foto

Marc Eyraud

  • nar. 1.3.1924
    Saint-Etienne, Francie
  • zem. 15.2.2005 (80 let)
    Banyuls-sur-Mer, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzský herec Marc Eyraud se k filmu dostal jako komparzista až ve svých třiceti letech, pak odehrál přes čtyřicet vedlejších rolí, ještě větší popularitu mu ale přinesla televize. Pocházel z města Saint-Etienne v jižní Francie, od mládí ale žil v Paříži, mimo jiné byl pravidelným návštěvníkem divadel. Jako statista se poprvé mihnul ve hře Bláznivá ze Chaillot v Théâtre de l’Athénée v roce 1945, herectví ale pro něj bylo zatím vzdálenou budoucností.

Vystřídal několik zaměstnání, až v polovině padesátých let se jako taxikář seznámil s lidmi od filmu a poprvé se objevil v komedii MÁ MĚ RÁD, NEMÁ MĚ RÁD (En effeuillant la marguerite, 1956). Menší herecké výstupy pak na něj čekaly v dalších umělecky hodnotných filmech jako BÍDNÍCI (Les Misérables, 1958) nebo KNĚZ LEON MORIN (Leon Morin, prêtre, 1961), z komerčněji zaměřené produkce připomeňme komedii TAXI, MARINGOTA A KORIDA (Taxi, roulotte et corrida, 1958), v níž se po boku Louise de Funèse objevil v roli španělského celníka.

Koncem padesátých let stále častěji začal hrát i divadlo, vystupoval na různých pařížských scénách i na letních divadelních festivalech, hrál ve světové moderně, často se objevoval také například v ruské klasice. Z jeho další práce pro film připomeňme účast na dvou významných titulech Luise Buñuela, v nichž hrál tajemníka policejního komisaře (DENÍK KOMORNÉ – Le journal d’une femme de chambre, 1964) a barmana (KRÁSKA DNE – Belle de jour, 1967). V menší roli souseda jsme jej mohli vidět i v kriminální komedii ZAHRADNÍK Z ARGENTEUIL (Le jardinier d’Argenteuil, 1966) po boku Jeana Gabina.

Dodejme, že i když se četnost Eyraudova vystupování v divadle a filmu zvyšovala, nadále zůstával i taxikářem, aby – jak sám říkal – neztratil kontakt s každodenní realitou. To se změnilo až v polovině šedesátých let, kdy byl osloven tvůrci populárního kriminálního seriálu POSLEDNÍCH PĚT MINUT (Les cinq dernières minutes). Tady hrál poměrně velkou postavu inspektora Ménardeau a v ní jej diváci mohli vidět více než čtvrt století v celkem 75 dílech (1966-1992). Teprve tehdy jej práce před kamerou začala natolik zaměstnávat, že se musel vzdát své civilní práce řidiče taxíku.

Jako inspektor Ménardeau získal u francouzských televizních diváků značnou popularitu, u nás jsme jej ale nadále mohli vídat v podružných úlohách v řadě dobře známých filmů. Dvakrát byl například lékařem ve filmech s Alainem Delonem (BORSALINO A SPOL. – Borsalino and Co., 1974; CIKÁN – Le gitan, 1975), v dalším Delonově filmu GANG (Le gang, 1977) byl farářem. Jako král Artuš se pak objevil v Rohmerově filmu PERCIVAL GALSKÝ (Perceval le Gallois, 1978). Práci pro film uzavřel Eyraud již v roce 1982 kriminálkou TISÍC MILIARD DOLARŮ (Mille milliards de dollars, 1982), nadále ale pracoval v televizi, především v již zmíněném seriálu POSLEDNÍCH PĚT MINUT.

Právě práce pro televizi jej nakonec donutila opustit i divadlo, v němž se od počátku osmdesátých let vyskytoval již jen výjimečně. V televizi hrál naposledy v jedné epizodě kriminálního seriálu P.J. (2003), krátce nato opustil Paříž a usadil se na venkově v jižní Francii. Marc Eyraud zemřel v malém městečku Banyuls-sur-Mer na hranicích se Španělskem 15. února 2005 ve věku 80 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1995 Machinations (TV film)
1982 Tisíc miliard dolarů
1981 Gueule du loup, La
1978 Les Petits câlins
Percival Galský
1977 Gang
Hrozba
Vlastní minulost neznámá
1976 Jako bumerang
Les Oeufs brouillés
Moi, Pierre Rivière, ayant égorgé ma mère, ma soeur et mon frère...
Rána z milosti
1975 Aloïse
Cikán
Un sac de billes
1974 Borsalino a spol.
1973 Défense de savoir
La belle au bois dormant (TV film)
1972 Smůla
1971 Des yeux par milliers braqués sur nous (TV film)
Rumový bulvár
Tohle se stává jen druhým
Un peu de soleil dans l'eau froide
1970 Doznání
Sa majesté Alexandre (TV film)
Si seulement tu voulais regarder par la fenêtre (TV film)
Élise ou la vraie vie
1969 Patates, Les
1967 Hedda Gabler (TV film)
Kráska dne
Lamiel
1966 Jeptiška
Zahradník z Argenteuil
1965 L'accusateur public (TV film)
Štěstí
1964 Aimez-vous les femmes?
Deník komorné
1963 Ballade pour un voyou
Krásný život
1961 Dénonciation, La
Kněz Léon Morin
Okno dokořán
1960 Le Coeur battant
Mouton, Le
1958 Bídníci
Taxi, maringotka a korida
1957 L'honorable Mr. Pepys (TV film)
1956 Má mě rád, nemá mě rád

TV seriály

2000 Victoria, nebo bolest žen (TV seriál)
1997 P.J. (TV seriál)
1994 Tout feu, tout femme (TV seriál)
1989 Nuits révolutionnaires, Les (TV seriál)
1986 Tiroir secret, Le (TV seriál)
1975 Lesk a bída kurtizán (TV seriál)
1974 Homme au contrat, L' (TV seriál)
1972 Pot-Bouille (TV seriál)
1971 Nouvelles aventures de Vidocq, Les (TV seriál)
1969 Les cent livres des hommes (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace