Reklama

Reklama

Georges Adet

Georges Adet

nar. 22.07.1894
Paříž, Île de France, Francie

zem. 11.03.1979 (84 let)
Paříž, Île de France, Francie

Biografie

Francouzský herec Georges Adet byl od mládí aktivním divadelním hercem a první zkušenosti s kamerou získal již na počátku zvukové éry, častěji ale hrál ve filmu až v důchodovém věku a i u nás jsme jej mohli vidět ve snímcích 60. a 70. let. Pocházel z Paříže a celé jeho jméno bylo Georges Marcel de Roseville-Adet. První profesionální angažmá jako divadelní herec měl krátce po první světové válce v Théâtre de l’Oeuvre, několik sezón strávil ve dvacátých letech v Théâtre de l’Odéon a vystupoval převážně v moderním francouzském repertoáru.

Ke spolupráci s filmem byl poprvé přizván dnes již neznámým režisérem Jeanem Bertinem a hrál v jeho komedii ŽENA MÝCH SNŮ (La femme de mes reves, 1931), o rok později dostal větší příležitost od významnějšího tvůrce Viktora Turžanského ve filmu STUDENTSKÝ HOTEL (Hôtel des étudiants, 1932). Delší dobu jej pak film míjel a znovu hrál hlavně v divadle, před kameru se po více než čtvrtstoletí postavil ve Verneuilově melodramatu MAXIME (1958). Od počátku šedesátých let pak hrál mnohem častěji, jako venkovský šlechtic se mihnul v dobrodružném příběhu KAPITÁN (Le capitan, 1960), po boku Jeana Gabina se objevil v menší roli ministra ve filmu PREZIDENT (Le président, 1960).

Častěji začal točit také pro televizi, kromě adaptací divadelních her se objevoval v televizních seriálech, hrál například v pěti epizodách oblíbené detektivní série POSLEDNÍCH PĚT MINUT (Les cinq dernières minutes, 1959-1963). Do této doby spadá také začátek spolupráce s Louisem de Funèsem; jejich prvním společným filmem byla komedie JAK VYKRÁST BANKU (Faites sauter la banque, 1964), poté jsme jej mohli vidět jako svědka v prvním díle trilogie o Fantomasovi (FANTOMAS – Fantômas, 1964) nebo hlídače v loděnicích ve filmu TONOUCÍ SE STÉBLA CHYTÁ (Le petit baigneur, 1968), naposledy se po de Funèsově boku objevil jako starý Žid Lévi v komedii DOBRODRUŽSTVÍ RABÍNA JÁKOBA (Rabbi Jacob, 1973). Kromě toho hrál v dalších filmech známých i u nás, vedlejší postavu lékaře například v komedii SRDCOVÝ KRÁL (Le roi de coeur, 1966).

Ještě v sedmdesátých letech hrál i divadlo, v roce 1972 se zúčastnil turné s Balzacovým Spekulantem, naposledy stál na jevišti ve hře Bláznivá ze Chaillot v Théâtre de l’Athénée (1972). Vedle práce pro televizi rozšiřoval svou filmografii o další epizodní výstupy po boku velkých hvězd typu Jeana Maraise (OSLÍ KŮŽE – Peau d’âne, 1970) nebo Annie Girardot (ONA UŽ NEMLUVÍ, UŽ ODDĚLÁVÁ – Elle cause plus, elle flingue, 1972). Naposledy stál před kamerou po boku seskupení mladých herců Le Splendid v komedii NEDOSTANETE ALSASKO A LOTRINSKO (Vous n’aurez pas l’Alsace et la Lorraine, 1977).

Georges Adet zemřel v Paříži 11. března 1979 ve věku 84 let.

Pavel "argenson" Vlach

Reklama

Reklama