foto

Georges Bever

  • nar. 22.9.1884
    Paříž, Francie
  • zem. 14.1.1973 (88 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Francouzský herec Georges Bever se po několik desetiletí uplatňoval ve vedlejších rolích ve filmech různých žánrů, jeho filmografie zahrnuje přes 160 položek, mimoto hrál také v divadle a televizi. Narodil se v Paříži, jeho celé rodné jméno Georges Maurice Van Bever ale poukazuje na belgický původ. Pocházel z dělnické rodiny a se svým otcem začal pracovat jako soustružník, zároveň si ale přivydělával pouličním zpěvem. Časem se propracoval k účinkování v hudebních kavárnách, mezitím se v roce 1914 oženil a se svou manželkou Suzanne strávil šedesát společných let.

Po první světové válce se Georges Bever propracoval k profesionálnímu herectví v operetách a bulvárních komediích, dostal příležitost účinkovat v díle dobově oblíbených autorů jako byli Sacha Guitry nebo Marcel Pagnol. První zkušenost s filmovou kamerou učinil již v němé éře v roce 1927, hojně zaměstnávaným hercem se ale stal až ve třicátých letech. Tehdy již točil několikrát ročně, hrál vedlejší až epizodní role ve filmech různých žánrů, převážně ovšem podružných kvalit. Z jeho tehdejší početné filmografie připomeňme špionážní drama STUDENTKA HELENA WILFUROVÁ (Hélène, 1936), které bylo uvedeno i v československých kinech (tady hrál laboranta). Stejně tak byl u nás uveden i muzikál MARKÝZOVY ŽENY (Le grand refrain, 1937), v němž hrál menší roli asistenta. Vícekrát točil s českým režisérem Karlem Antonem nebo s významným francouzským tvůrcem Marcelem L’Herbierem, v režii Sachi Guitryho se objevil jako lékárník v historickém filmu HISTORKY ELYSEJSKÝCH POLÍ (Remontons les Champs-Elysées, 1938).

Například v letech 1932 a 1936 hrál Bever v patnácti filmech za rok, z dalších let a hodnotných filmů se sluší připomenout KONEC DNE (La fin du jour, 1939) nebo menší roli úředníka v dramatu ze života mladých delikventů MLÁDÍ NA ROZCESTÍ (Le carrefour des enfants perdus, 1944). Kromě filmu se příležitostně objevoval i na divadelním jevišti. I když po válce byl již v pokročilém věku, znovu filmoval několikrát za rok a ve vedlejších úlohách znovu hrál naprosto odlišné typy postav, například karbaníka (MARTIN ROUMAGNAC, 1946), starosty (FARMA SEDMI HŘÍCHŮ – La ferme des sept péchés, 1949) nebo číšníka (KRÁSKY NOCI – Les belles de nuit, 1952).

Z mnoha filmů a režisérů je na místě připomenout opět Sachu Guitryho, pod jehož režijním vedením hrál v adaptacích divadelních her, například taxikáře (ŽIVOT POCTIVÉHO ČLOVĚKA – La vie d’un honnête homme, 1953), následně se objevil i v historických velkofilmech jako návštěvník v muzeu (KDYBY MI VERSAILLES VYPRÁVĚLY – Si Versailles m’était conté, 1953) a lékař (KDYBY NÁM PAŘÍŽ VYPRÁVĚLA – Si Paris nous était conté, 1955). U nás jsme jej mohli vidět i v dalších dobře známých filmech jako VELKÉ MANÉVRY (Les grandes manoeuvres, 1955; listonoš) nebo ŠEŘÍKOVÁ BRÁNA (Porte des Lilas, 1957; lékárník).

Několikrát se před kamerou setkal také s populárním Bourvilem, ze závěru Beverovy filmografie se sluší uvést menší roli majordoma u pana Fourchauma (Louis de Funes) v komedii TONOUCÍ SE STÉBLA CHYTÁ (Le petit baigneur, 1968), naposledy před filmovou kamerou stál v britské komedii s francouzskou účastí HELLO-GOODBYE (1970), kde hrál hotelového vrátného. Mezitím navázal spolupráci také s televizí a během 60. a 70. let hrál v řadě seriálů, ještě v roce 1972 hrál v televizní adaptaci Balzacovy předlohy OTEC GORIOT (Le pere Goriot, 1972), v roce 1973 se nakonec objevil ve dvou seriálech.

Georges Bever zemřel v Paříži 14. ledna 1973 ve věku 88 let, příčinou úmrtí však nebylo stáří, ale nenadále se rozvíjející leukémie.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1972 Père Goriot, Le (TV film)
1970 Hello-Goodbye
1969 Erotissimo
1967 Tonoucí se stébla chytá
1965 Pleins feux sur Stanislas
1963 Ctihodný Stanislav
Magot de Josefa, Le
1962 L'Assassin est dans l'annuaire
1961 Mariage de Figaro, Le (TV film)
Všechno zlato světa
1960 Interpol contre X
Le lien (TV film)
Mordus, Les
1959 Le Grand Chef
Quai des illusions
1958 Hráč
1957 Ah, quelle équipe!
L'Amour descend du ciel
Muž v nepromokavém plášti
Šeříková brána
1956 Napříč Paříží
Si Paris nous était conté
1955 Chiens perdus sans collier
Impossible Monsieur Pipelet, L'
Syn sladké Caroline
Velké manévry
1954 Adam est... Ève
C'est la vie parisienne
Feu dans la peau, Le
Impures, Les
L'air de Paris
Piédalu député
Si Versailles m'était conté
Sur le banc
Trois jours de bringue à Paris
1953 Bon Dieu sans confession, Le
Compagnes de la nuit, Les
La loterie du bonheur
Vie d'un honnęte homme, La
Čin lásky
1952 Krásky noci
Le Secret d'une mère
Okamžik pravdy
Son dernier Noël
1951 Adhémar ou le jouet de la fatalité
Deburau
Dindon, Le
La poison
Maîtres-nageurs, Les
Monsieur Octave
Musique en tête
Tu m'as sauvé la vie
1950 Amour et compagnie
Atomique Monsieur Placido, L'
Miquette a její matka
Ztracené vzpomínky
1949 Coeur sur la main, Le
Ferme des septs péchés, La
Les nouveaux maîtres
Louve, La
Retour à la vie
À la culotte de zouave
1948 Comédien, Le
La dame d'onze heure
Člověk člověku
1947 Charcutier de Machonville, Le
Mlčeti zlato
1946 Capitan, Le
Macadam
Martin Roumagnac
1945 Ferme du pendu, La
1944 Merle blanc, Le
Mládí na rozcestí
1943 Camion blanc, Le
Douce
1942 Fièvres
Loi du printemps, La
Mariage d'amour
Pension Jonas
Pontcarral, colonel d'empire
1941 Chèque au porteur
Premier rendez-vous
Romance de Paris, La
Valet maître, Le
1940 Collier de chanvre, Le
Homme qui cherche la vérité, L'
Moulin Rouge
Sérénade
1939 Circonstances atténuantes
Derrière la façade
Déserteur, Le
Konec dne
Le veau gras
Ménilmontant
Prince Bouboule, Le
Rappel immédiat
Tourbillon de Paris
Vous seule que j'aime
1938 Alexis gentleman chauffeur
Deux combinards, Les
Glu, La
Historky Elysejských polí
Héros de la Marne, Le
Je chante
Prince de mon coeur
Tragédie impériale, La
Trois artilleurs à l'opéra
Vacances payées
Êtes-vous jalouse?
1937 Arsène Lupin détective
Belle de Montparnasse, La
Messieurs les ronds de cuir
Occident, L'
Un scandale aux galeries
À Venise, une nuit
1936 Avec le sourire
Aventure à Paris
Demi vierges, Les
Grand refrain, Le
Haut comme trois pommes
Hommes nouveaux, Les
La belle équipe
La ronde du brigadier Bellot
Le Faiseur
Maris de ma femme, Les
Poule sur un mur, Une
Sept hommes, une femme
Studentka Helena Vilfurová
Tout va très bien madame la marquise
Train de plaisir
Une femme qui se partage
Une gueule en or
1935 Baccara
Jonny, haute-couture
Marchand d'amour
Mascotte, La
Quelle drôle de gosse!
Un soir de bombe
1934 Chéri de sa concierge, Le
La moule
Mam'zelle Spahi
Paris-Deauville
1933 Ange gardien, L'
C'était un musicien
Femme invisible, La
Gros lot, Le
Mari garçon, Le
1932 As du turf, Les
Gitanes
Monsieur Albert
Pas de femmes
Un beau jour de noces
Une idée folle
1931 Arthur
Homme en habit, Un
Je serai seule après minuit
Rive gauche
1930 Chérie
Une femme a menti
1927 Le sous marin de cristal

TV seriály

1973 Porteuse de pain, La (TV seriál)
1968 Homme de l'ombre, L' (TV seriál)
1967 Jean de la Tour miracle (TV seriál)
1966 Le trompette de la Bérésina (TV seriál)
1965 Dossiers de Jerôme Randax, Les (TV seriál)
1964 Abonent na lince U (TV seriál)
1962 Commandant X (TV seriál)
Inspektor Leclerc (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace