foto

Michel Duplaix

  • nar. 1.12.1932 (86 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Michel Duplaix se dnes již řadu let a úspěšně věnuje sochařství, předtím byl ale hercem a na své konto nastřádal početnou a i z našeho pohledu zajímavou filmografii. Od dětství se zajímal o výtvarné umění, studoval ale práva, během studií se nicméně v pařížské Latinské čtvrti setkával s umělci. Ke své první malé roli na jevišti se dostal náhodou, další shodou okolností pak brzy pokročil k větším hereckým úkolům. Na přelomu 50. a 60. let byl již profesionálním hercem a nedlouho nato vstoupil i před kamery, nejprve to bylo v televizní adaptaci Goethova dramatu EGMONT (1961), v témže roce malou rolí debutoval i ve filmu (KŮŽE A KOSTI – La peau et les os, 1961).

Početnější příležitosti před kamerou mu nabídl významný režisér Georges Lautner, připomeňme například film NEBOŽTÍCI (Des pissenlits par la racine, 1964) nebo kriminálku PAŠA (Le pacha, 1968) s Jeanem Gabinem v hlavní roli, kde Duplaix hrál inspektora justiční policie. Úlohy policistů jej ostatně provázely častěji, inspektora po boku Louise de Funèse hrál ve filmech FANTOMAS (Fantômas, 1964) a FANTOMAS SE ZLOBÍ (Fantômas se dechaine, 1965). Sám Duplaix také rád vzpomíná na několikeré natáčení s Edouardem Molinarem, i když například přiznává problematickou spolupráci režiséra s Louisem de Funèsem u filmu HIBERNATUS (1969; tady Duplaix hrál znovu inspektora).

Zvláště vytíženým filmovým i televizním hercem byl Michel Duplaix na přelomu 60. a 70. let, kvůli rodinným problémům se ale poté jeho kariéra dostala do útlumu. Proto s vděčnosti přijal fakt, že si na něj opět vzpomněl Louis de Funès a ve filmu RABÍN JÁKOB (Les aventures de Rabbi Jacob, 1973) dostal menší roli policejního inspektora na letišti Orly. V téže době se objevil také jako přednosta stanice v hodnotném válečném dramatu VLAK (Le train, 1973). Později hrál často v kriminálních televizních seriálech nebo v televizních adaptacích divadelních her a literárních předloh. Opět s Jeanem Gabinem se setkal v menší úloze novináře v komedii SVATÝ ROK (L’année sainte, 1976), dvakrát filmoval také s populární skupinou Les Charlots a opět postava inspektora v komedii BAŽANTI KONTRA DRAKULA (Les Charlots contre Dracula, 1980) byla jednou z jeho posledních ve filmu.

Na jevišti stál naposledy v roce 1989, v televizi ukončil své angažmá o dva roky později, od té doby se zdržuje v soukromí a věnuje se své dávné vášni, sochařství. Nejčastěji pracuje s bronzem, svá díla s úspěchem vystavuje a obdržel již i několik prestižních cen. I když v sochařství nachází plné uspokojení, rád a s úctou vzpomíná na svou třicetiletou práci u filmu, televize a divadla.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2007 Příběhy Richarda O.
1987 Mémés sanglantes, Les (TV film)
1985 Drôle de samedi
1984 Venus
1981 L'ange noir (TV film)
Ubu cocu ou l'archéoptéryx (TV film)
1980 Bažanti kontra Dracula
Bobo la tête
Comme chien et chat (TV film)
1979 Pourquoi Patricia? (TV film)
1978 Paradis des riches, Le
Violette Nozière
1977 Coeur froid, Le
Impressions d'Afrique (TV film)
L'imprécateur
1976 Cousin Pons, Le (TV film)
Le château des Carpathes (TV film)
Svatý rok
1975 Sérieux comme le plaisir
1974 Edith Piafová
Čtyři sluhové a čtyři mušketýři
1973 Le double assassinat de la rue Morgue (TV film)
Le gang des otages
Marie Dorval (TV film)
Mlčenlivý
Monde était plein de couleurs, Le
Rabín Jákob
Samotář
Un homme libre
Vlak
1972 Elle cause plus, elle flingue
Père Goriot, Le (TV film)
1971 Max a rváči
Visite de la vieille dame, La (TV film)
1970 Cestou poznání
Novicky
1969 Du blé en liasses
Hibernatus
1968 Paša
1967 Un homme de trop
1966 Peníze a život
1965 Fantomas se zlobí
La Métamorphose des cloportes
Quand passent les faisans
1964 Fantomas
Grande frousse, La
Le Monocle rit jaune
Nebožtíci
Peklo
Tajný policista
Une ravissante idiote
1963 Aventures de Salavin, Les
1962 Dernier quart d'heure, Le
L'Oeil du monocle
1961 Peau et les os, La

TV seriály

1980 Arsène Lupin joue et perd (TV seriál)
Dossiers éclatés, Les (TV seriál)
Julien Fontanes, magistrat (TV seriál)
1977 Les samedis de l'histoire (TV seriál)
1976 Komisař Moulin (TV seriál)
A hlavně mi nelži (S01E01)
1974 Fargeot, Les (TV seriál)
1973 Joseph Balsamo (TV seriál)
1971 Voyageur des siècles, Le (TV seriál)
1970 Dossiers du professeur Morgan, Les (TV seriál)
1967 Les dossiers de l'écran (TV seriál)
Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)
1966 Rouletabille (TV seriál)
1965 Seule à Paris (TV seriál)
1964 Bayard (TV seriál)
1963 Thierry la Fronde (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky