foto

Gary Basaraba

  • nar. 16.3.1959 (59 let)
    Edmonton, Alberta, Kanada
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Gary Basaraba je kanadský herec, známý především pro ztvárňování postav policejních oficírů. Narodil se ve Vancouveru a v roce 1982 vystudoval Yale School of Drama na British Columbia University.

Jako seržant Richard Santoro hrál v policejním seriálu BROOKLYN SOUTH /1997-1998/ a v roli policisty Raye Hecklera účinkoval v kritiky dobře přijatém nicméně krátce vysílaném seriálu BOOMTOWN /2002-2003/. Podle DVD komentáře k první sezóně tohoto seriálu odehrál Basaraba veškeré kaskadérské scény a dbal na to aby všechny policejní postupy byly věrohodné a přesné.

V americkém snímku režiséra Alana Rudolpha MRS. PARKER AND THE VICIOUS CIRCLE /1994/ ztvárnil postavu Heywooda Brouna – jednoho z největších amerických novinářů 20.století. V roli šerifa Gradyho Kilgora se objevil v komediálním dramatu FRIED GREEN TOMATOES /1991/.

Z nepolicejních rolí se představil v postavě svatého Ondřeje z kultovního snímku Martina Scorseseho THE LAST TEMPTATION OF CHRIST /1988/ a v životopisném snímku o countryové zpěvačce Patsy Cline SWEET DREAMS /1985/ s Jessicou Lange a Edem Harrisem účinkoval ve vedlejší roli Woodhouse.

Basaraba hrál postavu Homera Zuckermana v remaku filmu z roku 1973 a stejnojmenného románu E.B.Whitea CHARLOTTE'S WEB /2006/ s Dakotou Fanning a Julií Roberts. S Mary Steenburgen hrál v rodinném filmu ONE MAGIC CHRISTMAS /1985/ a od roku 2007 se pravidelně objevuje v kanadském seriálu MIXED BLESSINGS. V epizodních rolích se mihnul v seriálech LAW & ORDER a LAW & ORDER: SPECIAL VICTIM UNITS.

Svůj hlas propůjčil jednomu ze šmoulovi "Silákovi" v rodinné komedii pro děti THE SMURFS /2011/. V roce 2003 byl nominován na cenu DVD Premiere Award pro nejlepšího herce ve vedlejší roli za akční komedii K-9: P.I. /2002/.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2019 The Irishman
2018 American Animals
Little Italy
2017 Suburbicon: Temné předměstí
2012 Město podnikatelů (TV film)
2011 Šmoulokoleda
2009 Únos vlaku 1 2 3
2008 Danny Fricke (TV film)
Nové sčítání hlasů (TV film)
2006 Jesse Stone: Smrt v jezeře (TV film)
Šarlotina pavučinka
2002 K-9: Soukromý detektiv
Nevěrná
Recept na vraždu (TV film)
2001 Sports Pages, The (TV film)
1999 Muž zázraků (TV film)
1997 Do posledního dechu
Vražedné ticho (TV film)
What Happened to Bobby Earl? (TV film)
Ďáblův obhájce (TV film)
1996 Striptýz
Writing on the Wall, The (TV film)
1995 Kůň pro Danny (TV film)
1994 Mrs. Parker a začarovaný kruh
Strom snů
1993 Ve vlastním zájmu (TV film)
1992 F-16 zabíjí (TV film)
1991 Smažená zelená rajčata
Temný vítr
Výstřely na sklonku dne (TV film)
1989 Little Sweetheart
1988 Poslední pokušení Krista
1987 Kdo je ta holka
1986 Nemilosrdně
1985 Alamo Bay
Kouzelné Vánoce
Sladké sny

TV seriály

2017 Chicago Justice (TV seriál)
Fool Me Twice (E12)
See Something (E03)
2016 Námořní vyšetřovací služba: New Orleans (TV seriál)
Pohřební průvod (S02E20)
2015 Pozůstalí (TV seriál)
Mezinárodní nájemný vrah (S02E08)
2014 Forever (TV seriál)
The Man in the Killer Suit (E10)
Strážce pořádku (TV seriál)
Raw Deal (S05E07)
Sběratelé kostí (TV seriál)
Mrtvola v kanále (S10E03)
2013 Lovci zločinců (TV seriál)
Nothing to Hide (S03E02)
Šílenci z Manhattanu (TV seriál)
K okamžitému zveřejnění (S06E06)
Spolupracovníci (S06E03)
2012 Šílenci z Manhattanu (TV seriál)
Ta druhá (S05E11)
2011 Myšlenky zločince: Chování podezřelých (TV seriál)
Vzpomínky (TV seriál)
With Honor (S01E05)
Castle na zabití (TV seriál)
Smrtící pizza (S03E20)
Flashpoint (TV seriál)
No Promises (S03E11)
2010 Spravedlnost v krvi (TV seriál)
After Hours (S01E10)
2009 Vražedná čísla (TV seriál)
Šipka času (S05E11)
Odložené případy (TV seriál)
Program ochrany svědků (S06E15)
2007 Mixed Blessings (TV seriál)
2006 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Zabiják (S06E14)
2005 Everybody Hates Chris (TV seriál)
Everybody Hates Greg (S01E10)
Everybody Hates Halloween (S01E06)
2003 Vzkvétající město (TV seriál)
The Big Picture (S02E06)
The Hole-in-the-Wall Gang (S02E05)
Haystack (S02E04)
další epizody (14)
2002 Vzkvétající město (TV seriál)
Coyote (S01E10)
The David McNorris Show (S01E09)
Crash (S01E08)
další epizody (10)
Zločin srdce (TV seriál)
Třetí hlídka (TV seriál)
Unleashed (S03E20)
2001 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Parasites (S02E19)
1999 Partners (TV seriál)
1997 Brooklyn South (TV seriál)
1995 Krajní meze (TV seriál)
1992 Právo a pořádek (TV seriál)
Point of View (S03E09)
1987 Miami Vice (TV seriál)
Duty and Honor (S03E15)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace