foto

Christian Rode

  • nar. 20.7.1936 (82 let)
    Hamburk, Německá říše
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Německý herec Christian Rode nachází už řadu let zázemí především v dabingu zahraničních filmů a seriálů, na počátku své kariéry ale odehrál i několik filmových rolí v mezinárodních projektech. Narodil se v Hamburku a hereckou průpravu získal pod vedením významného hamburského divadelníka Gustava Gründgense známého pod pseudonymem Gustaf. V roce 1956 zahájil Christian Rode dráhu profesionálního divadelního herce a působil na různých scénách v Darmstadtu, Stuttgartu, Berlíně nebo Frankfurtu nad Mohanem.

Před kamerou stál poprvé jako anděl Gabriel v přepisu Goethova FAUSTA (Faust, 1960), nešlo však o film, ale o barevný záznam představení z hamburského divadla. Díky své znalosti několika jazyků byl později Rode osloven z Francie a v epizodní roli německého vojáka se objevil ve válečném filmu HOŘÍ PAŘÍŽ? (Paris brûle-t-il?, 1966). Poté ztvárnil postavu hrdiny německých legend Dietricha von Bern v eposu NIBELUNGOVÉ – KRIEMHILDINA POMSTA (Die Nibelungen, Teil 2 – Kriemhilds Rache, 1967). Další nabídka přišla opět z Francie a Christiana Rode jsme mohli vidět ve filmu NEZKROTNÁ ANGELIKA (Indomptable Angélique, 1967), kde hrál jednoho z mnoha ctitelů titulní hrdinky (Michèle Mercier), velitele královských galér vévodu de Vivonne.

Od konce šedesátých let byl Christian Rode vytíženým televizním hercem, zpočátku hrál několik významných historických osobností. Titulní postavu Martina Luthera hrál v televizním filmu REFORMÁTOR (Der Reformator, 1968), poté ve vedlejších rolích ztvárnil například Abrahama Lincolna (CARL SCHURZ, 1968) nebo Reinharda Heydricha (PÁD TUCHAČEVSKÉHO – Der Fall Tuchatschewskij, 1968). V sedmdesátých letech se pak objevoval převážně v televizních seriálech (NEMUSÍ TO BÝT VŽDY KAVIÁR – Es mußnicht immer Kaviar sein, 1977), hrál mimo jiné i v adaptacích divadelních her.

V Německu je dnes Christian Rode známý především jako dabér, němečtí diváci mohli jeho hlas slýchat z úst Michaela Caine, Jeremyho Ironse, Christophera Lee, Petera O'Toole nebo Omara Sharifa. Když v roce 1994 zemřel Edgar Ott, dvorní německý dabér Tellyho Savalase, převzal Rode za mikrofonem postavu inspektora Kojaka. Bohaté uplatnění mu nabídl i rozhlas, kde namluvil například Sherlocka Holmese. Před kamerou stál naposledy v roce 1989 v rámci televizního seriálu FABRIKA NA OFICÍRY (Fabrik der Offiziere, 1989), nadále se ale dodnes příležitostně uplatňuje v dabingu, ať již jde o zahraniční seriály, animovanou produkci nebo i videohry. V současnosti se Christian Rode věnuje i pedagogické práci, vyučuje jevištní mluvu.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2018 Das schweigende Klassenzimmer
2007 Weisse Lilien
1995 Sedmý bratříček
1987 Aimée (TV film)
1985 Nessie, das Monster von Loch Ness
1982 Kleine Bruder, Der (TV film)
1974 Ein ganz perfektes Ehepaar (TV film)
1968 Der Fall Tuchatschewskij (TV film)
Der Reformator (TV film)
Kriminalistické muzeum - Stopa pneumatiky (TV film)
1967 Brückenallee Nr. 3 (TV film)
Die Nibelungen, Teil 2 - Kriemhilds Rache
Nezkrotná Angelika
1966 Hoří v Paříži?
Sperrbezirk
1961 Ein Augenzeuge (divadelní záznam)
1960 Faust

TV seriály

1989 Fabrika na oficíry (TV seriál)
1986 Detektivbüro Roth (TV seriál)
Die Wicherts von nebenan (TV seriál)
1977 Es muß nicht immer Kaviar sein (TV seriál)
1976 Ein Fall für Stein (TV seriál)
Schicht in Weiß (TV seriál)
1975 PS - Geschichten ums Auto (TV seriál)
1974 Kommissariat IX (TV seriál)
1973 Sesamstraße (TV seriál)
Zu Gast in unserem Land (TV seriál)
1972 Das Jahrhundert der Chirurgen (TV seriál) - vyp.
1970 Hamburg Transit (TV seriál)
Místo činu (TV seriál)
1963 Das Kriminalmuseum (TV seriál)

Dokumentární

2016 Hope for All: Unsere Nahrung - unsere Hoffnung

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace