foto

Danielle Volle

  • nar. 19.4.1937
    Paříž, Francie
  • zem. 24.11.2000 (63 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Francouzská herečka Danielle Volle krátce působila na nejslavnější scéně Comédie Française, často obsazovaná byla v televizi, i u nás ji ale můžeme znát také z filmu. Pocházela z Paříže a od dětství toužila po hraní, herectví původně studovala v proslulé škole René Simona, poté pokračovala na pařížské Národní konzervatoři, kterou absolvovala s druhou cenou v oboru tragédie a klasické komedie.

Po studiích byla Danielle Volle angažována do prestižního divadla Comédie Française, kde působila v letech 1959-1963 a hrála vedlejší role v řadě her klasických i moderních francouzských autorů. V této době také začala spolupracovat s filmem a televizi, kromě jednoho krátkého filmu hrála v televizní inscenaci KRÁLOVNA MARGOT (La reine Margot, 1961), kde ztvárnila vedlejší postavu Henrietty de Nevers, později se objevila ve filmu DOBRÉ BYDLO (La bonne soupe, 1964). Mezitím opustila Comédie Française, významnou osobností se ale stala v Théâtre National Populaire (například ve hře Pan Puntila a jeho služebník Matti, 1967), vystupovala také na divadelních festivalech, několikrát ji diváci mohli vidět například na proslulé letní přehlídce v Avignonu (1968, 1971).

Vedle divadla zanechala Danielle Volle výraznou stopu v televizi, kde poprvé točila v roce 1961. Hrála v řadě seriálů, zmínku si ale zaslouží titulní role Napoleonovy polské milenky Marie Walewské (MARIE WALESKA, 1969), z dalších postav v historických kostýmech připomeňme seriál PAŘÍŽŠTÍ MOHYKÁNI (Les mohicans de Paris, 1973). Z její minimální účasti ve filmu se rozhodně sluší uvést slavnou kriminálku SICILSKÝ KLAN (Le clan des Siciliens, 1969), v níž v úloze Monique Sartet vytvořila sourozeneckou dvojici s Alainem Delonem. S ním ostatně později hrála ve filmu POZOR, DĚTI SE DÍVAJÍ (Attention, les enfants regardent, 1978). To také bylo její poslední vystoupení před filmovou kamerou, poté hrála výhradně v televizi.

Danielle Volle ve Francii proslula především jako vynikajicí dabérka, kromě zahraniční animované produkce ji diváci mohli slyšet v řadě amerických seriálů různých žánrů (COLUMBO; DALLAS; ALLY MCBEAL; SABRINA, MALÁ ČARODĚJNICE), často dabovala také německé seriály. Kromě značného vytížení v dabingu nadále vystupovala také v divadle.

Zemřela následkem rakoviny v Paříži 24. listopadu 2000 ve věku 63 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1987 Lévy et Goliath
1986 Affaire Marie Besnard, L' (TV film)
1983 Paris-Madagascar
1980 Cabrioles (TV film)
1979 Paris-Chamonix (TV film)
Paris-Vichy (TV film)
1978 Pozor, děti se dívají
1977 Histoire d'une salamandre (TV film)
1969 Marie Waleska (TV film)
Sicilský klan
1966 Une femme en blanc se révolte
1964 La bonne soupe
1961 Reine Margot, La (TV film)

TV seriály

1990 Le mari de l'ambassadeur (TV seriál)
1986 Hříchy (TV seriál)
1984 Amours des années 50, Les (TV seriál)
1982 Schwarze Bumerang, Der (TV seriál)
1975 Erreurs judiciaires (TV seriál)
1973 Mohicans de Paris, Les (TV seriál)
Neveu d'Amérique, Le (TV seriál)
Ton amour et ma jeunesse (TV seriál)
1966 Vive la vie (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace