foto

William H. Daniels

  • nar. 1.12.1901
    Cleveland, Ohio, USA
  • zem. 14.6.1970 (68 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký kameraman William H. Daniels se narodil 1. prosince roku 1901 v Clevelandu. Práci s kamerou okusil už v patnácti letech, kdy si jako asistent přivydělával 12 dolarů týdně, a nabíral své první pracovní zkušenosti, přičemž do té doby neměl o manipulaci s kamerou ani ponětí.

V mladém začínajícím kameramanovi čněl potenciál, jelikož si ho ke spolupráci vybral režisér Erich von Stroheim, s nímž natočil svá první celovečerní díla, jakými byly např. Bláhové ženy, Chamtivost, Merry Widow a Greed. Režisérova posedlost detailem byla obecně známa, a snad i ona přispěla ke vštěpení onoho citu budoucího slavného kameramana. To už totiž před Danielsem stanula možná největší výzva jeho kariéry - nátáčet filmy s Gretou Garbo. Spolupráce vznikla ještě za němé éry a přinesla jim okolo dvaceti společných projektů: Žena upír, Tělo a ďábel, Moderní Carmen, Polibek, Mata Hari, Inspirace, Anna Christie atd. Kameraman elegantně přizpůsobil svůj styl a použiváním gázy a filtrů, zachycoval sofistikovanou krásu Garbo, přičemž bočními světly osvětloval jednu část hereččina obličeje a vytvářel tak šerosvit, s druhou půlkou tváře zahalenou ve stínu. Toto kvělé spojení dvou umělců se řadilo k tomu nejlepšímu co ryzí Hollywood mohl nabídnout. Uznání od akademie se však dočkal až snímkem Obnažené město.

Dalším z umělců s kterými tvořil četnou spolupráci byl Anthony Mann. Režisér slavných westernů a dobrodružných snímků. Např. Winchester '73, Vzdálená země, či životopisný Příběh Glenna Millera. Při prací na filmu Some Came Running si ho tak oblíbil Frank Sinatra, že trval na dalších devíti společných filmech. Kočka na rozpálené plechové střeše mu vynesla další nominaci a scénář spolu se strhujícími hereckými výkony se postaral o celkovou nesmrtelnost snímku. Přispěl také k podobě širokoúhlého projektu Jak byl dobyt Západ, na kterém pracovalo hned několik významných kameramanů.

Byl členem americké asociace kameramanů a v letech 1961-1963 dokonce jejím prezidentem. Zemřel 14. června 1970 a v historii Hollywoodské kinematografie po sobě zanechal výraznou stopu.

Mirokukii

Kameramanská filmografie

Filmy

1970 Move
1969 Sestřička
The Maltese Bippy
1968 The Impossible Years
1967 Náš muž Flint 2: Flint opět v akci
Údolí panenek
1966 Útok na Queen Mary
1965 Manželství na druhý pokus
Von Ryanův Expres
1964 Robin a 7 maskovaných
1963 Dokonjo monogotari - zeni no odori
Pojď si zařádit
The Prize
1962 Jak byl dobyt Západ
Jumbo Billyho Rose
1961 Italské prázdniny
1960 All the Fine Young Cannibals
Dannyho jedenáctka
Kankán
1959 A Stranger in My Arms
Díra v hlavě
Hrstka statečných
1958 Kočka na rozpálené plechové střeše
Some Came Running
Voice in the Mirror
1957 Interlude
Istanbul
My Man Godfrey
Noční přepadení
1956 The Unguarded Moment
Všechny čluny na vodu
1955 Foxfire
Příběh Bennyho Goodmana
Six Bridges to Cross
Strategic Air Command
The Girl Rush
The Shrike
1954 Příběh Glenna Millera
Vzdálená země
1953 Forbidden
Never Wave at a WAC
Thunder Bay
War Arrow
1952 Glory Alley
Pat a Mike
Plymouth Adventure
When in Rome
1951 Bright Victory
Lady Pays Off, The
Thunder on the Hill
1950 Deported
Harvey
Three Came Home
Winchester '73
Woman in Hiding
1949 Abandoned
Illegal Entry
The Gal Who Took the West
The Life of Riley
1948 Family Honeymoon
For the Love of Mary
Obnažené město
1947 Hrubá síla
Lured
1944 Maisie Goes to Reno
The Canterville Ghost
The Heavenly Body
1943 Girl Crazy
1942 Dr. Kildare's Victory
For Me and My Gal
Keeper of the Flame
1941 Back Street
Design for Scandal
Honky Tonk
Love Crazy
Shadow of the Thin Man
Tak končí naše noc
They Met in Bombay
1940 New Moon
Obchod za rohem
The Mortal Storm
1939 Another Thin Man
Idiot's Delight
Ninočka
Stronger Than Desire
1938 Dramatic School
Láska a mládí
Marie Antoinetta
The Shopworn Angel
Three Loves Has Nancy
1937 Beg, Borrow or Steal
Broadway Melody of 1938
Double Wedding
Její domácí přítel
The Last Gangster
1936 Dáma s kaméliemi
Romeo a Julie
Rose-Marie
1935 Anna Karenina
I Live My Life
Princezna inkognito
Rendezvous
1934 Pestrý závoj
The Barretts of Wimpole Street
1933 Broadway to Hollywood
Bílá sestra
Christopher Bean
Královna Kristýna
The Stranger's Return
Večeře o osmé
1932 Jakou mě chceš mít
Lidé v hotelu
Lovers Courageous
Rasputin and the Empress
Skyscraper Souls
1931 A Free Soul
Anna Christie
Inspirace
Mata Hari
Strangers May Kiss
The Great Meadow
Zuzana Lenoxová
1930 Anna Christie
Montana Moon
Olympia
Romance
Si l'empereur savait ça
Strictly Unconventional
1929 Divoké orchideje
Had v ráji
Je Mary Duganová vinna?
Královna Kelly
Polibek
The Last of Mrs. Cheyney
Wise Girls
1928 A Lady of Chance
Bringing Up Father
Dream of Love
Dáma z lože č. 13
Telling the World
The Actress
The Latest From Paris
Žena bez studu
1927 Altars of Desire
Anna Kareninová
Captain Salvation
On Ze Boulevard
Tillie the Toiler
1926 Bardelys the Magnificent
Dance Madness
Moderní Carmen
Money Talks
Monte Carlo
The Boob
Tělo a ďábel
Žena upír
1925 The Merry Widow
Women and Gold
1924 Chamtivost
Helen's Babies
1923 Merry-Go-Round
1922 Bláhové ženy

TV seriály

1953 General Electric Theater (TV seriál)

Dokumentární

1925 1925 Studio Tour

TV pořady

1959 Frances Langford Presents (TV pořad)

Herecká filmografie

Filmy

1948 Family Honeymoon

Dokumentární

1941 You Can't Fool a Camera
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace