foto

Richard E. Grant

  • nar. 5.5.1957 (60 let)
    Mbabane, Svazijsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Rodným jménem Richard Esterhuysen pochází z afrického království Svazijsko, konkrétně ze západního městečka Mbabane. Narodil se africkému těžařovi, později poslednímu ministru školství v tehdejší anglické kolonii Svazijsko, Henriku Esterhuysenovi a jihoafrické učitelce baletu dne 5. května 1957. Studoval angličtinu a herectví na univerzitě v jihoafrickém Kapském Městě a než se přestěhoval do Londýna (v roce 1982) tak zde působil v jedné divadelní společnosti. Jakmile se zabydlel ve Spojeném království tak přijal jméno Grant. Zajímavostí je, že nosí hodinky na každé ruce - jedny na památku svého otce, které ukazují svazijský čas.

Jeho první role přišla v roce 1987, hrál hlavní roli v anglickém, dnes již kultovním, díle WITHNAIL & I, kde si zahrál opilce Withnaila. Po úspěchu tohoto filmu Grant zaměřil svou pozornost na mekku filmu: Hollywood. Zahrál si například lovce duchů ve filmu WARLOCK, Darwina Mayflowera v HUDSON HAWK, Huga Guilera v dramatu HENRY & JUNE nebo doktora Jacka Sewarda v Coppolově DRÁKULOVI. V roce 1993 si zahrál v britském krátkém filmu FRANZ KAFKA'S IT'S A WONDERFUL DAY českého spisovatele Kafku a ve stejném roce ve hvězdami nabytém VĚKU NEVINNOSTI. Grant ale rád hraje také v menších filmech většinou anglické produkce jako jsou například VŠE PRO LÁSKU, DOMÁCÍ ŠTĚSTÍ, STUDENÉ DENNÍ SVĚTLO nebo ZA VLAST A KRÁLOVNU.

Jakožto velký fanoušek londýnského fotbalového týmu West Ham United si v roce 1999 vystřihl hlavní roli ve snímku ZÁPAS, který je občas k vidění i v našich televizích. Velké oblíbenosti se začal těšit díky charakteru sira Percyho Blakeneye z anglického seriálu ČERVENÝ BEDRNÍK. Úspěch vedl k natočení několika televizních filmů ve kterých hrál Grant stále hlavní roli. Mohli jsme ho vidět i ve filmech jako například GOSFORD PARK, PENELOPE, ZNOVU SE ZAMILOVAT, JACKIE nebo slyšet jeho hlas například v GARFIELDOVI 2 nebo v Burtonově MRTVÉ NEVĚSTĚ. V roce 2016 se pro pár dílů stal součástí kolektivu HRY O TRŮNY jako člen divadelního souboru. Jeho prozatím poslední významnou rolí byl záporák v komiksovém filmu LOGAN.

V roce 2005 napsal scénář, podle svých vlastních zkušeností ze Svazijska (jež si zapisoval do později knižně vydaného deníku), k filmu SOUMRAK NAD JIŽNÍ AFRIKOU, který následně i zrežíroval a do kterého se mu podařilo obsadit zvučná herecká jména typu Gabriel Byrne, Emily Watson nebo Julie Walters. Za tento snímek byl nominovaný na cenu Douglase Hickoxe, která se udílí debutujícím režisérům.

Grant je ženatý a má dvě děti – dceru Olivii a nevlastního syna Toma.

Dominik "Kaucuk" Horáček

Herecká filmografie

Filmy

2017 Logan: Wolverine
Zabiják & bodyguard
2016 Jackie
Jejich nejlepší hodina a půl
Jennifer, poslední drakobijec (TV film)
2014 Za vlast a královnu
2013 Dom Hemingway
Khumba
2012 Pán času: Sněhuláci (TV film)
Zambezia
2011 Darebák David: Film
Foster
How to Stop Being a Loser
Sotto il vestito niente - L'ultima sfilata
Železná lady
2010 First Night
Jackboots on Whitehall
Louskáček ve 3D
2009 Cuckoo
Znovu se zamilovat
2008 Garden of Eden, The
Špína a moudrost
2007 Slečna Marplová: Nemesis (TV film)
2006 Cesta k vítězství (TV film)
Penelope
2005 Mrtvá nevěsta Tima Burtona
Říkejte mi Kubrick
2004 Story of an African Farm, The
2003 Napoleon
Rozverná mládež
2002 Pes baskervillský (TV film)
Sherlock Holmes: Případ zla (TV film)
2001 Akce kachna
Gosford Park
Sinatra
2000 Červený Bedrník: Nuda (TV film)
Červený Bedrník: Přátelé a nepřátelé (TV film)
Červený Bedrník: Renomé (TV film)
Mistr zázraků
Příběhy upírka Rudolfa
Victoria's Secrets (TV film)
1999 Comic Relief: Doctor Who and the Curse of Fatal Death
Červený Bedrník: Královské výkupné (TV film)
Červený Bedrník: Valentine Gautier (TV film)
Trial & Retribution III (TV film)
Vánoční koleda (TV film)
Zápas
1998 Cash In Hand
Vše pro lásku
1997 Domácí štěstí
Food of Love
Polibek hada
Royal Scandal, A (TV film)
Spice World
1996 Portrét dámy
Studené denní světlo
Večer tříkrálový
1995 Bed (TV film)
Jack a Sarah
1994 Butter (TV film)
Pret-A-Porter
1993 Calliope
Franz Kafka's It's a Wonderful Life
Suddenly, Last Summer (TV film)
Věk nevinnosti
1992 Drákula
Hráč
1991 Hudson Hawk
Příběh z Los Angeles
1990 Henry a June
Killing Dad or How to Love Your Mother
Měsíční hory
1989 Jak prorazit v reklamě
Warlock
1988 Codename: Kyril (TV film)
1987 Hidden City
Withnail a já
1986 Honest, Decent & True (TV film)

TV seriály

2016 Hra o trůny (TV seriál)
Nikdo (S06E08)
Krev mé krve (S06E06)
Vrata (S06E05)
2015 Jekyll a Hyde (TV seriál)
Ztracená archa (TV seriál)
2014 Girls (TV seriál)
Hra (S03E10)
Drobné výdaje (S03E08)
Pravda nebo úkol (S03E02)
další epizody (4)
Panství Downton (TV seriál)
Episode #5.5 (S05E05)
Episode #5.4 (S05E04)
Episode #5.3 (S05E03)
další epizody (4)
2012 Playhouse uvádí (TV seriál)
The Other Woman (S01E10)
Strach (TV seriál)
Pán času (TV seriál)
Doktorovo jméno (S07E14)
Zvony svatého Jana (S07E07)
Sněhuláci (S07E06)
2011 Kvítek karmínový a bílý (TV seriál)
2007 Haló, tady Bombaj (TV seriál)
2004 Slečna Marplová (TV seriál)
2003 Doctor Who: Scream of the Shalka (TV seriál)
Posh Nosh (TV seriál)
1999 Ať jedí koláče (TV seriál)
Červený Bedrník (TV seriál)
1997 Captain Star (TV seriál)
1996 Cold Lazarus (TV seriál)
Karaoke (TV seriál)
1994 Hard Times (TV seriál)
Room 101 (TV seriál)
1993 Treasure Island (TV seriál)
1985 Screen Two (TV seriál)

Dokumentární

2015 Sedm smrtelných hříchů v říši zvířat (TV seriál)
Wellington (TV film)
2013 The Riviera: A History in Pictures (TV seriál)
2012 For No Good Reason
Richard E. Grant's Hotel Secrets (TV seriál) - mod.
2011 QI Genesis (TV film)
2007 British Film Forever (TV seriál)
Elementary My Dear Viewer (TV film)
2006 King's Head: A Maverick in London, The
Medvědi z Montany (TV film)
The 50 Greatest Comedy Films (TV film)
2004 Story of Bohemian Rhapsody, The (TV film)
2003 100 Greatest Movie Stars, The (TV film)
2002 Seven Days That Shook the Spice Girls (TV film)
2001 I Love 1980's (TV seriál)
Making of 'Gosford Park', The (TV film)
2000 William Shakespeare - a.z.
1999 Moonshot - the Spirit of 69 (TV film)
1998 Spice Girls: British Invasion, Unauthorized & Spicy
1996 An Evening with Lily Savage (TV film)
1995 Empire of the Censors (TV film)
1990 Cutting Edge (TV seriál)

TV pořady

2014 The EE BAFTA Film Awards 2014 (TV pořad)
2012 The Orange BAFTA Film Awards 2012 (TV pořad)
2006 First Tuesday Book Club (TV pořad)
The Chaser's War on Everything (TV pořad)
2002 Judi Dench: A BAFTA Tribute (TV pořad)
2001 We Know Where You Live (TV pořad)
2000 Victoria Wood with All the Trimmings (TV pořad)
1997 An Audience with Elton John (TV pořad)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace