foto

Alfonzó

  • nar. 28.2.1912
    Budapešť, Uhry, Rakousko-Uhersko
  • zem. 31.5.1987 (75 let)
    Budapešť, Maďarsko

Biografie

József Markos vystupoval pod uměleckým jménem Alfonzó. Byl to maďarský komik, humorista, artista a herec, který se zaměřoval na parodie ve které hojně využíval pantomimu.

Už jako dítě oplýval fyzickou sílou a nadáním pro sport. Jeho otec byl obchodník s drůbeží kde často vypomáhal. Později navštěvoval obchodní školu, ale nebylo to nic pro něj a tak, po konfliktu s jedním z učitelů, ji musel opustit. Zkoušel práci v autodílně, ale u té taky dlouho nevydržel. Co ho ale naprosto dokázalo pohltit, byla práce u cirkusu, kde vystupoval jako artista. To se samozřejmě nelíbilo jeho rodině, která ho poslala do Štrasburgu ale tam nevydržel dlouho a zase se přidal k cirkusu.

Jeho herecká kariéra začala v momentě, kde si ho všiml majitel podniku Flaschner Ernő a poslal ho na jeviště parodizovat. Vystupoval pod uměleckým jménem Jo Stan. V roce 1940 zakázali používat anglická a francouzská jména a tak se přejmenoval na Alfonzó. V roce 1944 ho kvůli židovskému původu poslali do pracovního tábora, z kterého se mu ale podařilo uprchnout. Později pracoval jako zdravotnický pomocník v nemocnici Rókus. Tady se seznámil s ruským důstojníkem s kterým se jako tlumočník dostal do Szegedu, kde začal hrát v divadle.

V roce 1948 se vrátil zpět do Budapešti, kde pracoval v cirkuse hlavního města. V roce 1952 nastoupil do divadla Royal Színház a poté do Vidám Színpad kde zůstal až do penze. Na začátku 50. letech hrál menší role ve filmech a vystupoval v reklamách.

Měl tři děti. Dva syny a jednu dceru, všichni se vydali v jeho stopách a stali se komiky. Byl vyznamenán několika oceněními. V roce 1952 Stříbrným křížem za zásluhy, v roce 1969 dostal ocenění Zasloužilý umělec a v roce 1982 zlatý Řád práce. Zemřel v Budapešti v roce 1987.

Ondřej "topr harley" Marek

Herecká filmografie

Filmy

1978 Váljunk el! (TV film)
1974 Sedm tun dolarů
1972 A Főnök (TV film)
Ahoj, moře!
1971 A halhatatlan légiós, akit csak péhovárdnak hívtak
Ahoj, bráško!
Děržis za oblaka
Én vagyok, Jeromos
1970 Hatholdas rózsakert
Konec psychologa
1969 7 kérdés a szerelemröl (és 3 alkérdés) (TV film)
Dávné léto (TV film)
1967 Nem várok holnapig...
1966 Közbejött apróság (TV film)
Minden kezdet nehéz I-II
Nem szoktam hazudni
És akkor a pasas...
1965 Kár a benzinért
1963 Az attasé lánya (TV film)
Meztelen diplomata
Rendszáma ismeretlen (TV film)
Színészek a porondon (TV film)
1962 Csudapest
Májusi körhinta (TV film)
Všichni jsou nevinní?
1961 Babí léto
Napfény a jégen
Pušky a holubi
1960 Dvě patra štěstí
1956 Dollárpapa
Tanár úr, kérem...
1954 Költözik a hivatal!
1953 Dobrý příklad
Krejcárek
1952 A képzett beteg
Civil na hřišti
1951 A selejt bosszúja
1949 Díszmagyar

TV seriály

1978 Podivuhodné prázdniny rodiny Smolíkovy (TV seriál)
Hurá na Floridu! (E02)
K protinožcům (E01)
1974 Doktor Bubo (TV seriál)
Szép maszkok (TV seriál)
Minden út hozzád vezet (E03)
Tvrďáček a bramborový nos (TV seriál)
Éljen Bagaméri Elemér (E04)
A tettes lépre megy (E03)
Kell egy véreb! (E02)
další epizody (4)
1972 Podivuhodná dobrodružství Vladimíra Smolíka (TV seriál)
Bláznivá planeta (E03)
Pohádková planeta (E02)
Placatá planeta (E01)
Zenés TV színház (TV seriál)
Bors (TV seriál)
Ujjé a Ligetben (S03E03)
1969 Odkaz budoucnosti aneb Podivuhodná dobrodružství rodiny Smolíkovy (TV seriál)
Superdům (E13)
Transmisní indikátor vůle (E09)
Mozková živice (E07)
další epizody (5)

Host

TV pořady

1996 Áloműzők (TV pořad)
1981 Szeszélyes évszakok (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace