Reklama

Reklama

Michel de Ré

Michel de Ré

nar. 25.02.1925
Paříž, Île de France, Francie

zem. 15.03.1979 (54 let)
Paříž, Île de France, Francie

Biografie

Michel de Ré byl významným francouzským hercem a režisérem v divadle, filmu se sice spíše vyhýbal, hrál ale také v televizi. Narodil se v Paříži, jeho vlastní jméno bylo Michel Alexandre Gallieni, jeho otcem byl Gaëtan Gallieni (1887-1940), slavnější je ale jméno dědečka, jímž byl francouzský maršál Joseph Gallieni (1849-1916), hrdina první světové války z bitvy na Marně. Michel se s divadlem začal seznamovat již v době dospívání a právě s ohledem na slavné jméno své rodiny přijal umělecký pseudonym de Ré.

Koncem čtyřicátých let 20. století začínal souběžně jako herec a režisér v Théâtre de Vieux Colombier, brzy se stal ředitelem pařížského divadla Théâtre du Quartier Latin, kde opět na pozici režiséra uváděl především francouzský repertoár. Ředitelem divadla byl do roku 1956, poté účinkoval na dalších pařížských scénách, uplatnění našel i na letních divadelních festivalech. Před kamerou se objevil poprvé ve vedlejší roli v dramatu TISÍCÍ OKNO (La millième fenêtre, 1960), vzápětí jej ke středně velkým hereckým úkolům začali zvát režiséři zvučných jmen jako Henri Decoin (PAŘÍŽSKÁ DLAŽBA – Le pavé de Paris, 1961) nebo Michel Deville (DNES VEČER NEBO NIKDY – Ce soir ou jamais, 1961).

Spolupracovat začal také s televizí a velkou popularitu mu přinesla titulní role kapitána zpravodajských služeb v seriálu COMMANDANT X (1962-1964), který vycházel ze skutečných událostí za druhé světové války. Zmínku si zaslouží účast v oscarovém snímku NEDĚLE VE VILLE D’AVRAY (Les dimanches de Ville d’Avray, 1962), menší part odehrál také v poetickém Lamorissově filmu FIFI PÍRKO (Fifi la plume, 1965). Stále častěji hrál v televizi, další titulní postavu ztvárnil v detektivním seriálu PŘÍPADY JERÔMA RANDAXE (Les dossiers de Jerôme Randax, 1965-1966), v historickém seriálu LAGARDÈRE (1967) se objevil jako španělský král Filip II., skutečných historických osobností ostatně v televizi hrál více.

Přes stoupající počet filmových a televizních rolí nutno dodat, že prioritou Michela de Ré zůstávalo nadále divadlo, ať už na pozici herce nebo režiséra. Střídal modernu i klasiku, na festivalu v Avignonu se například představil jako Odysseus ve hře Trojská válka nebude (1971), častěji účinkoval v dílech německy píšících autorů jako byli Bertolt Brecht nebo Friedrich Dürrenmatt. Ještě v šedesátých letech se objevil ve vedlejších rolích po boku hvězd typu Michèle Mercier (POD AFRICKÝM SLUNCEM – Le soleil noir, 1966) nebo Bourvil (CVOKOVÉ – Les cracks, 1968).

Filmová kamera jej zachytila naposledy jako malíře v oceněném snímku KRAJKÁŘKA (La dentellière, 1977), pak se objevil ještě v několika seriálech. Michel de Ré zemřel náhle v Paříži 15. března 1979 ve věku 54 let. Jeho dlouholetou životní partnerkou byla herečka Martine Sarcey (1928-2010), s níž hrál nejen v divadle, setkali se i v již zmíněném filmu FIFI PÍRKO, v němž vytvořili partnerskou dvojici na loďce.

Pavel "argenson" Vlach

Herec

Režisér

Filmy
1966

La Tour Eiffel qui tue (TV film)

Scenárista

Ovládací panel

Reklama

Reklama