foto

Gabriel Cattand

  • nar. 29.11.1923
    Bonneville, Francie
  • zem. 9.8.1997 (73 let)
    Poigny-la-Foret, Francie

Biografie

Francouzský herec Gabriel Cattand působil v divadle, desítky vedlejších rolí odehrál také ve filmu a televizi, největší uznání mu ale přinesla dlouholetá práce v dabingu. Pocházel z městečka Bonneville nedaleko švýcarských hranic, s profesionálním divadlem začínal krátce po druhé světové válce v Paříži. Několik sezón strávil v Théâtre de Marigny, kde hrál v Shakespearově Hamletovi (1946) nebo Kafkově Procesu (1947).

Koncem čtyřicátých let se Cattand stal dlouholetým členem uznávané divadelní společnosti Renaud-Barrault a s ní vystupoval nejprve v Théâtre des Célestins, později v Odéon-Théâtre de France. Popularitu mu přinesly velké role v komediích Saténový střevíček (1951-1952, 1958-1959) nebo Postarej se o Amálku (1955-1956, 1960-1961). Kromě hraní pod režijním vedením J. L. Barraulta spolupracoval Cattand i s dalšími významnými režiséry a na různých pařížských scénách hrál často v shakespearovském repertoáru (Kupec benátský 1961, Hamlet 1965).

Počátkem padesátých let se Gabriel Cattand začal objevovat i ve filmu, jeho debutem byla poměrně velká role v italsko-francouzské adaptaci osvědčené literární předlohy NOSIČKA CHLEBA (La portatrice di pane, 1950), častěji se před kamerou vyskytoval až později hlavně v televizních seriálech, detektivních (INSPEKTOR LECLERC – L’inspecteur Leclerc enquete, 1963) nebo historických (RYTÍŘ DE MAISON ROUGE – Le chevalier de Maison Rouge, 1963; D’ARTAGNAN, 1969; SCHULMEISTER, CÍSAŘSKÝ ŠPION – Schulmeister, l’espion de l’empereur, 1971). Mezi pacienty omlazovací kliniky jsme jej mohli vidět po boku Annie Girardot ve filmu LÉČBA ŠOKEM (Traitement de choc, 1973). Tady hrál také Alain Delon, s nímž se Cattand setkal později i ve filmu ARMAGUEDON (1977), naopak s Annie Girardot hrál později lékaře v komedii MLUV, MLUV, ZAJÍMÁŠ MĚ (Cause toujours… tu m’intéresses!, 1979).

Co se týče spolupráce s televizí, připomeňme další historický seriál JOSEPH BALSAMO (1973), v němž Cattand ztvárnil poměrně velkou roli kardinála Rohana, skutečné historické postavy hrál i v dalších seriálech, byl například králem Ludvíkem XIII. (D’ARTAGNANOVY LÁSKY – D’Artagnan amoureux, 1977) nebo vévodou de Sully (VOLTAIRE – Ce diable d’homme, 1978). V různých žánrech opět hrál i ve filmu, poměrně velkou komickou roli Philippa de Valrude, kterého pohřešuje jeho manželka (Maria Pacôme), ztvárnil v komedii SITUACE JE VÁŽNÁ, NIKOLI ZOUFALÁ (La situation est grave… mais pas désespérée, 1976), jako člen vyšetřující komise se objevil i ve filmu STAVISKY (1974) s J. P. Belmondem. Další setkání s Annie Girardot absolvoval v roli oddávajícího starosty v kriminální komedii UKRADLI TORZO JUPITERA (On a volé la cuisse de Jupiter, 1980).

V sedmdesátých letech omezil Gabriel Cattand hraní v divadle, což souviselo především se značným vytížením v dabingu. V tomto oboru se ve Francii stal uznávaným mistrem, častěji daboval americké herce Stewarta Grangera nebo Richarda Burtona, později i řadu dalších, mimo jiné italské herce nebo i francouzské hrající v zahraničních produkcích, jeho hlas mohli diváci slyšet i z animovaných filmů. Jako herec před kamerou se objevoval již jen zřídka, připomeňme alespoň postavu inspektora Dumase z Belmondova filmu DOBRODRUH (Le marginal, 1983) nebo úlohu profesora Mortiera v dramatu ŽIVOT A NIC JINÉHO (La vie et rien d’autre, 1989). Zůstával nadále ale vytíženým televizním hercem, filmová kamera jej zachytila naposledy jako divadelního impresária ve filmu KLAVÍRISTKA (L’accompagnatrice, 1992). Divadlo hrál naposledy v Comédie des Champs Elysées v roce 1996.

Gabriel Cattand zemřel v malém městečku Poigny-la-Forêt nedaleko od Paříže 9. srpna 1997 ve věku 73 let. Zůstalo po něm přes třicet menších filmových rolí a bezmála osmdesát televizních postav.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1992 Klavíristka
1991 Secret de Sarah Tombelaine, Le
1989 Léto revoluce (TV film)
Život a nic jiného
1987 Oreilles entre les dents, Les
1986 Paris minuit
1985 Stradivarius (TV film)
1984 Un grand avocat (TV film)
1983 Dobrodruh
Démon dans l'île, Le
L'intoxe (TV film)
1982 Secret des Andrônes, Le (TV film)
1981 La double vie de Théophraste Longuet (TV film)
1980 Ukradli torzo Jupitera
1979 Huba toho druhého
I jako Ikarus
Mluv, mluv, zajímáš mě
Par devant notaire (TV film)
1978 Amours sous la révolution: La passion de Camille et Lucile Desmoulins, Les (TV film)
Amours sous la révolution: Les amants de Thermidor, Les (TV film)
Chemins de l'exil ou Les dernières années de Jean-Jacques Rousseau, Les (TV film)
Le franc-tireur (TV film)
Part du feu, La
Un ennemi du peuple (TV film)
1977 Armaguedon
Servante et maîtresse
1976 Situace je vážná, nikoli však zoufalá
1975 Blue Jeans
Divoch
La mort du pantin
1974 Stavisky
Touch Me Not
1973 Le gang des otages
Léčba šokem
Rude journée pour la reine
1972 Absences répétées
Portrait: Pouchkine (TV film)
1971 Les Mensonges (TV film)
1970 Céleste
Die Marquise von B. (TV film)
1967 Maroc 7
Tajná síť
1964 Laissez tirer les tireurs
1961 Cause toujours, mon lapin
1958 Prisons de femmes
1950 Pigalle-Saint-Germain-des-Prés
Portatrice di pane, La

TV seriály

1997 Vérité oblige (TV seriál)
1991 Maigret (TV seriál)
1988 Vivement lundi (TV seriál)
1986 Coulisses (TV seriál)
Félicien Grevèche (TV seriál)
1985 Madame et ses flics (TV seriál)
1984 Homme de Suez, L' (TV seriál)
1983 Amours romantiques, Les (TV seriál)
Fabien de la Drôme (TV seriál)
1980 Dossiers éclatés, Les (TV seriál)
Incorrigibles, Les (TV seriál)
1979 Miss (TV seriál)
1978 Voltaire (TV seriál)
1977 D'Artagnan amoureux (TV seriál)
1975 Erreurs judiciaires (TV seriál)
1974 Jean Pinot, médecin d'aujourd'hui (TV seriál)
Les brigades du Tigre (TV seriál)
Passagère, La (TV seriál)
À vous de jouer Milord (TV seriál)
1973 Joseph Balsamo (TV seriál)
Témoignages (TV seriál)
1972 Slavné útěky (TV seriál)
1971 Nouvelles aventures de Vidocq, Les (TV seriál)
Schulmeister, espion de l'empereur (TV seriál)
Tang (TV seriál)
1969 D'Artagnan (TV seriál)
Les cent livres des hommes (TV seriál)
1967 Le comte Yoster a bien l'honneur (TV seriál)
Le monde parallèle (TV seriál)
Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)
1963 Chevalier de Maison Rouge, Le (TV seriál)
1962 Commandant X (TV seriál)
Inspektor Leclerc (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace