Reklama

Reklama

Matyas Brych

Matyas Brych

nar. 30.10.1986 (37 let)
Jihlava, Československo

Biografie

Matyas Brych se narodil 30.10.1986 českému otci a slovenské matce. Od dětství, které strávil na Vysočině, ho fascinovala příroda jako nejdokonalejší forma kreativity a v ní začal čerpat inspiraci nejprve pro kresby a malby a následně i pro texty. Během studií na gymnáziu v Třebíči se seznámil poprvé s fotoaparátem a později i s kamerou a již v té době vznikaly první filmové náměty a zárodky scénářů.

V roce 2010 dokončil svůj první scénář se strohým názvem "R". Jeho realizace byla však velmi nákladná a tak musel na svůj první projekt najít vhodnější látku a nebo způsob realizace. Po studiích geografie a astronomie na vysoké škole v Plzni se nechal zaměstnat jako grafik v reklamní agentuře v Košicích na Slovensku, kam ho zavedla láska Lucia, kterou si v roce 2012 vzal za ženu.

Úryvek z "R", reálně první tři strany scénáře se pokusil nakreslit jako komiks a sepsal k němu i báseň. V prosinci roku 2013 komiks rozanimoval v grafickém programu Corel a začátkem roku jej dal na internet. Byl to první pokus a test a tak ho napadlo, že první film se pokusí udělat obdobnou metodou.

Napsal několik scénářů a roztřídil je podle náročnosti realizace. Ke každému projektu se také pojila vize o jeho technickém provedení. Film Parralel o horolezci překonávajícím nejen horu, ale i životní traumata, byl jediným z projektů, který si uměl Brych představit jako animovaný 2D film. V roce 2016 se při práci pustil do jeho tvorby, ale záhy zjistil, že pokud chce film vytvořit v kratším časovém horizontu, musí se mu věnovat naplno a ne jen po večerech. Zkoušel neúspěšně žádat o granty až narazil na investora do start-upů a ten do něj vložil důvěru a zajistil mu plat. Zároveň byla spuštěna kampaň na hithit-u, kde se podařilo vysbírat další peníze nutné na dokončení filmu.
Během tvorby scénáře a práce na animacích se mu narodily obě děti, dcerka Stella a syn Tristan.  Film byl téměř dokončen na sklonku roku 2017 a o postprodukci se postarala společnost Visionfilm. Hlavní postavy nadabovali Tomáš Maštalír a Zuzana Porubjaková a v květnu si snímek odbyl svoji premiéru v Bratislavě.

Matyas Brych

Režisér

Filmy
2024

Bohemian Legend

 

Singularity

2022

Askaadia - Strážci Lesa

 

Mor Ho!

2018

Parralel

Dokumentární
2020

C. G. Jung - Povedený kacíř

Krátkometrážní
2014

R

Scenárista

Reklama

Reklama