Reklama

Reklama

Pavel Krejča

Pavel Krejča

nar. 1945
Protektorát Čechy a Morava

zem. 20.03.2021
neznámo kde

Biografie

Hudební skladatel a aranžér Pavel Krejča se prosadil již v šedesátých letech coby člen hudební rockové skupiny skupiny Hipps (Petr a Jan Spálený) a nástupnického, spíše popového hudebního uskupení, Apollobeatu, které doprovázelo v divadle Appolo mj. Yvonne Přenosilovou, Karla Hálu, Pavlínu Filipovskou. Od začátku následující dekády – po odchodu Jana Spáleného – Křejča vedení této skupiny převzal.

Vedle toho byl v tomto období zaměstnán ve výtvarném oddělení československé televize. „Na tom zaměstnání bylo nejhezčí to, že jsem nemusel dodržovat pravidelnou pracovní dobu a měl jsem trošku volnější režim. Vytvářel jsem doplňky do televizních inscenací – různé žárovičky, malůvky a podobně. A mohl jsem se naplno věnovat muzice,“ vzpomíná v rozhovoru pro týdeník Rozhlas.

Za svou kariéru spolupracoval s řadou zpěváků (např. Petr Spálený, Michal Tučný, Václav Neckář a Věra Martinová), pro které napsal mnoho úspěšných písní. Namátkou uveďme „Plakalo bejby“ (Petr Spálený), „Až na vrcholky hor“ či „Nebe, peklo, ráj“ (Věra Martinová). Kromě populární hudby je autorem scénické hudby k několika televizním pohádkám, např. O nejchytřejší princezně.

Pavel Krejča ovládá též hru na celou řadu hudebních nástrojů. Jako dítě začínal s houslemi, později se učil na trubku. Jako voják byl členem Posádkové hudby Příbram, kde hrál na lesní roh. Ve zmiňovaných hudebních skupinách hrál později třeba na melofon (lesní roh s korpusem), mandolínu či klávesové nástroje.

Honza "HonzaBez" Bezděkovský

Skladatel

Filmy
1989

Foukaliště (TV film)

1988

Kouzelnice od Křídového potoka (TV film)

 

Čertova skála (TV film)

1987

Mistr Pleticha a pastýř Jehňátko (TV film)

 

O nejchytřejší princezně (TV film)

1986

Prstýnek bez kamínku (TV film)

1985

O loupežníku Olbramovi (TV film)

Seriály
1989

Strom pohádek

 

Pasáček a císařova dcera (E10)

 

Dobro a zlo (E09)

1988

Cesta do hlubin kočičí duše

 

Strom pohádek

 

Rozhodni obraze krásný (E08)

 

Bez práce nejsou koláče (E07)

 

O třech synech (E06)

 

O chytré Marině (E05)

Hudební videoklipy
1970

Petr Spálený: Plakalo bejby

Krátkometrážní
1985

Náušnice (TV film)

Reklama

Reklama