foto

Barbora Švidraňová

  • nar. 12.5.1988 (32 let)
    Žilina, Slovensko, Československo

Biografie

Slovenská herečka a speváčka, rodáčka zo Žiliny, sa narodila 12.5.1988. Od svojich 4 rokov sa venovala ľudovému tancu. Ako 5-ročná začala hrať aj na klavíri a potom nastúpila do Základnej umeleckej školy Ladislava Árvaya v Žiline, kde okrem hodín klavíra navštevovala aj hodiny spevu. Chcela pokračovať v štúdiu na konzervatóriu v Žiline (operný spev), ale nakoniec sa rozhodla študovať na gymnáziu a pritom sa venovať umeniu. Na gymnáziu sa dostala do divadelného krúžku „Divadlo mladých“, kde sa po prvýkrát stretla s herectvom.

Účasť na študentských amatérskych divadelných súťažiach jej priniesla nové možnosti, vďaka ktorým sa rozhodla ísť skúsiť šťastie do Bratislavy. Kým ju prijali na Vysokú školu múzických umení, externe tancovala a spievala v Mestskom divadle v Žiline. Na VŠMU študovala muzikálové herectvo a začala pôsobiť ako členka umeleckého súboru Mestského divadla v Žiline. Pôsobila aj externe v Slovenskom národnom divadle v predstaveniach Dom na stráni, Amadeus, Chrobák v hlave, Anna Karenina či Mechúrik-Koščúrik. Od októbra 2010 účinkuje na znovuotvorenej Malej scéne STU v hre Snehová kráľovná. Taktiež sme ju mohli vidieť v dennom slovenskom televíznom seriáli Panelák v postave Zdenky či v Búrlivom víne ako Karin.

Spevácky sa úspešne prezentovala v súťaži Hlas Česko Slovenska, kde skončila pred bránami grandfinále. Spieva v troch kapelách – koncertuje so skupinou Funkiez, kde zastupuje speváčku a čerstvú mamičku Sašu Okálovú, spieva v kapele svojho kolegu, herca a režiséra Mila Kráľa v Milo Kráľ Band, s ktorou chystá druhú spoločnú platňu, ale jej najväčšia láska je samozrejme jej vlastná kapela Basie Frank Band, s ktorou sa snaží preraziť vlastnou originálnou tvorbou a tiež chystá debutový album.

Pri príležitosti osláv 50. výročia švédskej kozmetickej firmy Oriflame, sa v roku 2017 stala novou tvárou a ambasádorkou slovenskej pobočky.

Monika "monalisa69" C.

Herecká filmografie

Filmy

2017 Cuky Luky Film
2012 Ráno (studentský film)
2011 Are You Feeling Good? (studentský film)
2010 Dvě (studentský film)

TV seriály

2021 Nový život (TV seriál)
Episode 38 (S03E38)
Episode 37 (S03E37)
Episode 36 (S03E36)
další epizody (38)
2020 Bola raz jedna škola (TV seriál)
Episode 10 (E10)
Episode 9 (E09)
Episode 8 (E08)
další epizody (10)
Nový život (TV seriál)
Episode 40 (S02E40)
Episode 39 (S02E39)
Episode 38 (S02E38)
další epizody (70)
2018 Semafor (TV seriál)
Úsmevnú sústrasť (E10)
Bytová otázka (E09)
2016 Atletiko Cvernofka (TV seriál)
Tajná zbraň (E01)
2013 Pravdivé príbehy s Katkou Brychtovou (TV seriál)
2012 Bouřlivé víno (TV seriál)
Mesto tieňov (TV seriál)
Sladká smrť (S02E08)
2008 Panelák (TV seriál)
2007 Ordinácia v ružovej záhrade (TV seriál)

Dokumentární

2018 Slovensko Advent 2018 (koncert)
2016 Slovensko Advent 2016 (koncert)

Divadelní záznam

2020 Zmiešaná štvorhra (divadelní záznam)
2017 Mechúrik-Koščúrik (divadelní záznam)
2015 Zločin a trest (divadelní záznam)
2013 Tančiareň (divadelní záznam)

Host

TV pořady

2017 Zem spieva (TV pořad)
Záhady tela (TV pořad)
2016 Deň otvorených dverí 2016 (TV pořad)
Dobre vedieť! (TV pořad)
Dosky 2016 (TV pořad)
Hviezdna párty (TV pořad)
Tvoja tvár znie povedome (TV pořad)
Zlaté časy (TV pořad)
2015 Šťastné a veselé Vianoce s Markízou (TV pořad)
2014 Chart Show (TV pořad)
Neskoro večer: Talkshow Petra Marcina (TV pořad)
2013 Milujem Slovensko (TV pořad)
2012 Hlas Česko Slovenska (TV pořad)
2009 Bez servítky (TV pořad)