foto

Olivier Hussenot

  • nar. 10.9.1913
    Paříž, Francie
  • zem. 25.8.1978 (64 let)
    Meudon, Francie

Biografie

Jako principál vlastní divadelní společnosti prezentoval francouzský herec Olivier Hussenot své umění především na jevišti, od konce 40. let dvacátého století ale na své konto nastřádal i přes stovku vedlejších rolí ve filmu a televizi. Pocházel z Paříže a s herectvím se začal seznamovat počátkem třicátých let v rámci kočovné společnosti Comédiens Routiers. V tomto uskupení se svými kolegy upřednostňoval pantomimu, zatímco klasickému divadlu se věnovali spíše jen ve formátu volného zpracování a improvizace.

Ve společnosti Comédiens Routiers se Hussenot setkal s později významným divadelním režisérem Jean-Pierrem Régnierem (1914-2005), s nímž v roce 1946 založil vlastní společnost Hussenot-Grénier, která se pak na různých pařížských scénách věnovala uvádění světového i francouzského moderního repertoáru (Ustinov – Láska čtyř plukovníků, Dürrenmatt – Návštěva staré dámy). Ve společnosti Hussenot-Grénier získávali první zkušenosti později významní herci typu Jeana Rocheforta. Koncem čtyřicátých let se Hussenot začal objevovat i před filmovou kamerou, s Grénierem se například setkal v detektivce VŮNĚ DÁMY V ČERNÉM (Le parfum de la dame en noir, 1949), větší roli hrál ve filmu z prostředí mladých fotbalistů BOHOVÉ NEDĚLE (Les dieux du dimanche, 1948).

Ke spolupráci začali Hussenota zvát významní režiséři jako Marcel Carné nebo Henri-Georges Clouzot, pozdější časté zařazení v úlohách policejních komisařů zahájil Hussenot s Decoinovým dramatem TŘI TELEGRAMY (Trois télégrammes, 1950). Četné příležitosti dostával i v historických kostýmech, jako republikánský komisař se objevil v romantické komedii z doby francouzské revoluce ROZKOŠNÁ CAROLINE (Caroline chérie, 1951), úlohu děkana v Avignonu ztvárnil v životopisném snímku PAN FABRE (Monsieur Fabre, 1951). V mezinárodním měřítku jej zviditelnila role pana Tranche-Montagne, přítele titulního hrdiny (Gérard Philipe) v mimořádně úspěšném filmu FANFÁN TULIPÁN (Fanfan la Tulipe, 1952).

S Gérardem Philipem hrál Hussenot ještě několikrát, byly to například slavné VELKÉ MANÉVRY (Les grandes manoeuvres, 1955), kde hrál prefekta, mezitím se jeho filmografie rozšiřovala o další role policejních inspektorů (KOMISAŘ MAIGRET KLADE PAST – Maigret tend un piège, 1958; NINA, 1959; BUBLINY VE VODĚ – Dans l’eau… qui fait des bulles, 1962), na přelomu 50. a 60. let se začal objevovat i v televizních seriálech. Jako vyvolávače na pouliční pouti jsme jej mohli zahlédnout i ve filmu BÁJEČNÁ ANGELIKA (Merveuilleuse Angélique, 1965). V této době se Hussenot vyskytoval před kamerou již jen výjimečně, připomeňme ale poměrně velkou roli v komedii NEDĚLE ŽIVOTA (Le dimanche de la vie, 1967), vedlejší úlohu strýce pak odehrál ve filmové verzi slavné divadelní frašky BROUK V HLAVĚ (A Flea in Her Ear, 1968).

Divadelní společnost Hussenot-Grénier byla rozpuštěna v roce 1957, poté Olivier Hussenot hrál například v Molièrových hrách, v divadle Théâtre du Vieux-Colombier hrál v Shakespearově komedi Večer tříkrálový, na dalších scénách pak účinkoval v dalších kusech světové klasiky (Čechov, Beaumarchais) i moderny (L. Pirandello, B. Brecht, H. Ibsen). V sedmdesátých letech se často objevoval v historických televizních seriálech (JOSEPH BALSAMO, 1973; MARKÝZ DE BOIS-DORÉ – Ces beaux messieurs de Bois-Doré, 1976). Před filmovou kamerou ztvárnil naposledy postavu notáře v mezinárodně obsazeném dramatu NUTNÁ OBĚŤ (La part du feu, 1978).

Olivier Hussenot zemřel v Meudonu nedaleko Paříže 25. srpna 1978 ve věku 64 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1978 M58, la magnitude du bout du monde
Part du feu, La
1974 Antoine et Sébastien
Mrak v zubech
Pourvu qu'on ait l'ivresse
1973 Sourire vertical, Le
1972 Pas folle la guêpe
Vie et la passion de Dodin-Bouffant, La (TV film)
Vražda je vražda
1971 La Possédée (TV film)
Macédoine
1970 Escadron Volapük, L'
Ils
1969 Une soirée au bungalow (TV film)
1968 Brouk v hlavě
1967 Dimanche de la vie, Le
1966 Chien fou, Le
Les affaires sont les affaires (TV film)
1965 Báječná Angelika
Coup de grâce, Le
Version grecque (TV film)
1964 L'huitre et la perle (TV film)
Médecin malgré lui, Le (TV film)
1962 À fleur de peau
1961 Le massacre des innocents (TV film)
Vendetta, La
1960 Crésus
Dans l'eau qui fait des bulles
L'homme à l'oreille cassée (TV film)
Une gueule comme la mienne
1959 Nina
1958 Maigret klade past
The Roots of Heaven
1957 Pod pokličkou
1956 Nejlepší část
1955 Je suis un sentimental
Les Hommes en Blanc
Milord l'Arsouille
Velké manévry
1954 Après vous, duchesse
Mam´zelle Nitouche
Obsession
1953 Amours finissent à l'aube, Les
Vierge du Rhin, La
1952 Boží soud
Dents longues, Les
Fanfán Tulipán
La jeune folle
Ouvert contre X
Rendez-vous à Grenade
Rideau rouge, Le
1951 La Belle image
Laurel a Hardy zdědili ostrov
Le voyage en Amérique
Pan Fabre
Rozkošná Caroline
1950 Fusillé à l'aube
Marie du port, La
Miquette a její matka
Trois télégrammes
1949 Histoires extraordinaires à faire peur ou à faire rire...
Parfum de la dame en noir, Le
Soif des hommes, La
1948 Dieux du dimanche, Les

TV seriály

1976 Les mystères de New York (TV seriál)
Markýz de Bois-Doré (TV seriál)
1974 Jean Pinot, médecin d'aujourd'hui (TV seriál)
Le deuil sied à Electre (TV seriál)
Messieurs les jurés (TV seriál)
1973 Joseph Balsamo (TV seriál)
1971 Nouvelles aventures de Vidocq, Les (TV seriál)
1966 Le trompette de la Bérésina (TV seriál)
1965 Bonheur conjugal, Le (TV seriál)
1964 Abonent na lince U (TV seriál)
Aventures de Monsieur Pickwick, Les (TV seriál)
1962 Commandant X (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace