foto

Heinz Rühmann

  • nar. 7.3.1902
    Essen, Německá říše
  • zem. 3.10.1994 (92 let)
    Aufkirchen, Berg, Bayern, Německo

Biografie

Heinz Wilhelm Rühmann se narodil v roce 1902 ve westfálském Essenu. Tento sympatický herec a příležitostný zpěvák započal svoji kariéru v německých muzikálových komediích, za všechny jmenujme DIE DREI VON DER TANKSTELLE z roku 1930. Záhy se stal natolik populární, že si jej oblíbila řada významných a smutných postav německých a nakonec i světových dějin, jako byli Adolf Hitler, Joseph Goebbels, ale i Anne Franková, známá židovská autorka literárního svědectví o nacistickém holocaustu. Ta údajně měla vyvěšenou jeho fotku nad postelí v tajném úkrytu v amsterdamském domě, kde se i s rodinou vyhýbala transportu do koncentračního tábora.

Rühmannova popularita neklesala během druhé světové války, ale ani po ní. Jeho nejznámější jsou úlohy v komediích DIE FEUERZANGENBOWLE, ICH VERTRAUE DIR MEINE FRAU AN (zde si po jeho boku zahrála Adina Mandlová) či DER HAUPTMANN VON KÖPENICK a rovněž v kriminálních dramatech jako ES GESCHAH AM HELLICHTEN TAG neboMAIGRET UND SEIN GRÖßTER FALL, ve kterých zaujal seriózními postavami úspěšných vyšetřovatelů. Zahrál si rovněž v ústřední roli německé variace na klasiku Jaroslava Haška DER BRAVE SOLDAT SCHWEJK.

Caminzind

Herecká filmografie

Filmy

1994 Schönsten Geschichten mit Heinz Rühmann, Die (TV film)
1993 Tak daleko, tak blízko!
1992 Bleibt das kommt nie wieder, Das
1983 Es gibt noch Haselnuß-Sträucher (TV film)
1981 Zug nach Manhattan, Ein (TV film)
1980 Aller guten Dinge sind drei (TV film)
1979 Balthasar im Stau (TV film)
Noch 'ne Oper (TV film)
1978 Diener und andere Herren (TV film)
Heinz Rühmann erzählt Max und Moritz von Wilhelm Busch (TV film)
1977 Chinesische Wunder, Das
Summa Summarum (TV film)
Štěstí nepadá z nebe
1976 Kein Abend wie jeder andere (TV film)
1973 Der Hausmeister (TV film)
Oh Jonathan, oh Jonathan!
1972 Heinz Rühmann im Gespräch (TV film)
1971 Der Kapitän
Der Pfandleiher (TV film)
1970 Endspurt (TV film)
Lerne Lachen ohne zu weinen (TV film)
Mein Freund Harvey (TV film)
1969 Sag's dem Weihnachtsmann (TV film)
1968 Kachna zazvoní v 7.30
Tod des Handlungsreisenden, Der (TV film)
1967 Operazione San Pietro
1966 Grieche sucht Griechin
Hokus pokus
Největší případ komisaře Maigreta
Peníze a život
1965 Das Liebeskarussell
Dr. med. Hiob Prätorius
Loď bláznů
1964 Vorsicht Mister Dodd
1963 Das Haus in Montevideo
Meine Tochter und ich
1962 Er kann's nicht lassen
Max, der Taschendieb
1961 Der Lügner
1960 Das schwarze Schaf
Der Jugendrichter
Der brave Soldat Schwejk
Můj spolužák
1959 Menschen im Hotel
Muž, který prochází zdí
1958 Der Eiserne Gustav
Der Mann, der nicht nein sagen konnte
Der Pauker
Stalo se za bílého dne
1957 Vater sein dagegen sehr
1956 Charleys Tante
Hejtman z Kopníku
Sonntagskind, Das
1955 Escale à Orly
Wenn der Vater mit dem Sohne
1954 Auf der Reeperbahn nachts um halb eins
Keine Angst vor Schwiegermüttern
1953 Briefträger Müller
Žádný strach před velkými zvířaty
1952 Das kann jedem passieren
Schäm' dich, Brigitte!
1949 Das Geheimnis der roten Katze
Ich mach dich glücklich
1948 Der Herr vom andern Stern
Die kupferne Hochzeit
1947 Quax in Afrika
1944 Májová Bowle
1943 Svěřuji ti svou ženu
1942 Fronttheater
1941 Hauptsache glücklich!
Muž od plynu
Quax pilot bez bázně a hany
1940 Wunschkonzert
Šaty dělají člověka
1939 Paradies der Junggesellen
Slaměný klobouk
Sláva! Já jsem táta!
1938 Die Umwege des schönen Karl
Nanu, Sie kennen Korff noch nicht?
Pět milionů hledá dědice
Šťastný smolař
1937 Muž, o kterém se mluví
Sherlock Holmes
Vzorný manžel
1936 Allotria
Kdybychom andělé byli...
Lumpacivagabundus
Wer zuletzt küßt...
1935 Der Außenseiter
Eva
Nebe na zemi
Wer wagt - gewinnt
1934 Finance pana velkovévody
Frasquita
Heinz im Mond
Hrdina Pipin
So ein Flegel
Valčík pro tebe
1933 Alle machen mit
Drei blaue Jungs, ein blondes Mädel
Heimkehr ins Glück
Jen jednou přichází láska...
Já a císařovna
Lachende Erben
1932 Der Stolz der 3. Kompanie
Es wird schon wieder besser
Strich durch die Rechnung
1931 Bomby nad Monte Carlem
Der brave Sünder
Man braucht kein Geld
Meine Frau, die Hochstaplerin
Muž, jenž hledá svého vraha
1930 Einbrecher
Tři mládenci od benzinu
1927 Mädchen mit den fünf Nullen, Das
1926 Das deutsche Mutterherz

Dokumentární

2017 Hitlerův Hollywood - a.z.
2007 Hitlers nützliche Idole (TV seriál)
2005 Goebbelsův pokus - a.z.
2004 Imaginary Witness: Hollywood and the Holocaust
René Deltgen - Der sanfte Rebell (TV film) - a.z.
2001 Deutsche Lebensläufe (TV seriál) - a.z.
1997 Legenden (TV seriál)
1995 Heinz Rühmann - Ein Leben für den Film (TV film)
1994 Kleiner Mann ganz groß (TV film)
1992 Heinz Rühmanns 90. Geburtstag (TV film)
1982 Schauspieler, Flieger, Mensch, Ein (TV film)
1972 Zum 70. Geburtstag Heinz Rühmann. Porträt eines Schauspielers (TV film)

Režijní filmografie

Producentská filmografie

Host

TV pořady

1992 Gottschalk Late Night (TV pořad)
1975 Treffpunkt Herz (TV pořad)
1968 Treffpunkt Airport (TV pořad)
1959 Stars in der Manege (TV pořad)