foto

Philippe Brizard

  • nar. 28.8.1933 (85 let)
    Dieppe, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Philippe Brizard začínal jako divadelní herec, a i když jevišti zůstal věrný po celou svou kariéru, odehrál také desítky vedlejších rolí ve filmu a televizi. Pochází z lázeňského města Dieppe v severní Francii a před kamerou se poprvé mihnul v Mockyho komedii PANICOVÉ (Les vierges, 1962). Poté se více věnoval divadlu, hrál například v Théâtre Sarah Bernhardt, znovu ale točil filmy, opět s režisérem J. P. Mockym (PŘÁTELÉ KOPRETINY – Les compagnons de la marguerite, 1967; VELKÉ PRÁDLO – Le grande lessive, 1968).

Častěji spolupracoval s filmem v sedmdesátých letech, z dvojí spolupráce s José Giovannim připomeňme roli taxikáře ve filmu POSLEDNÍ ADRESA (Dernier domicile connu, 1970). Větší příležitost dostal v thrilleru ĎÁBELSKÁ TROJICE (Trio infernal, 1974), v němž se z pozice komplice hlavního hrdiny (Michel Piccoli) posune do role vyděrače; šlo o první spolupráci s režisérem Francisem Girodem, s nímž později točil častěji. V menších rolích se mihnul také ve filmech s A. Delonem nebo J. P. Belmondem, točil i se slavným Buñuelem, v jehož filmu PŘÍZRAK SVOBODY (Le fantôme de la liberté, 1974) hrál barmana.

V několika filmech ze 70. a 80. let hrál menší role zaměstnanců státní správy, byl například ředitelem věznice (SOUDCE ZVANÝ ŠERIF – Le juge Fayard dit Le Shériff, 1977), šéfem policie v Marseille (RENÉ KACHNA – René le canne, 1977) nebo soudcem (POLICEJNÍ INSPEKTORKA – La femme flic, 1980). Naopak pozici na druhé straně si vyzkoušel jako francouzský turista v Řecku, jemuž Philippe Noiret ukradne auto v de Brocově komedii UKRADLI TORZO JUPITERA (On a volé la cuisse de Jupiter, 1980). Z obnovené spolupráce s režisérem Girodem připomeňme film BANKÉŘKA (La banquière, 1980) nebo drama V DOBRÉM ROZMARU (Le bon plaisir, 1984), kde hrál ředitele hotelu. Po někdejší spolupráci s Philippem de Brocou s ním znovu točil komedii CIKÁNKA (La gitane, 1986), v níž se objevil jako bankéř. Mezitím začal spolupracovat i s televizí, kde hrál v řadě seriálů.

U nás jsme Brizarda mohli kromě výše uvedených filmů vidět také v kriminálních seriálech, k práci ve filmu se vrátil po delší době v menší roli v historickém filmu KRÁL TANČÍ (Le roi danse, 2000). Poté se objevil ještě v jednom televizním seriálu, na divadelním jevišti stál zatím naposledy v roce 2006.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2000 Král tančí
1994 Balle perdue (TV film)
1993 L'Affaire Seznec (TV film)
1990 Le jeu du renard
1988 Enfance de l'art, L'
La petite amie
1986 Cikánka
Debutant
1984 Rozmar
1983 Bâtard, Le
1982 Probuď se špione
Tête à claques
Velký bratr
1981 Asphalte
Surdoués de la première compagnie, Les
Zelňačka
1980 Bankéřka
Policejní inspektorka
Ukradli torzo Jupitera
1979 Rien ne va plus
École est finie, L'
1978 Bažanti a cizinecká legie
État sauvage, L'
Úhoři
1977 Le diable dans la boîte
Loulous, Les
Soudce zvaný šerif
Violette & François
1976 Hippopotamours, L'
Pan Klein
Případný sňatek možný
René la canne
1975 Francouzská spojka 2
Nenapravitelný
1974 France société anonyme
Přízrak svobody
Ďábelská trojice
1972 Smůla
Tehdy nám bylo dvacet
1971 Bez zpáteční jízdenky
1970 Poslední adresa
Étalon, L'
1968 Velké prádlo
1967 L'Horizon
Par mesure de silence (TV film)
Přátelé kopretiny
1965 Prachy a smůla
1964 La bonne soupe
1963 Vierges, Les

TV seriály

2007 Famille d'accueil (TV seriál)
Une vie rêvée (S07E01)
1998 H (TV seriál)
1992 Cordierovi, soudce a policajt (TV seriál)
Miel et les abeilles, Le (TV seriál)
1990 V comme vengeance (TV seriál)
1988 Studený pot (TV seriál)
1987 Studio follies (TV seriál)
1983 Merci Sylvestre (TV seriál)
1982 Merci Bernard (TV seriál)
1980 L'Aéropostale, courrier du ciel (TV seriál)
La vie des autres (TV seriál)
Petit déjeuner compris (TV seriál)
1979 Yeux bleus, Les (TV seriál)
1978 Médecins de nuit (TV seriál)
1976 Komisař Moulin (TV seriál)
1974 Les faucheurs de marguerites (TV seriál)
1968 Compagnons de Baal, Les (TV seriál)
1964 Top à... (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace