foto

Robert Lombard

  • nar. 18.3.1921
    Le Raincy, Francie
  • zem. 26.9.2003 (82 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Francouzský herec Robert Lombard točil filmy bezmála čtyřicet let a stihnul odehrát 70 vedlejších rolí, aktivní byl také v divadle a televizi. Pocházel z nevelkého města Raincy poblíž Paříže a jeho vlastní jméno bylo Robert Georges Edmond Cacheux, když se ale krátce po druhé světové válce začal objevovat před kamerou, přijal pseudonym Robert Lombard, protože pocházel z dobře situované rodiny, která pro jeho umělecké zájmy neměla příliš pochopení.

Jeho debutem před kamerou byla nevelká role ženicha ve filmu VOYAGE SURPRISE (1947), častěji ale začal točit až v padesátých letech, kdy se dostal i ke středně velkým rolím v úspěšných filmech. V těch dodnes známých i dávno zapomenutých hrál různě velké úlohy s různým charakterem, nezřídka se objevoval v historických kostýmech (RASPUTIN – Raspoutine, 1954; ZVONÍK OD MATKY BOŽÍ – Notre Dame de Paris, 1956). V padesátých letech se před kamerou setkával se slavným Fernandelem (NÁVRAT DONA CAMILLA – Le retour de Don Camillo, 1953; DON JUAN, 1956), později například s Jeanem Gabinem (LUČNÍ ULICE – Rue des Prairies, 1959).

Mezitím koncem čtyřicátých let začal hrát i divadlo, poprvé to bylo v roce 1949 v Théâtre du Vieux-Colombier, později často vystupoval na jevišti Odéon Théâtre de France, kde dostal řadu příležitostí v osvědčené klasice (Višňový sad, Figarova svatba, Jindřich VI.). Šedesátá léta byla ve znamení Lombardovy početnější spolupráce s režisérem J. L. Barraultem. Tehdy také začal točit pro televizi, poprvé ztvárnil krále Ludvíka XVI. v epizodě NOC VE VARENNES (La nuit de Varennes, 1960) z oblíbeného historického cyklu LA CAMÉRA EXPLORE LE TEMPS. I později hrál v televizi často v historických kostýmech, až v 70. letech začala převažovat práce v kriminálních seriálech.

Z početných filmových rolí četníků, policistů, hotelových ředitelů nebo přátel hlavních hrdinů připomeňme setkání s Alainem Delonem (JEFF, 1969) nebo v úloze hostinského opět s Jeanem Gabinem (ZABIJÁK – Le tueur, 1972). Dvakrát také točil s Louisem de Funèsem ; ve víceméně epizodní roli pana Thomase se objevil v jedné z úvodních scén filmu HIBERNATUS (1969) v rozhovoru s de Funèsem, později se mihnul jako majitel restaurace v komedii KŘIDÝLKO NEBO STEHÝNKO (L'aile ou la cuisse, 1978).

V osmdesátých letech filmoval již jen výjimečně, absolvoval ale setkání s další velkou hvězdou J. P. Belmondem (MRCHOŽROUTI – Les morfalous, 1983). Zřídka pracoval i pro dabing a jeho hlas zazněl v animovaném filmu KRÁL A PTÁK (Le roi et l'oiseau, 1980). Svou uměleckou dráhu zakončil Robert Lombard na jevišti pařížského divadla Théâtre des Célestins v roce 1989 účastí ve slavné frašce Slaměný klobouk.

Zemřel v Paříži 26. září 2003 ve věku 82 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1993 V pasti lásky
1985 Angelo, tyran de Padoue (TV film)
1984 Mrchožrouti
1983 Edith a Marcel
1982 Soulier de satin, Le (TV film)
1981 Zadig ou La destinée (TV film)
1980 Král a pták
1979 Coup de sirocco, Le
Mme de Sévigné: Idylle familiale avec Bussy-Rabutin (TV film)
1978 Hôtel de la plage, L'
Judith Therpauve
1976 Désiré (TV film)
Křidýlko nebo stehýnko
1975 Falešné dno
Intrépide, L'
1974 C'est plus facile de garder la bouche ouverte
Charnelles, Les
Gross Paris
Ombre d'une chance, L'
1973 Hit!
Je suis frigide... pourquoi?
Jeanne d'Arc (TV film)
Životní šance
1972 Justine de Sade
Zabiják
1971 Petit théâtre de Jean Renoir, Le (TV film)
Rumový bulvár
1970 Cousines, Les
La promesse de l'aube
1969 Hibernatus
Jeff
Slogan
Traquenards, Les
Zlatá vdova
1968 Béru et ces dames
Jako blázen
1967 Des garçons et des filles
1966 Trois enfants... dans le désordre
1965 Espions à l'affűt
1964 Baisers, Les
1962 Mesdemoiselles Armande (TV film)
1961 Pavé de Paris, Le
Rendez-vous de minuit, Le
1959 Des femmes disparaissent
Les Affreux
Luční ulice
1958 Mon coquin de père
À pied, à cheval et en sputnik
Échec au porteur
1957 Ce joli monde
Eau vive, L'
Garçonne, La
Le Grand Bluff
Le colonel est de la revue
Špioni
1956 Don Juan
Homme aux clefs d'or, L'
Le Couturier de ces dames
Zvoník u Matky Boží
1955 Je suis un sentimental
1954 Adam est... Ève
Escalier de service
Raspoutine
Vie de garçon, Une
1953 Femmes de Paris
Návrat dona Camilla
1952 C'est arrivé à Paris
Cent francs par seconde
Moineaux de Paris
Radovánky
Rideau rouge, Le
1951 Maison Bonnadieu, La
Roi du bla bla bla, Le
1949 Rendez-vous de juillet
1947 Voyage surprise

TV seriály

1990 Le mari de l'ambassadeur (TV seriál)
1985 Brigade verte (TV seriál)
1981 Amours des années grises, Les (TV seriál)
Roses de Dublin, Les (TV seriál)
1975 Crise (TV seriál)
Erreurs judiciaires (TV seriál)
1974 Les brigades du Tigre (TV seriál)
Paul et Virginie (TV seriál)
1973 Mohicans de Paris, Les (TV seriál)
Temps de vivre, le temps d'aimer, Le (TV seriál)
1972 Les Rois maudits (TV seriál)
1971 Nouvelles aventures de Vidocq, Les (TV seriál)
Quentin Durward (TV seriál)
1967 Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)
1965 Belphégor (TV seriál)
1962 Inspektor Leclerc (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky