foto

Rita Hayworth

  • nar. 17.10.1918
    Brooklyn, New York City, New York, USA
  • zem. 14.5.1987 (68 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herečka Rita Hayworth (vl. jménem Margarita Carmen Cansino), která se během 40. let stala největší hvězdou a sex symbolem Ameriky, se narodila 17. října 1918 v New Yorském Brooklynu. Její otec Eduardo Cansino pocházel ze Španělska a byl profesionálním tanečníkem flamenca, matka Volga Hayworth pocházela z Anglie a mj. byla dobře známou taneční na Brodwayi. Od svých 6 let byla Rita členkou oblíbené taneční estrády rodiny Cansino. Otec vytvářel taneční duo nejprve s její sestrou, ale pro oživení estrády si zvolil jako svou taneční partnerku právě Ritu. Účinkovali převážně v nočních klubech v Californii, ale také v mexické Tijuaně. Právě svým účinkování v rodinné estrádě na sebe upoutala pozornost filmových producentů. V roce 1935 podepsala smlouvu s „Fox Studio“ a po jejím vypršení s „Columbia Pictures“ v roce 1937.

V roce 1937 se také z Margarity Carmen Cansino oficiálně stala Rita Hayworth. Po několika méně významnějších rolích podala působivý výkon v dramatu Howarda Hawkse ONLY ANGELS HAVE WINGS (1939) v hlavní roli s Gary Grantem. Její citlivě zahraná role vzbudila zájem i u jiných filmových společností. Mezitím co plnila smlouvu u „Columbia Pictures“, stihla si zahrát ve filmu společnosti „Metro Goldwyn Mayer“ SUSAN AND GOD (1940) pod režií oscarového George Cukora a v romantické komedii společnosti „Warner Bros.“ THE STRAWBERRY BLONDE (1941). Rolí necudné a svůdné Doñi Sol des Muire v dramatu KREV A PÍSEK (1941) dosáhla postavení hvězdy. Díky barvě jejích vlasů v tomto snímku bývá dodnes označována za jednu z nejkrásnějších rusovlásek Hollywoodu. Své pověsti „bohyně lásky“ dosáhla díky svým fotografiím v magazínu Life z roku 1941, kterými vyvolala doslova senzaci, a stala se tak nejžádanější válečnou ženou zobrazovanou na plakátech a fotografiích.

Pod patronací „Columbia Pictures“ se Rita Hayworth stala nejzářivější hvězdou 40. let. Zato nemalou částí vděčila prezidentovi této společnosti Harrymu Cohnovi, který rozpoznal její schopnosti a dokázal je ocenit. Ten se také rozhodl po dokončení snímku TALES OF MANHATTAN (1942) pod taktovkou „Twentieth Century Fox“ nepustit už Ritu z ruky a „nepůjčovat“ ji jiným studiím. Její nejproslulejší taneční role jsou k vidění v muzikálech NIKDY NEZBOHATNEŠ (1941); YOU WERE NEVER LOVELIER (1942) – Ritin herecký partner Fred Astaire ve svém autobiografii píše, že tančil s dokonale vytrénovanou a jedinečnou osobností; v oscarové MÉ DÍVCE SALLY (1942) a převážně v oscarové MODELCE (1944). Přestože ve svých muzikálech Rita nezpívá (její zpěv byl nadabován někým jiným), mohla být právem hrdá na své taneční umění. V Hollywoodu platila za jednu z nejlepších tanečnic, z jejích tanečních kreací je vidět síla, preciznost, velké nadšení a nadpozemský půvab. Barevné filmování se osvědčilo jako efektivní ukázka jejího talentu, jako je tomu například v dalších muzikálech TONIGHT AND EVERY NIGHT (1945) a DOWN OF EARTH (1947).

Za její nejslavnější roli je bezesporu považována GILDA ze stejnojmenného tentokrát černobílého snímku (jedná se o noir) z roku 1946. Díky tomuto filmu, ve kterém se mj. nachází legendární scéna kdy Rita oděná v černém saténu provádí „svůj“ striptýz, se z ní rázem stala věhlasná společenská a kulturní ikona. Kvůli její raketově stoupající prestiži a oblíbenosti byla dokonce v roce 1946 umístěna podobizna Rity Haworth na první jadernou hlavici testovanou po skončení 2.sv. války, jež byla svržena na jeden z Marshallových ostrovů.

Jako jeden z Ritiných nejlepších výkonů kritika hodnotí její Elsu Bannister v černobílém dramatu DÁMA ZE ŠANGHAJE (1947), kde hraje po boku svého 2. manžela Orsona Wellese (ujal se i režie filmu). U diváků však ohlas nebyl příliš velký. Neúspěch se připisuje faktu, že Orson Welles nechal proslulou hřívu Rity Hayworth ostříhat na krátko a ke všemu ještě obarvit na blond. Toto se však odehrálo bez souhlasu prezidenta „Columbia Pictures“ H. Cohna, který po této razantní změně nevěřil vlastním očím. Další film z roku 1948 THE LOVES OF CARMEN byl prvním snímkem produkovaný „Columbia Pictures“ a zároveň i vlastní produkční společností Rity Hayworth „The Beckworth Corporation“, jenž však byla kvůli narůstající finanční tísni nakonec rozpuštěna.

V roce 1948 Rita svou kariéru na nějaký čas přerušila, protože se vdala za pákistánského prince Ali Khana, který byl v Americe víceprezidentem „United Nations General Assembly“ reprezentující Pákistán. Pár se poté přestěhoval do Evropy, kde způsobil mediální šílenství. Ani toto již 3. manželství se nevydařilo a Rita se nakonec vrátila s velkou slávou do Ameriky, kde na ni čekal řetězec úspěšných filmů: drama AFFAIR IN TRINIDAD (1952), drama SALOME (1953) a muzikál SLEČNA SADIE THOMPSONOVÁ (1953), za niž sklidila velké uznání v podobě ceny kritiků. Po tomto úspěchu opět s filmem na 4 roky skončila a prožila vášnivé - 4. manželství se zpěvákem Dickem Haymesem. V roce 1957 natočila drama FIRE DOWN BELOW a muzikál s Frankem Sinatrou a Kim Novak PŘÍTEL JOEY a definitivně ukončila spolupráci s „Columbia Pictures“. Přesto dostala role ve filmech jako např. v oscarovém dramatu ODDĚLENÉ STOLY (1958), dramatu PŘÍBĚH Z TITULNÍ STRANY (1959) či po boku Garyho Coopera ve westernu PŘIŠLI DO CORDURY (1960). V roce 1965 byla nominována na Zlatý Glóbus za své pohybové kreace v dramatu CIRCUS WORLD (1964), kde si zahrála spolu s Johnem Waynem a Claudií Cardinale. V 60. let si zahrála ještě v dalších 5 filmech, mj. ve válečném dramatu DOBRODRUH (1967) v hlavní roli s oscarovým Anthony Quinnem. Rokem 1972 její dlouhá filmová kariéra končí westernem THE WRATH OF GOD, kde ztvárnila postavu Señory De La Plata.

Přirozeně plachá a osamocená, Rita Hayworth byla ve skutečnosti pravým opakem rolí, které hrála. Jak jednou sama řekla:“Muži jdou do postele s Gildou a ráno se probudí se mnou“ Rita byla vdaná celkem 5x a každé z jejích manželství průměrně vydrželo asi 3 a půl roku. Se svým 2. manželem O. Wellesem měla dceru Rebecu (nar. 1944) a svým 3. manželem princem Aly Khanem měla také dceru – princeznu Yasmin Aga Khan (nar. 1949). Poslední manželství uzavřela s filmovým producentem Jamesem Hillem v roce 1958.O 3 roky později manželství skončilo rozvodem.

Pro svou typickou rezervovanost až později poznamenala, že pouze ve filmech kde tančila se svým kolegou Fredem Astairem, se musela mít hodně na pozoru, aby se ovládala a nesmála se. Babara Leaming, autorka biografie o Ritě Hayworth, ve své knize tvrdí, že Rita byla jako dítě a v dívčím věku fyzicky týrána a zneužívána svým otcem. Kolem roku 1960 se na Ritině zdraví prudce podepsala zákeřná Alzheimerova choroba, která však byla diagnostikována až v roce 1980. Přesto ještě do roku 1972 hrála ve filmu. V březnu roku 1974 jí hluboce zasáhla smrt obou jejích bratrů. Kvůli tomu začala silně pít. Roku 1976 v Londýně byla dokonce vyřazena z letu, kterým měla letět se svým agentem. Dostala prý bezdůvodný silný záchvat zlosti, jenž pak přitahoval negativní pozornost. Přesto si roku 1977 stále krásná Rita Hayworth odnesla cenu „National Screen Heritage Award“ za svůj přínos filmu. V roce 1983 vzniklo životopisné drama RITA HAYWORTH: THE LOVE GODDESS v hlavní roli s Lyndou Carter.

14. května 1987 podlehla velká hollywoodská hvězda Rita Hayworth své těžké nemoci. Zemřela v osmašedesáti letech v New Yorku, je pochována na hřbitově v Culver City, Kalifornie. Princezna Yasmin Aga Khan ovlivněna nemocí své matky, založila různé asociace podporující pacienty s touto chorobou. Od roku 1985 se pro tuto asociaci vybralo více než 42 miliónů dolarů.

Ondra "Agatha" Dvořák

Herecká filmografie

Filmy

2012 Final Cut - Dámy a pánové - a.z.
1972 The Wrath of God
1971 The Naked Zoo
1970 Road to Salina
1968 Bastardi, I
1967 Dobrodruh
1966 Máky jsou také květy
1965 Dolarová past
1964 Circus World
1962 Happy Thieves, The
1959 Příběh z titulní strany
Přišli do Cordury
1958 Oddělené stoly
1957 Fire Down Below
Přítel Joey
1953 Salome
Slečna Sadie Thompsonová
1952 Affair in Trinidad
1948 The Loves of Carmen
1947 Dáma ze Šanghaje
Down to Earth
1946 Gilda
1945 Tonight and Every Night
1944 Dívka z titulní strany
1942 Historky z metropole
Krásnější než sen
Moje dívka Sally
1941 Affectionately Yours
Krev a písek
Nikdy nezbohatneš
The Strawberry Blonde
1940 Angels Over Broadway
Blondie on a Budget
Music in My Heart
Screen Snapshots Series 19, No. 6
Susan and God
The Lady in Question
1939 Homicide Bureau
Jen andělé mají křídla
The Lone Wolf Spy Hunt
1938 Convicted
Juvenile Court
Special Inspector
The Renegade Ranger
There's Always a Woman
Who Killed Gail Preston?
1937 Criminals of the Air
Girls Can Play
Hit the Saddle
Life Begins with Love
Old Louisiana
Paid to Dance
Shadow, The
The Game That Kills
Trouble in Texas
1936 Dancing Pirate
Human Cargo
Meet Nero Wolfe
Paddy O'Day
Rebellion
1935 Danteho peklo
Charlie Chan v Egyptě
In Caliente
Professional Soldier
Under the Pampas Moon
1934 Cruz Diablo
1926 Anna Case with the Dancing Cansinos
Fiesta, La

Dokumentární

2017 The Fabulous Allan Carr - a.z.
2015 3-D Rarities - a.z.
2011 Hvězdy stříbrného plátna (TV seriál)
2009 Hollywoodští rivalové (TV seriál)
50 años de (TV seriál)
2005 Budd Boetticher: A Man Can Do That (TV film)
2003 Nelson Freire - a.z.
2002 Bronze Screen: 100 Years of the Latino Image in American Cinema, The - a.z.
2000 Ils ont filmé la guerre en couleur (TV film)
1990 Rita Hayworth: Dancing Into the Dream (TV film)
1988 Entertaining the Troops - a.z.
1982 Showbiz Goes to War (TV film) - a.z.
1977 That's Action
1976 Písně pro poválečnou dobu
1965 The Love Goddesses
1963 Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.
1962 Lykke og krone
1954 Screen Snapshots: Hollywood Grows Up
1952 Champagne Safari
1943 Show Business at War
1941 Meet the Stars #6: Stars at Play
1940 Meet the Stars #1: Chinese Garden Festival
Screen Snapshots Series 19, No. 9: Sports in Hollywood

TV pořady

1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace