Reklama

Reklama

Ondřej Galuška

Ondřej Galuška

Biografie

Vydělávat si muzikou je úplně blbej nápad. Horší je snad už jen psát filosofické knížky. No ale když se ty dvě věci dají dohromady, přidá se k tomu nějaké učení a překládání… tak se občas najde někdo, kdo se nad vámi slituje a uvaří vám třeba polívku,“ z rozhovoru pro internetový hudební časopis Frontman.

Zpěvák, hráč na různé nástroje (zejména kytara a pozoun), písničkář a skladatel Ondřej Galuška je známý především ze skupin The Odd Gifts a Eggnoise. Hrál také například s Lenkou Dusilovou a Vladimírem Mišíkem.

V roce 2016 vydal album „Migrant Songs“ (Písně migrantů), sleduje fenomén stěhování lidí z nejrůznějších úhlů. „Baví mě vytvářet takové disonantní paralely, příměry, které trochu skřípou a tím mohou působit komicky, ale zároveň poskytují nezvyklou perspektivu,“ říká k tomu projektu Galuška v rozhovoru pro novinky.cz. Na přípravě desky přitom Galuška spolupracoval s řadou hostů se zkušenostmi migrantů, například senegalského perkusistu Moustaphu Faye nebo v Česku žijící anglické písničkáře Jamese Harriese a Alasdaira Bouche.

Rovněž v roce 2016 vyšla Galuškovi kniha „Tělo hudby“, v níž ukazuje, že způsob, jakým běžně o hudbě hovoříme, možná přehlíží něco velmi podstatného. Zamýšlí se mj. nad otázkou, v jakém smyslu existuje hudební dílo mimo své provedení („performance“). Dává do souvislosti řadu známých i méně známých textů, a může tak sloužit jako velmi široký úvod do problematiky tělesnosti v hudbě. Kniha vychází z jeho stejnojmenné disertační práce z roku 2012, jíž zakončil své studium na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy (Ústav filosofie a religionistiky).

Na poli filmové hudby je jeho jméno zatím spojeno jen se dvěma filmy Jana Hřebejka. Kromě filmu Svatá čteřice, na němž spolupracoval s Ondřejem Kopičkou, se jejich společná píseň „Illusion“ objevuje též ve filmu Nestyda.

Ondřej Galuška je rovněž autorem scénické hudby k inscenaci Tanečního studia Light „Bratři lví srdce“ motivované knihou Astrid Lindgren (premiéra 17. 12. 2017).

Honza "HonzaBez" Bezděkovský

Skladatel

Filmy
2012

Svatá čtveřice

Reklama

Reklama