Agamemnonem (TROJSKÁ VÁLKA – La guerra di Troia, 1961) nebo básníkem Ciceronem (CAESAR DOBYVATEL – Giulio Cesare, il conquistatore delle Gallie, 1962). Znovu dostával příležitosti i v adaptacích literárních děl a titulech z novější historie, ve filmu VANINA VANINI (1961) se například objevil jako kardinál Savelli. Z jeho participace na zásadních dílech přelomu 50. a 60. let připomeňme postavu advokáta Villaniho filmu SVĚDEK, KTERÝ NEPROMLUVIL (La lunga notte dell’43, 1960), mihnul se i ve slavném filmu V PLNÉM SLUNCI (Plein soleil, 1960).

Své poslední výstupy před filmovou kamerou spojil Nerio Bernardi s tvůrcem dobrodružného žánru Luigim Capuanem, který mu opět v dobrodružných filmech, mytologických příbězích i westernech svěřoval středně velké role (ZORRO A TŘI MUŠKETÝŘI – Zorro e i tre moschettieri, 1963; POMSTA GLADIÁTORŮ – La vendetta dei gladiatori, 1964; BÁJEČNÝ TEXASAN – Il magnifico Texano, 1967). Úplně naposledy stál Bernardi před kamerou jako markýz Belmonte v televizním seriálu DOBRODRUŽSTVÍ ARSENA LUPINA (Arsène Lupin, 1971).

Nerio Bernardi zemřel v Římě 12. ledna 1971 ve věku 71 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1970 Tygr z Mompracemu
1969 Salvare la faccia
1968 Satanik
1967 Magnifico Texano, Il
Wanted Johnny Texas
1966 Já, já, já ... a ti druzí
Saint prend l'affût, Le
Se tutte le donne del mondo
1965 La Rivincita di Ivanhoe
Latinský milovník
Montagna di luce, La
Notti della violenza, Le
1964 Coriolano: eroe senza patria
Leone di Tebe
Marziani hanno dodici mani, I
Sansone contro il corsaro nero
Terrore dei mantelli rosse, Il
Tre centurioni, I
Vendetta dei gladiatori, La
1963 Brenno il nemico di Roma
Imbroglioni, Gli
Invincibile cavaliere mascherato, L'
Moloch
Zorro a tři mušketýři
1962 Col ferro e col fuoco
Giulio Cesare, il conquistatore delle Gallie
Horace 62
Karibský sokol
La leggenda di Enea
Regina per Cesare, Una
Totò contro Maciste
Zorro alla corte di Spagna
1961 Baccanti, Le
Cid
Korsičtí bratři
Masnadieri, I
Psycosissimo
Strada dei giganti, La
Trojská válka
Vanina Vanini
Vendetta di Ursus, La
1960 Canto nel deserto, Un
Cavalcata selvaggia
Cosacchi, I
La Donna dei faraoni
Le passage du Rhin
Nesnáze s kariérou
Nuits de Raspoutine, Les
Svědek, který nepromluvil
Teseo contro il minotauro
V plném slunci
1959 Caltiki - il mostro immortale
Caterina Sforza, la leonessa di Romagna
I battellieri del Volga
Králové Francie
Vendicatore, Il
1958 Sorrisi e canzoni
1957 Conte di Matera, Il
La ragazza del palio
Liane, die weiße Sklavin
Onore e sangue
Serenata a Maria
1956 Altair
Cavaliere dalla spada nera, Il
Kean
Maruzzella
Mi permette, babbo!
Serenata al vento
1955 Angelo bianco, L'
Da qui all'eredità
Dramma nel porto
Jsme muži nebo desátníci?
Le avventure di Cartouche
Le avventure di Giacomo Casanova
Nana
Quando tramonta il sole
Rivale, La
Totò v pekle
1954 Amori di Manon Lescaut, Gli
Bertoldo, Bertoldino e Cacasenno
Bláznivý lékař
Eternal Feminas
La belle Otéro
Mam´zelle Nitouche
Mano dello straniero, La
Papà Pacifico
Prigioniero del re, Il
Siluri umani
Teodora, imperatrice di Bisanzio
Tua donna, La
Třikrát žena
1953 Condannatelo!
Die Tochter der Kompanie
Ivan (il figlio del diavolo bianco)
L'incantevole nemica
Marchand de Venise, Le
Martin Toccaferro
Melodie immortali
Peppino e Violetta
Piombi di Venezia, I
Se vincessi cento milioni
Spartaco
Tereza Raquinová
Viale della speranza, Il
1952 Fanfán Tulipán
Figlio di Lagardere, Il
Il boia di Lilla - La vita avventurosa di Milady
Solo per te Lucia
1951 Abbiamo vinto!
Bellezze in bicicletta
Caimano del piave, Il
Core 'ngrato
Enrico Caruso: leggenda di una voce
Grande rinuncia, La
Ha fatto tredici
Leggenda di Genoveffa, La
Libera uscita
Licenza premio
Never Take No for an Answer
Stasera sciopero
Vendetta di Aquila Nera, La
1950 Cadetti di Guascogna, I
Capitan Demonio
Diavolo in convento, Il
Falsari, I
Portatrice di pane, La
Totò hledá ženu
È più facile che un cammello...
1949 Adamo ed Eva
Fabiola
Figlio di d'Artagnan, Il
Forza del destino, La
Grido della terra, Il
Imperatore di Capri, L'
Tradimento, Il
1948 Arrivederci, papà!
Mare nostrum
Věznice parmská
1947 Corriere del re, Il
Cuore
Due orfanelli, I
La signora dalle camelie
Legge di sangue
1945 Quartieri alti
1943 I nostri sogni
Inviati speciali
L'amico delle donne
La maschera e il volto
1942 A che servono questi quattrini?
Fedora
Gioco pericoloso
Gli ultimi filibustieri
La fabbrica dell'imprevisto
Le vie del cuore
Pantera nera, La
Regina di Navarra
Sempre più difficile
1941 Maschera di Cesare Borgia, La
Ultimo ballo, L'
1940 Abbandono
Antonio Meucci
Capitan Fracassa
Incanto di mezzanotte
Lucrezia Borgia
1939 Lampada alla finestra, Una
Mille chilometri al minuto!
Processo e morte di Socrate
1938 Arma bianca
Černý korzár
1936 Fiat voluntas dei
Il re di denari
1934 Porto
Tempo massimo
Teresa Confalonieri
1922 Il castello della malinconia
Miss Dollar
1920 Fior d'amore
La casa in rovina

TV seriály

1971 Dobrodružství Arséna Lupina (TV seriál)
1970 Coralba (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace