foto

Greta Garbo

  • nar. 18.9.1905
    Stockholm, Švédsko
  • zem. 15.4.1990 (84 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

18. září 1905 se ve Švédsku narodila Greta Lovisa Gustafsson. Nebyla z nejbohatších. Nenavštěvovala prestižní školy. Prodávala klobouky ve stockholmském obchodním domě PUB. A to jí pomohlo k prvnímu kroku. Natočila několik krátkých reklamních filmů na téma jak se správně oblékat, což jí pomohlo k fonačnímu osamostatnění, které zužitkovala ve vzdělání. Tehdy také natočila svou první a na dlouho dobu poslední komedii TULÁK PETR.

Na herecké akademii se seznámila s Mauritzem Stillerem, který z ní vykřesal božskou Garbo. Natočili společně GÖSTU BERLINGA a přes Německo se dostali do Ameriky. V Německu ji nechal natočit u G. W. Pabsta ULIČKU, KDE NENÍ RADOSTI. Po té měli sice smělé plány v Orientu, ale z toho nevzešlo nic.

Po příjezdu do Ameriky dbal Stiller především na její novou štíhlou linii a společně pracovali na její nové image. Tehdy jedinkráte Garbo udělala reklamní rozhovor pro noviny, které ji představily jako veselé sportovní děvče, což ale neodpovídalo propagačním záměrům jejích prvních filmů ve kterých hrála vampa. MGM proto vydalo pro všechny další případy storno a zapracovali tak na tajemství své nové hvězdy.

Garbo se přizpůsobovala Hollywoodu, ale Stiller se nakonec nedokázal smířit se zcela jiným přístupem k práci. Dokonce mu byla odebrána režie prvního Gretina amerického filmu, druhý s ní připravoval jen v soukromí a dál už musela pracovat zcela sama. Později se stala polovinou hvězdného páru snů Garbo-Gilbert a natočila s Johnem tři velké filmy. Mezi nimi byla i její první adaptace Anny Kareninové pod prostým názvem LOVE. A nakonec to opět byla ona, kdo přežil. Johna zabil zvukový film a jen Greta později výrazně bojovala za jeho roli ve své KRÁLOVNĚ KRISTÝNĚ.

Mezitím si sama prošla strachem o svou kariéru, takže natočila nejvíce filmů právě v roce 1929 – to pro všechny případy, kdyby se jí MGM museli vzdát. Nejlepším z nich byl její úplně poslední němý film POLIBEK. Jakmile se etabloval i její božský hlas, kralovala s ještě větší vervou až do roku 1932. V té době jí vypršela původní smlouva a studio stálo ještě mnoho úsilí, aby se vrátila. Nicméně se jim toto vynaložené úsilí mnohonásobně vyplatilo a i když už nikdy po ANNĚ CHRISTIE (jejím prvním zvukovém filmu) nenatočila žádnou evropskou verzi svého projektu, byla jednou z největších vývozních hollywoodských devíz právě v Evropě.

Hodně se tehdy také diskutovalo na téma neexistujících kontaktů mezi ní a Marlene Dietrichovou. Dnes převažuje teorie o tom, že se poprvé setkaly už v polovině 20. let v Německu a poté spolu uzavřely tichou dohodu o oficiální vzájemné ignoraci. Ale i tak toho bylo hodně, čím si je veřejnost spojovala, například jejich přítelkyně, spisovatelka Mercedes de Acosta. A samozřejmě, že Marlene mohla hrát poprvé jako hvězda MGM až po Gretině odchodu... Gretě tak v její vlastní "stáji" zůstala z nejbližších osob jen scenáristka a příležitostná herečka Salka Viertelová.

Po aféře Jed pokladen se na celý rok 1938 odmlčela. Tou dobou měla za sebou své největší triumfy, jakými byla nová verze ANNY KARENINOVÉ nebo DÁMA S KAMÉLIEMI. Čekal ji už jen jeden návrat. A tím byla její nejznámější role vůbec – NINOČKA. A na Ninočku měla navázat další moderní komedie ŽENA DVOU TVÁŘÍ, se kterou se ale bohužel čekalo na historicky zcela nevhodnou premiéru v prosinci 1941. Toto špatné načasování nakonec vyústilo v definitivní konec kariéry velké Garbo. Pouze příběh komunistky v náručí Ameriky zdomácněl a inspiroval celou řadu obdobných komedií, jakou byl například COMRADE X s Hedy Lamarr už v roce 1940.

Ještě na konci 40. sice natočila zkušební snímky, ale žádný projekt už nebyl realizován, nedopadlo ani velké přání mnoha kameramanů snímat Garbo v barvě.

Diváci si ji navždy zapamatovali jako nejzářivější hvězdu hollywoodského nebe. Poslední část svého života prožila v bytě v New Yorku, kde jeden pokoj zasvětila památce Mauritze Stillera. Sama pak zemřela 15. dubna 1990.

Markéta "NinadeL" Nedvědová

Herecká filmografie

Filmy

2012 Final Cut - Dámy a pánové - a.z.
1951 Strictly Dishonorable - a.z.
1944 Garabatos Greta Garbo - a.z.
1941 Žena dvou tváří
1939 Ninočka
1937 Hraběnka Walewská
The Romance of Celluloid - a.z.
1936 Dáma s kaméliemi
1935 Anna Karenina
1934 Hollywood Party - a.z.
Pestrý závoj
1933 Královna Kristýna
1932 Jakou mě chceš mít
Lidé v hotelu
1931 Anna Christie
Inspirace
Mata Hari
Zuzana Lenoxová
1930 Anna Christie
Romance
1929 Divoké orchideje
Man's Man, A
Polibek
Rozpoutaná vášeň
1928 Božská žena
Dáma z lože č. 13
Žena bez studu
1927 Anna Kareninová
1926 Moderní Carmen
Tělo a ďábel
Žena upír
1925 Ulička, kde není radosti
1924 Gösta Berling
1922 Tulák Petr
1921 En lyckoriddare
Konsum Stockholm Promo
1920 Herr och fru Stockholm

TV seriály

1955 MGM Parade (TV seriál) - a.z.

Dokumentární

2015 Marlene a Greta - anděl a bohyně (TV film) - a.z.
2011 Propaganda ve službách studené války (TV seriál) - a.z.
2010 Dějiny Hollywoodu (TV seriál) - a.z.
2009 Hollywood sul Tevere - a.z.
2008 Thou Shalt Not: Sex, Sin and Censorship in Pre-Code Hollywood (TV film)
2007 Dawn of Sound, The: How Movies Learned to Talk (TV film) - a.z.
Why Be Good? Sexuality & Censorship in Early Cinema - a.z.
2005 Garbo - a.z.
Irving Thalberg: Prince of Hollywood - a.z.
The World's Most Photographed (TV seriál) - a.z.
2004 Checking Out: Grand Hotel - a.z.
2003 Complicated Women (TV film) - a.z.
2001 Greta Garbo: A Lone Star (TV film) - a.z.
1997 Velké lásky slavných: Greta Garbo & John Gilbert
1996 Velké lásky slavných (TV seriál) - a.z.
1991 Espectador que o Cinema Esqueceu, O
1988 Stiller, Garbo & Jag - a.z.
1986 Greta Garbo: The Temptress and the Clown (TV film) - a.z.
1975 Brother, Can You Spare a Dime?
1972 Hollywood: The Dream Factory (TV film) - a.z.
1965 The Love Goddesses
1964 The Big Parade of Comedy - a.z.
1963 Hollywood Without Make-Up - a.z.
Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.
1961 Hollywood: The Golden Years (TV film) - a.z.
1955 Screen Snapshots: Ramblin' Round Hollywood - a.z.
1950 Herrliche Zeiten - a.z.
1940 Hollywood: Style Center of the World - a.z.
1939 From the Ends of the Earth - a.z.
The Movies March On - a.z.

TV pořady

2009 1939: Hollywood's Greatest Year (TV pořad)
1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.
1953 Ford 50th Anniversary Show, The (TV pořad) - a.z.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace