foto

Johanna Sinisalo

  • nar. 1958
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Finská autorka science fiction a fantasy, Sinisalo, studovala komparativní literaturu a drama mezi dalšími předměty na Univerzitě Tampere. Profesionálně pracovala v oblasti reklamy, kde se dostala na pozici marketing designer.

Důležitá postava rozkvětu finského science fiction na konci 80. let a na začátku 90. let (vyhrála vzácnou kolekci cen Atorox za krátkou fikci v žánru), byla také první, kdo učinil průlom mezi žánrovými literárními bariérami. Sinisalo byla oceněna cenou Finlandia Prize za literaturu roku 2000 za svoji první knihu, Ennen päivänlaskua ei voi (přeloženo jako Not Before Sundown rok 2003 a znovu jako Troll – A Love Story roku 2004 pro americký trh). Tato kniha byla přeložena do několika jazyků. Not Before Sundown bylo oceněno cenou James Tiptree Jr. Award roku 2004. Filmová práva byla prodána roku 2006 režisérovi Carteru Smithovi.

Film Europe

Scenáristická filmografie

Filmy

2012 Iron Sky

TV seriály

2007 Sydänjää (TV seriál)
Epizoda 16 (S01E16)
Epizoda 5 (S01E05)
Epizoda 2 (S01E02)
další epizody (4)
2004 Käenpesä (TV seriál)
1999 SunRadio (TV seriál)
1998 Samaa sukua, eri maata (TV seriál)
1996 Elämän suola (TV seriál)
1995 Kotikatu (TV seriál)

Režijní filmografie

TV seriály

2008 Suomi vuonna 2030 (TV seriál)

Herecká filmografie

TV pořady

2009 Puoli seitsemän (TV pořad)
2008 Strada (TV pořad)
2007 Kirjamaa (TV pořad)
2004 Arto Nyberg (TV pořad)
2002 Runoraati (TV pořad)
1999 Kokkisota (TV pořad)
1998 Uutisvuoto (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace