foto

Richard Dormer

  • nar. 11.11.1969 (47 let)
    Portadown, Severní Irsko, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Richard Dormer je severoirský herec, dramatik a scénárista.

Narodil se 11. listopadu 1969 v Armaghu (Severní Irsko, Velká Británie). Po absolvování londýnské The Royal Academy of Dramatic Art (RADA) nějakou dobu žil a pracoval v Londýně, poté se vrátil zpět do Severního Irska. Nyní žije v Belfastu se svou ženou, režisérkou Rachel O'Riordan.

Do povědomí veřejnosti se Dormer zapsal především svým ztvárněním proslulého severoirského profesionálního hráče kulečníku (snookeru) Alexe Higginse v divadelní hře Hurricane (2003), kterou sám napsal. Hra sklidila úspěch jak ze strany kritiky, tak i od Higginse samotného a zajistila Dormerovi cenu Stage Award 2003 za nejlepšího herce. V roce 2004 získal Dormer další cenu v kategorii Nejlepší herec, tentokrát The Irish Times Best Actor Award za účinkování ve hře Franka McGuinnesse Observe the Sons of Ulster Marching Towards the Somme. Účinkoval i v dalších divadelních hrách (např. Člověk nikdy neví od G.B.Shawa, Shakespearovo Mnoho povyku pro nic, Private Lives od Noëla Cowarda a Beckettovo Čekání na Godota).

Sám Dormer je autorem několika divadelních her (The Half, Gentleman's Tea Drinking Society). Jeho posledním dílem je hra Drum Belly (Abbey Theatre,2013), odehrávající se v Brooklynu v létě roku 1969 a nahlížející do temného podsvětí irských gangsterů.

V oblasti filmu byl i přes svůj nesporný talent dlouho nucen spokojit se s rolemi vedlejších postav. Zlom přišel v roce 2012 s filmem Good Vibrations, ve kterém ztvárnil hlavní roli zakladatele belfastské punkové scény Terriho Hooleye. Film byl uveden na filmovém festivalu v Cannes 2012 a následně získal ocenění za nejlepší film na irském festivalu Galway Film Fleadh. Film byl velmi dobře přijat kritiky a Dormerovo ztvárnění hlavní postavy mu vyneslo nominaci na cenu za nejlepšího herce v Irish Film & Television Awards 2013.

V televizi jej momentálně můžeme vidět v britských seriálech Hunted a Hidden, větší roli mu ale přinesl seriál Game of Thrones, kde v 3.sérii ztvárnil Berica Dondarriona,

Sihaia

Herecká filmografie

Filmy

2015 We're Doomed! The Dad's Army Story (TV film)
11 minut
2014 Hyena
Porazit Socrata
71
2013 Dark Touch
SLR
Wodehouse in Exile (TV film)
2012 Good Vibrations
Skok
2011 Brendan Smyth: Betrayal of Trust (TV film)
2009 Best: His Mother's Son (TV film)
Ghost Machine
Pět minut v nebi
Pumpgirl
2007 Legenda o mém synovi (TV film)
2006 Hříšné město
2005 Mocný Kelt
Show začíná
2003 Holy Cross (TV film)
2002 Puckoon
Uprchlíci
2001 Nebezpečná mapa
1997 Further Gesture, A
1992 Accentuate the Positive (TV film)

TV seriály

2017 Rellik (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
Městečko Fortitude (TV seriál)
Epizoda 10 (S02E10)
Epizoda 9 (S02E09)
Epizoda 8 (S02E08)
další epizody (10)
Hra o trůny (TV seriál)
Za zdí (S07E06)
Východní hlídka (S07E05)
2016 Tři mušketýři (TV seriál)
Brothers in Arms (S03E03)
Hra o trůny (TV seriál)
Nikdo (S06E08)
2015 Městečko Fortitude (TV seriál)
Epizoda 11 (S01E11)
Epizoda 10 (S01E10)
Epizoda 9 (S01E09)
další epizody (11)
2013 Hra o trůny (TV seriál)
O medvědovi a krásné panně (S03E07)
Cesta vzhůru (S03E06)
Políbený ohněm (S03E05)
další epizody (4)
2011 Justice (TV seriál)
V utajení (TV seriál)
1992 Mladý Indiana Jones (TV seriál)
1991 Soldier Soldier (TV seriál)
1986 Casualty (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace