foto

Winton C. Hoch

  • nar. 31.7.1905
    Storm Lake, Iowa, USA
  • zem. 20.3.1979 (73 let)
    Santa Monica, California, USA

Biografie

Winton C. Hoch sa narodil 31. júla 1905 v Storm Lake, Iowa a zomrel 20. marca roku 1979 v Santa Monice, ako 73-ročný. Cestou kameramana sa vydal až v prvej polovici 30-tych rokov. Skôr, než sa tak stalo, stihol sa presťahovať do Kalifornie (1924) a postupne sa vypracoval na chemika v California Institute of Technology (1931). Prispieval do cestopisov Jamesa A. Fitzpatricka a skúmal taktiež technológie z oblasti fyziky. 

V časoch vynálezu tri-color, ktorá uzrela svetlo sveta začiatkom 30-tych rokov v animovanom filme, ho tieto inovácie jednostaj mobilizovali a v roku 1934 vstúpil do spoločnosti Technicolor. Patrí medzi vôbec prvých ľudí v Hollywoode, ktorí tam začali uplatňovať farebný obraz. Ešte predtým, než sa naplno pustil do práce s technikou a remesla kameramana, získal technické ocenenie od Akadémie filmového umenia a vied v roku 1940, za jeho prínos k rozvoju nových spôsobov zlepšenia projekčnej techniky.

Počas druhej svetovej vojny Hoch narukoval do námorníctva Spojených štátov a bol popri natáčaní mnohých prísne tajných aktivít, vrátane práce na testovaní atómových technológií v Los Alamos. Po vojne bol pri natáčaní filmu Tap Roots a v roku 1948 sa prezentoval prvou spoluprácou s režisérom Johnom Fordom a hercom Johnom Wayneom, vo westerne 3 Godfathers.

V tom istom roku získal svojho prvého Oscara za epický film Johanka z Arku, s Ingrid Bergmanovou v hlavnej úlohe. V roku 1949 natáčal s Fordom druhú časť neoficiálnej kavaleristickej trilógie, MALA ŽLTÚ STUŽKU, za čo získal opätovne Oscara. Tretieho Oscara za farebnú kameru získal už pri svojej tretej nominácii, a to za romantickú komédiu TICHÝ MUŽ (1952), kde s režisérom Fordom zavítali do odľahlého írskeho vidieka.

Ďalším filmom z vojnového prostredia je PÁN ROBERTS (1955) s plejádou amerických hviezd – Jamesom Cagneym, Henrym Fondom, či Jackom Lemmonom. V roku 1956 s Johnom Fordom nasnímali a natočili možno najpôsobivejší western všetkých čias – STOPÁRI – ktorý sa môže pýšiť prinavrátením k slávnej Monument Valley a veľmi silným emocionálnym príbehom. Kariéru ukončil niektorými kontroverznými filmami (Zelené barety) a v americkom televíznom seriáli The Banana Splits and Nanny and the Professor. Hoch nikdy za svoju kariéru nenatočil čiernobiely film a práve vo farebnom spektre sa jeho filmy v reštaurovaných a remasterovaných kópiách vynímajú najpôsobivejšie a dodnes tak inšpiruje celé generácie kameramanov, ktorí čerpajú z jeho novátorských techník.

Martin "MikO_NR_1909" Hladký

Kameramanská filmografie

Filmy

1982 Aliens From Another Planet (TV film)
1972 Necromancy
1968 Zelené barety
1964 Robinson Crusoe na Marsu
1962 Five Weeks in a Balloon
Sergeants 3
1961 Voyage to the Bottom of the Sea
1960 Ztracený svět
1959 Darby O'Gill and the Little People
The Big Circus
The Young Land
This Earth Is Mine
1958 Missouri Traveler, The
1957 Jet Pilot
1956 Stopaři
1955 Pan Roberts
1953 Návrat do ráje
Zrzka z Wyomingu
1952 Tichý muž
1951 Bird of Paradise
1950 Samurajové útočí
The Sundowners
1949 Měla žlutou stužku
Tulsa
1948 3 Godfathers
Johanka z Arcu
So Dear to My Heart
Tap Roots
1947 Rhapsody in Wood
1941 Hloubkový bombardér
Nerozhodný drak

TV seriály

1970 Nanny and the Professor (TV seriál)
1968 Banana Splits Adventure Hour, The (TV seriál)
1967 The Time Tunnel (TV seriál)
Town of Terror (E30)
Raiders from Outer Space (E29)
The Kidnappers (E28)
další epizody (14)
1966 The Time Tunnel (TV seriál)
The Revenge of Robin Hood (E16)
Invasion (E15)
Night of the Long Knives (E14)
další epizody (16)
1965 Lost in Space (TV seriál)
1964 Voyage to the Bottom of the Sea (TV seriál)
1954 Disneyland (TV seriál)

Dokumentární

1937 India on Parade
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace