foto

Piero Lulli

  • nar. 1.2.1923
    Florencie, Itálie
  • zem. 23.6.1991 (68 let)
    Řím, Itálie

Biografie

Italský herec Piero Lulli byl v poválečném období vytíženým hercem béčkových žánrů, nejprve to byly filmy tzv. sandálu a meče, později především westerny, ale také špionážní filmy nebo horory. Narodil se ve Florencii a pocházel z kulturní rodiny, jeho otec Gino Lulli se prosadil jako barytonista a zpíval mimo jiné v milánské La Scale. Dodejme také, že hercem – s ohledem na filmografii podstatně významnějším – se později stal i Pierrův starší bratr Folco Lulli (1912-1970).

Před kamerou stál Piero Lulli poprvé již v devatenácti letech a debutoval v Rosselliniho válečném filmu PILOT SE VRACÍ (Un pilota ritorna, 1942). Vzápětí dostal velkou příležitost v ústřední dvojici s hvězdnou Assiou Noris v melodramatu MŮJ ŽIVOT PRO TEBE (Una storia d’amore, 1942). Jeho filmografie se pak rozrůstala pozvolna, poprvé se svým bratrem Folcem hrál v de Santisově neorealistickém filmu TRAGICKÝ HON (Caccia tragica, 1947). Hlavní mužské role pak spolu hráli po boku dohasínající hvězdy Elli Parvo v melodramatu ZÁVRAŤ LÁSKY (Vertigine d’amore, 1948). V komerčně velmi úspěšném filmu ANNA (1951) režiséra Alberta Lattuady hrál Piero Lulli vedlejší roli doktora Manziho.

Během padesátých let se Piero Lulli objevoval v různých žánrech, z několika válečných filmů připomeňme italsko-německý snímek DĚLOVÁ SERENÁDA (Pezzo, capopezzo e capitano, 1958), v němž se po boku Vittoria de Sicy opět setkal s bratrem Folcem. Svou participaci v žánru sandálu a meče – i v Itálii dnes často zatracovaného – zahájil s filmem ODYSSEUS (Ulisse, 1954), kde hrál bájného hrdinu Achilla, naopak později ve filmu ACHILLŮV HNĚV (L’ira di Achille, 1962) ztvárnil postavu Odyssea. Žánr sandálu a meče byl na vzestupu především na přelomu 50. a 60. let a tehdy Piero Lulli hrál středně velké role v bezmála dvaceti filmech tohoto zaměření, nad dobový průměr vynikl příběh o založení Říma ROMULUS A REMUS (Romolo e Remo, 1961), kde na sebe vzal podobu politika Sculpicia. U nás byl na DVD vydán také výpravný snímek VZPOURA PRETORIÁNŮ (La rivolta dei pretoriani, 1964), v němž odehrál velkou roli despotického římského císaře Domiciána.

Z umělecky hodnotnějších filmů připomeňme Monicelliho titul STALO SE V TURÍNĚ (I compagni, 1963), v němž se opět setkal s bratrem Folcem. V režii svého bratra a opět po jeho boku se Piero Lulli objevil v kriminálce GENTE D’ONORE (1967). Tehdy již odezněla obliba žánru sandálu a meče, ke slovu se dostaly italské spaghetti westerny a v nich znovu Piero Lulli dostal řadu velkých hereckých příležitostí. Jeho prvním westernem bylo ZNAMENÍ KOJOTA (Il segno del coyote, 1963), z dalších známějších filmů tohoto žánru připomeňme snímky jako BUFFALO BILL (Buffalo Bill, l’eroe del far west, 1965), CESTA K NENÁVISTI (Il piombo e la carne, 1966) nebo KDO VOLÁ PO POMSTĚ? (Quien grita venganza?, 1968).

Ve westernech hrál Piero Lulli po boku hvězd žánru jako byl například Gianni Garko; s ním a jeho manželkou, původem českou herečkou Zuzanou Martínkovou to byl například film PER 100.000 DOLLARI TI AMMAZZO (1967). Příležitostně se objevoval i v dalších žánrech, ve francouzsko-italském špionážním filmu TAJNÝ AGENT NA BLÍZKÉM VÝCHODĚ (Niente rose per OSS 117, 1968) hrál atentátem ohroženého diplomata Van Dycka. Lulliho účast na westernovém žánru důstojně uzavírá postava šerifa po boku Terence Hilla ve filmu MÉ JMÉNO JE NIKDO (Il mio nome e Nessuno, 1973), pak odehrál ještě několik rolí v zapomenutých filmech. Naposledy stál před kamerou jako německý generál ve válečném filmu LA SVASTICA NEL VENTRE (1977).

Piero Lulli zemřel v Římě 23. července 1991 ve věku 68 let, zanechal po sobě přes stovku filmových rolí.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1977 Svastica nel ventre, La
1975 Kleine Schwarze mit dem roten Hut, Der
1974 Figlio della sepolta viva, Il
Karambol 2
Mladá Lukrécie
1973 Mé jméno je Nikdo
1972 Mio nome è Shanghai Joe, Il
Můj milovaný vrah
1971 Más fabuloso golpe del Far-West, El
Una nuvola di polvere... un grido di morte... arriva Sartana
1970 C'è Sartana... vendi la pistola e comprati la bara
El Zorro justiciero
Komando špionů
Oro dei bravados, L'
1969 Comando al infierno
Eros e Thanatos
Pistolero dell'Ave Maria, Il
1968 Diablo bajo la almohada, Un
I morti non si contano
Joe... cercati un posto per morire!
Olovo nás rozsoudí
Pistola per cento bare, Una
Sette pistole per un massacro
Tajný agent na Blízkém východě
Tutto sul rosso
Vendetta è il mio perdono, La
1967 Cjamango
Desperado, El
Dos hombres van a morir
Dove si spara di più
Frontera al sur
Gente d'onore
Il Piombo e la carne
Per 100,000 dollari ti ammazzo
Rojo, El
Se sei vivo spara
1966 Osamělý mstitel
Prokletí smrti
Ringo del Nebraska
Ráfaga de plomo, Una
1965 Buffalo Bill: Hrdina divokého západu
Conquistatore di Atlantide, Il
Gladiatore che sfidò l'impero, Il
Ocaso de un pistolero
1964 Dva gladiátoři
Giganti di Roma, I
Golia alla conquista di Bagdad
Herkules proti babylonským tyranům
Herkulovo vítězství
La rivolta dei sette
Parias de la gloire, Les
Sansone contro il corsaro nero
Vzpoura pretoriánů
1963 D'Artagnan a tři mušketýři
Eroe di Babilonia, L'
Maciste, l'eroe piů grande del mondo
Nejkratší den
Segno del coyote, Il
Segno di Zorro, Il
Stalo se v Turíně
1962 Giulio Cesare contro i pirati
Karibský sokol
L'ira di Achille
Lancieri neri, I
Lasciapassare per il morto
Maciste contro lo sceicco
Re Manfredi
1961 L'ultimo dei Vikinghi
Regina dei tartari, La
Romulus a Remus
Spade senza bandiera
1960 Principe fusto, Il
Vacanze in Argentina
1959 Lupi nell'abisso
1958 Capitan Fuoco
Pezzo, capopezzo e capitano
1956 Suprema confessione
1955 Yalis, la vergine del roncador
1954 Acque amare
Campana di San Giusto, La
Ulisse
1953 Di qua, di là dal Piave
Prigioniera di Amalfi, La
Riscatto
Viva la rivista!
1952 Infame accusa
Solo per te Lucia
1951 Anna
Canzone di primavera
Lupo della frontiera, Il
1950 Sangue sul sagrato
Sentiero dell'odio, Il
1949 Cintura di castità
1948 Eroe della strada, L'
Vertigine d'amore
1947 Come persi la guerra
Tragický hon
1946 Uno tra la folla
1942 Cavalieri del deserto, I
Můj život pro tebe
Un Pilota ritorna

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace