foto

Jaromír Klempíř

  • nar. 5.6.1944
    Velká Chuchle, Protektorát Čechy a Morava
  • zem. 13.7.2016 (72 let)

Biografie

Jaromír Klempíř pochází z Prahy, od dětství hrál na klavír, poté studoval na Státní konzervatoři hru na bicí, skladbu a dirigování, ještě za studií vstoupil do rokenrolové skupiny Pavla Sedláčka, v roce 1962 se pak stal členem skupiny Olympic (obojí v rámci Semaforu). V letech 1965-1967 byl pak členem divadelního uskupení Apollo bratří Štaidlů a Karla Gotta. Zde také začaly jeho první (a hned úspěšné) skladatelské pokusy. Před počátkem spolupráce Karla Gotta s Karlem Svobodou byl Jaromír Klempíř jedním z nejvýznamnějších skladatelů Gottových písní, připomeňme například hity C'est la vie nebo Hej, páni konšelé, některé z nich uspěly i na mezinárodních festivalech (Pošli to dál, Proč ptáci zpívají). Kromě toho Klempíř skládal pro další členy Apolla, jako byli Karel Hála nebo Pavlína Filipovská, ale také například pro Helenu Vondráčkovou nebo Václava Neckáře.

V roce 1967 byl Klempíř vážně zraněn při autonehodě, která mu znemožnila odjet s Gottem na půlroční vystupování do Spojených států. Po roce 1968 byl redaktorem v Supraphonu, následně působil v hudebních tělesech Swing Quartet, Jazz revue, od roku 1974 byl členem Orchestru Československé televize, stále ale skládal písně pro různé zpěváky, sluší se připomenout spolupráci s Waldemarem Matuškou (Jen se přiznej, že ti scházím) nebo počátkem 80. let například s Hanou Zagorovou (z roku 1979 pochází unikátní česko-italský duet Setkání Hany Zagorové s Drupim). V roce 1990 skončil Klempíř v Československé televizi, poté působil bez stálého angažmá znovu v Semaforu, kde pomáhal realizovat koncerty Jiřího Suchého a Jitky Molavcové, skládal také písně pro různá divadelní představení.

Z Klempířových prací pro film a televizi je na místě vyzvednout film KULHAVÝ ĎÁBEL (1968), do nějž napsal písně pro Václava Neckáře. Zkomponoval hudbu také pro historickou komedii SLASTI OTCE VLASTI (1969), v níž mimo jiné zpíval Karel Gott. S režisérem tohoto filmu Karlem Steklým později spolupracoval ještě víckrát (HROCH, 1973; PODIVNÁ PŘÁTELSTVÍ HERCE JESENIA, 1985). Z práci pro televizi připomeňme Klempířovu hudbu k seriálu DOKTOR Z VEJMINKU (1982) s dodnes známou písní Když jdou na mužskýho léta v podání Waldemara Matušky. V osmdesátých letech napsal Jaromír Klempíř hudební doprovod k řadě televizních pohádek, několik let skládal také písně pro MALÝ TELEVIZNÍ KABARET (1981-1985).

Pavel "argenson" Vlach

Skladatelská filmografie

Filmy

1991 Kosmická čarodějnice v Čeboni (TV film)
1989 O Budulínkovi
1987 Podivná nevěsta (TV film)
1985 O Honzovi a princezně Dorince (TV film)
Podivná přátelství herce Jesenia
Robotóza (TV film)
1984 Honza a tři zakleté princezny (TV film)
O princezně Solimánské (TV film)
1982 Daleko od stromu (TV film)
Madlenka a strašidla (TV film)
O brokátové růži a slavíku z perleti (TV film)
Příhody pana Příhody
1981 Burácení s Burácem (TV film)
Jak Kačenka hledala tátu (TV film)
1980 Den velkého ticha (TV film)
Pohádka z šafránové louky (TV film)
1978 Kolombína (TV film)
O statečné princezně Janě (TV film)
1973 Hroch
1969 Slasti Otce vlasti

TV seriály

1988 Strom pohádek (TV seriál)
Divoké labutě (E04)
1986 Sluneční panenka a dešťový panáček (TV seriál)
1985 Doktor z vejminku (TV seriál)
Půjčka (E07)
1983 Doktor z vejminku (TV seriál)
Nemovitost (E06)
Býk na žír (E05)
1982 Doktor z vejminku (TV seriál)
Veřejné osvětlení (E04)
Láska a úklady (E03)
Důchod (E02)
další epizody (4)

TV pořady

1977 Malý televizní kabaret (TV pořad)

Hudební videoklipy

1968 Karel Gott: Proč ptáci zpívají (hudební videoklip)
1967 Karel Gott: Pošli to dál (hudební videoklip)
Karel Gott: Večerní chorál (hudební videoklip)
1966 Karel Gott: C'est la vie (hudební videoklip)

Herecká filmografie

Host

TV pořady

2004 Kam zmizel ten starý song (TV pořad)
1977 Malý televizní kabaret (TV pořad)