foto

Cary Grant

  • nar. 18.1.1904
    Bristol, Anglie, Velká Británie
  • zem. 29.11.1986 (82 let)
    Davenport, Iowa, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„Byl tak jednoznačně nejlepší ze všech, že neznám nikoho, s kým bych ho mohl jen srovnat.“ - Howard Hawks

Cary Grant, jedna z největších a nejmilovanějších hvězd, které Hollywood kdy znal, se narodil roku 1904 v jihoanglickém Bristolu pod jménem Archibald Alec Leach (jméno, které pro svou postavu ve filmu Ryba jménem Wanda použil Grantův velký obdivovatel, John Cleese).

V šestnácti letech se přidal k dvouletému turné jevištní skupiny po USA a v rychle se rozvíjející zemi už zůstal. Dal se k divadlu, ale už na začátku třicátých let odjel do Los Angeles a uspěl na kamerových zkouškách studia Paramount, s kterým také podepsal první smlouvu. V prvních letech své herecké kariéry (debutem byl snímek „This Is the Night“ roku 1932) byl spíše šedou eminencí vedle ženských velkých jmen – Marlen Dietrich, Nancy Caroll či Mae West (na tu poslední později vzpomínal jako na jeho největší učitelku herectví). Teprve, když ho Paramount uvolnil studiu RKO, našel Grant svůj distinktivní výraz vedle Katherine Hepburn ve filmu „Sylvia Scarlett“. Když mu roku 1937 vypršela smlouva u Paramountu, Grant ji neprodloužil a stal se jako první velký herec nezávilslý na studiovém systému – což byl v oné době velice odvážný a riskantní tah.

Ten samý rok nastal konečně průlom v jeho kariéře. Prvním velkým hitem, snímkem „Topper“ (Přátelé z onoho světa) a posléze „The Awful Truth“ (Nahá pravda) se zařadil mezi hvězdy první velikosti. Poté už se hity jenom valily. Čtveřicí klasických filmů z let 1938 a 1940 se pak navždy zapsal do dějin kinematografie jako nezaměnitelný charakterní komik, byly to: „Bringing up Baby“ (Leopardí žena) „Holiday“, „His Girl Friday“ (Jeho děvče Pátek) a především pak „The Philadelphia Story“ (Příběh z Filadelfie).

„Tak dlouho jsem předstíral, že jsem tím, kým jsem chtěl být, že jsem se jím stal. Nebo se on stal mnou.“ - Cary Grant

V té době už byla jeho hvězdná image odměřeného, lehce sarkastického a neodolatelného gentlemana natolik silná a zdánlivě neotřesitelná, že si jen stěží někdo dokázal představit, že by mohl hrát cokoli jiného. Stal se archetypem, idolem, definovaným svým mužným zjevem, specifickým smyslem pro humor a v neposlední řadě i svým nezaměnitelným středo-atlantickým přízvukem. Ale právě role ve filmech, které se těmto obrazům vymykali, patří ke Caryho vrcholům. Patří k nim zejména thrillery Alfreda Hitchcocka, pro kterého byl Grant koruním hercem (spolu s Jamesem Stewartem) – "Suspicion" (Podezření, 1941), "Notorious" (Pověstný muž, 1946), "To Catch a Thief" (Chyťte zloděje, 1955) a "North by Northwest" (Na sever severozápadní linkou, 1959) – nebo hitchcockovská komedie s Audrey Hepburn „Charade“ (Šaráda, 1963).

„Jediný herec, kterého jsem kdy miloval“ - Alfred Hitchcock

Ceny Academie se mu celý život vyhýbaly, nominovaný byl pouze dvakrát – jako omluvu a ocenění jeho životního díla mu byl udělen Oskar až roku 1970. Jinak však neměl o uznání nouzi – jako jeden z opravdu mála současníků byl po několik desetiletí zárukou finančního úspěchu svých filmů a fanošků měl za svého života víc než dost. Americký filmový institut ho vyhlásil druhou největší mužskou filmovou hvězdou všech dob, v těsném závěsu za Humprey Boghartem. V listopadu roku 2004 ho časopis Premier prohlásil dokonce za Největší hereckou hvězdu všech dob. Ian Flemming přiznal, že při vzniku bondovek tvořil Bondovu postavu s předobrazem Caryho Granta v hlavě – a první Bond, Sean Connery byl do role vybrán také proto, že byl Grantovi typově podobný.

„Nejenom v tom nechci hrát, ale jestli v tom nebude Rex Harrison, nechci to ani vidět.“ - Cary Grant (odpověď na nabídku role profesora Higginse v My Fair Lady)

Posledním Caryho snímkem byl „Walk don´t run“ (1966) po kterém se rozhodl definitivně ukončit hereckou kariéru. V jistém smyslu tím siganilizuje definitivní konec zlaté éry Hollywoodu, jeho hřejivého lesku a jednoduché sofistikovanosti. Možná, že vedle nové generace vedené mladšími tvářemi – Jackem Nicholsonem, Dustinem Hoffmanem či Dennisem Hopperem – už pro něj nebylo místo, ale filmy, které po sobě zanechal se v nové době neztratily a stále v sobě nesou své kouzlo, jako připomínka klidnějších, méně chaotických dnů.

„Ztělesňuje něco co se dá popsat jako šťastnější dny – období, kdy jsme měli k hercům daleko jednodušší a čistější vztahy.“ - Pauline Kael

Cary Grant zemřel 29. listopadu 1986 na srdeční infarkt.

Jakub "Eddard" Otevřel

Herecká filmografie

Filmy

2015 Trumbo - a.z.
1982 Mrtví muži nenosí skotskou sukni - a.z.
1981 Elvis: Takhle to je! - a.z.
1966 Walk Don't Run
1964 Father Goose
1963 Šaráda
1962 Kouzlo norkové kožešiny
1960 Tráva je zelenější
1959 Na sever severozápadní linkou
Operace Spodnička
1958 Indiskrétní příběh
Romance na řece
1957 Dejte jim za mě pusu
Nezapomenutelná láska
Pýcha a vášeň
1955 Chyťte zloděje
1953 Dream Wife
1952 Omlazovací prostředek
Room for One More
1951 Callaway Went Thataway
Lidé budou pomlouvat
1950 Crisis
1949 I Was a Male War Bride
1948 Every Girl Should Be Married
Vysněný dům pana Blandingse
1947 The Bachelor and the Bobby-Soxer
The Bishop's Wife
1946 Night and Day
Pochybná žena
Without Reservations
1945 George White's Scandals - a.z.
1944 Jezinky a bezinky
Nic než osamělé srdce
Once Upon a Time
Shining Future, The
1943 Mr. Lucky
Směr Tokio
1942 Once Upon a Honeymoon
Rozruch ve městě
1941 Podezření
Serenáda za úsměv
1940 Jeho dívka Pátek
Moje nejmilejší žena
Příběh z Filadelfie
The Howards of Virginia
1939 Gunga Din
In Name Only
Jen andělé mají křídla
1938 Holiday
Leopardí žena
Topper na cestách - a.z.
1937 Nahá pravda
Přátelé z onoho světa
The Toast of New York
When You're in Love
1936 Big Brown Eyes
The Amazing Quest of Ernest Bliss
Wedding Present
Čest pilotů
1935 Enter Madame
Pirate Party on Catalina Isle
Sylvia Scarlett
The Last Outpost
Wings in the Dark
1934 Born to Be Bad
Hollywood on Parade No. B-1
Kiss and Make Up
Ladies Should Listen
Thirty Day Princess
1933 Alice in Wonderland
Gambling Ship
I'm No Angel
Křivdila mu
The Eagle and the Hawk
The Woman Accused
1932 Devil and the Deep
Hot Saturday
Madame Butterfly
Merrily We Go to Hell
Plavovlasá Venuše
Singapore Sue
Sinners in the Sun
This Is the Night

Dokumentární

2015 Cary Grant (TV film) - a.z.
Leslie Howard: The Man Who Gave a Damn - a.z.
2010 Dějiny Hollywoodu (TV seriál) - a.z.
2007 Hippies (TV film)
Why Be Good? Sexuality & Censorship in Early Cinema - a.z.
2004 Auf den Spuren Winnetous (TV film)
2003 Christmas from Hollywood - a.z.
2001 War Stories with Oliver North (TV seriál)
1999 Cary Grant on Film
1997 The Silver Screen: Color Me Lavender - a.z.
1995 Vampira - a.z.
1990 Marilyn: Something's Got to Give (TV film)
1989 Playboy Video Centerfold: Dutch Twins - a.z.
1985 George Stevens: A Filmmaker's Journey
1984 Ingrid - a.z.
1982 Showbiz Goes to War (TV film) - a.z.
1981 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV film)
1980 Sinatra: The First 40 Years (TV film)
1979 Ken Murray Shooting Stars - a.z.
1977 That's Action
1976 It's Showtime
Písně pro poválečnou dobu
1975 Brother, Can You Spare a Dime?
1972 Hollywood: The Dream Factory (TV film) - a.z.
1970 Elvis
1965 Hollywood My Home Town - a.z.
The Love Goddesses
Tribute to the Will Rogers Memorial Hospital, A
1964 The Big Parade of Comedy - a.z.
1963 Hollywood Without Make-Up - a.z.
Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.
1944 Road to Victory
1939 Screen Snapshots Series 19, No. 1
1938 Screen Snapshots Series 18, No. 4
1936 Fashions in Love
Screen Snapshots Series 15, No. 8
1934 Hollywood on Parade No. B-6
1933 Hollywood on Parade No. A-9
Hollywood on Parade No. B-5

TV pořady

2009 1939: Hollywood's Greatest Year (TV pořad)
1985 The American Film Institute Salute to Gene Kelly (TV pořad)
1979 American Film Institute Salute to Alfred Hitchcock, The (TV pořad)
1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace